10 kilo afvallen in een maand: een prestatie of een aanslag op je gezondheid?

Wanneer je advertenties of reviews leest over afslankproducten, dan vliegen de meest onvoorstelbare resultaten je om de oren. De een heeft z’n bierbuik omgeruild tegen een wasbordje door slechts een paar keer 5 minuten op de ‘abcrusher 2000’ door te brengen. Een ander verliest 10 kilo per maand, of zelfs 20 zonder er veel voor te doen. Maar is zoveel gewichtsverlies wel mogelijk? En belangrijker nog: is 10 kilo afvallen in zo’n korte tijd wel gezond?

10 kilo afvallen in een maand: is het mogelijk?

Het antwoord daarop is eenvoudig: 10 kilo afvallen in een maand tijd is zeker mogelijk. Een kilo vet kwijtraken komt ongeveer overeen met het verbranden van 5000 tot 6000 meer dan je inneemt. Iemand die dagelijks 2000 kcal teveel eet en dit terugschroeft naar een gezonde calorie-inname, kan dus in principe 10 kilo afvallen door dit structureel 30 dagen aan te houden.

Wel spelen meerdere factoren een rol, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid lichaamsbeweging, de hormoonhuishouding, het startgewicht en de verhouding tussen vetmassa, spiermassa en vocht in het lichaam. Iemand van 60 kilo met een normaal of iets verhoogd vetpercentage zal niet snel 10 kilo kwijt raken. 10 kilo afvallen betekent voor zo iemand meer dan 15% van het totale lichaamsgewicht verliezen en dat is ronduit ongezond in zo’n korte tijd. Het is niet mogelijk zonder ook veel aan spiermassa en vocht kwijt te raken. Aan de andere kant, voor iemand die extreem overgewicht heeft en 150 kilo weegt, is 10 kilo afvallen in een maand wel veel, maar zeker haalbaar.

10 kilo afvallen in een maand: is het gezond?

Een flink gewichtsverlies in korte tijd is vaak niet ideaal.
10 kilo afvallen binnen een maand terwijl je niet bewust probeert af te vallen, is zelfs een signaal dat er iets aan de hand is. De grens waarop je je zorgen moet gaan maken, ligt zelfs nog wat lager: op 10 % van het totale lichaamsgewicht in 6 maanden, of 5 % of meer in een maand. Voor iemand van 100 kilo komt die grens dus overeen met 10 kilo afvallen in een half jaar tijd, of 5 kilo of meer in een maand tijd. Val je plotseling zoveel af, neem dan altijd contact op met je huisarts.

In sommige gevallen is 10 kilo afvallen in zo’n korte tijd echter niet direct iets om je zorgen over te maken. Zo komt het voor dat mensen die een GBP (gastric bypass) ondergaan erg veel afvallen in de eerste periode. Het startgewicht van deze mensen ligt vaak erg hoog: er is sprake van veel overgewicht en een ver bovengemiddeld vetpercentage. 10 kilo afvallen in de eerste maand is dan geen uitzonderlijk resultaat. Mensen worden na een GBP goed in de gaten gehouden en het natraject vindt plaats onder professionele begeleiding. Reden tot zorg is 10 kilo afvallen zo kort na de ingreep niet.

Behalve na een medische ingreep, kan het ook bij mensen die bewust afvallen voorkomen dat ze 10 kilo afvallen in korte tijd. Een erg hoog startgewicht in combinatie met een drastische verandering in het eet- en leefpatroon kan zo’n ‘kickstart’ geven. Maar, zet dit tempo in de maanden erop door, dan kan dat wel reden tot zorg zijn.

10 kilo afvallen in een maand: moet je dat willen?

Hoe je het ook wendt of keert, 10 kilo afvallen in een maand tijd is en blijft veel. Het zou dan ook nooit je doel moeten zijn. Laat je niet gek maken door artikelen en reclames over extreem gewichtsverlies. Richt je op de lange termijn en stel jezelf haalbare tussentijdse doelen. Geef jezelf de tijd een nieuw leefpatroon aan te wennen. Je leert je lichaam zo beter kennen en ontwikkelt de vaardigheden en kennis om op het juiste pad te blijven. Steeds een beetje succes kunnen vieren is bovendien veel beter voor je motivatie.
Stel jezelf ook niet alleen doelen in termen van ‘zoveel kilo kwijt in zoveel tijd’ maar hou rekening met alle aspecten van het afvallen. Neem je bijvoorbeeld voor iedere maand minstens één nieuwe sport of activiteit uit te proberen. Of ga vaker de deur uit. Of probeer ieder weekend een nieuwe groente. Bedenk zaken die je nieuwe leefstijl ook leuk en interessant maken. En ga het jezelf niet onmogelijk maken door moeilijk haalbare doelen te stellen.