Is afvallen in de overgang onmogelijk?

De overgang doet veel met een vrouw. Je hormonen gaan alle kanten op. Opvliegers, slaapproblemen elke vrouw krijgt er mee te maken. Je lichaam veranderd en je zit misschien minder lekker in je vel. Langzaam aan kom je in een andere fase van je leven. En met een beetje pech vliegen de kilo’s er ook nog aan. Afvallen in de overgang lijkt onmogelijk.

Wat kun je doen om makkelijker af te vallen in de overgang?

In de overgang vertraagt je stofwisseling namelijk. Daarnaast maak je van het hormoon oestrogeen een stuk minder aan. Dit kan gewichtstoename bevorderen. Een crashdieet heeft heel weinig zin. Je wordt hier alleen maar chagrijnig van en het werkt ook averechts. Je stofwisseling wordt trager van een crashdieet. Dit betekent dat je op een gegeven moment al aankomt van een salade.

Het handigst om te doen is beginnen met een stuk gezonder eten. Hiermee kom je al een heel eind. Vervang de snelle suikers en koolhydraten door gezondere voedingsmiddelen. Denk hierbij aan veel groentes en fruit, ga voor suikerarm fruit zoals bessen, appels en citrusvruchten. En ga meer bewegen want met alleen gezond en minder eten ben je er nog niet.

Met de onderstaande tips is afvallen en op gewicht blijven in de overgang gewoon mogelijk

Tips

  • Kies een haalbaar streefgewicht. Laten we realistisch zijn, door de jaren heen veranderd je lichaam sowieso, dus kies niet het gewicht dat je had voor je kinderen kreeg.
  • Stop met het eten suikers en snelle koolhydraten. Deze worden namelijk niet omgezet in energie, maar in vet. Dit vet komt gelijk in je bloedbaan terecht. Hierdoor zal je bloedsuikerspiegel stijgen. Kies daarom voor trage koolhydraten, deze verzadigen langer. Je vind deze bijvoorbeeld in peulvruchten en volkoren producten.
  • Kijk of je in plaats van suiker een natuurlijkere zoetstof kan gebruiken. Honing is bijvoorbeeld een goede suiker vervanger.
  • Eet kleinere beetjes verdeeld over meerdere periodes op een dag, en start met krachttraining. Spiermassa verbrand namelijk ook calorieën in rust.
  • Drink meer water. Veel water drinken stilt je hongergevoel én je snakt minder naar zoet en zout eten. win-win situatie.
  • Gebruik de 80/20 regel. Dus voor 80 procent gezonde voeding, de overige 20 procent mag iets minder gezond zijn.
  • Schrijf op wat je eet, hierdoor wordt je een stuk bewuster van je eetpatroon.
  • Vraag om hulp. Laat mensen om je heen weten dat je hier mee bezig bent. Vriendinnen en familie. Ze kunnen allemaal helpen als het even lastig is. Van een extra stok achter de deur is nog nooit iemand slechter geworden.

De bovenstaande tips zijn tips waar iedereen wat mee kan. Het is geen streng dieet en je hoeft je leven niet drastisch om te gooien.

Mocht je nou echt het roer compleet om willen gooien probeer dan eens het ketogeen dieet. Op onze website vind je enorm veel informatie over dit dieet. Bij een ketogeen dieet schap je drastisch in de hoeveelheid koolhydraten. Hierdoor vergemakkelijk je het afvallen doordat je lijf de vetreserves gaat aanspreken als energiebron. Resultaat is een slanker en gespierder lichaam.

Geef een antwoord