Na een zwangerschap duurt het meestal even voordat je weer op je eigen gewicht bent. Terwijl je trots kijkt naar je groeiende buik tijdens de zwangerschap. Kijk je na de bevalling liever niet meer in de spiegel.

Tijdens de zwangerschap zal je gewicht gaan toenemen. Dit komt door de groei van je baby maar ook door de zwangerschapshormonen en de hoeveelheid vruchtwater. De ene mama komt wat meer aan als de ander, maar gemiddeld gezien kom je zo’n 10 tot 15 kilo aan.                                                                                                                                                                                                                                                               Het verschilt natuurlijk wel per vrouw. Andere factoren spelen namelijk ook mee. Denk hierbij aan grote inname van calorieën of zelfs te weinig eten. Het gewicht wat je woog vóór je zwangerschap telt ook mee.

Maar hoe krijg je die zwangerschapkilo’s er dan af? We zetten het even op een rijtje.

Niet meteen lijnen.

Hier gaan veel vrouwen de mist in. Het is waar dat je de eerste zes maanden na je bevalling het meeste gewicht verliest en daarna wat minder. Máár het is niet goed om zo streng te lijnen de eerste zes weken na je bevalling. Je lichaam heeft namelijk ook tijd nodig om te herstellen. Je lijft heeft een prestatie geleverd en naast de overtollige kilo’s heb je misschien ook nog last van wat andere klachten zoals duizeligheid, vermoeidheid en misselijkheid.

Neem dus je tijd. Het is wel goed om gezonder te gaan eten en wat minder te gaan snoepen.

Afvallen en borstvoeding.

Het is niet verstandig een dieet te gaan volgen als je borstvoeding geeft. Een vrouw heeft gemiddeld 2000 kcal per dag nodig. Wanneer je volledig borstvoeding geeft heb je zelfs 300 tot 600 kcal per dag extra nodig. Een crash dieet volgen is dan ook niet raadzaam. Je hebt zelfs kans dat de gifstoffen die opgeslagen zijn in de vetreserves vrijkomen. Deze kunnen terecht komen in de moedermelk, wat weer schadelijk kan zijn voor je kindje.
Wanneer je op een gezonde manier afvalt, hoef je je hier geen zorgen om te maken.

Hoe wel afvallen na zwangerschap

9 tips

 • Elke dag bewust iets heel lekkers kiezen. Iets wat een 9 of een 10 waard is. Op deze manier wordt het makkelijker al het andere lekkers te laten staan.
 • Ga meer bewegen. Dit betekent niet dat je perse in de sportschool moet gaan staan zweten. Maar een wandeling in het bos of een stuk fietsen zijn al opties. Én dit is ook nog eens leuk om met je baby te doen.
 • Draag je baby in een draagdoek. Dit is niet alleen fijn voor je kindje maar zorgt er ook voor dat je langzaamaan kracht opbouwt. Na een jaar draag je toch zo’n 10 kilo liefde met je mee! Als dat geen workout is!
 • Eet voldoende eiwitten, deze geven je een verzadigd gevoel waardoor je minder snel honger krijgt. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld eieren, magere yoghurt en kipfilet.
 • Drink genoeg, het liefst water. Je lichaam heeft zo’n anderhalf tot twee liter vocht nodig per dag, en wanneer je borstvoeding geeft is dit nog meer. Bovendien werkt veel water drinken ook tegen de behoefte om zoet of zout te snacken.
 • Eet van een klein bord. Een klein bord lijkt namelijk sneller vol, en een vol bord betekent voor je hersenen een volledige maaltijd. Wanneer je een groot bord neemt en je schept deze voor de helft vol , zullen je hersenen denken dat ze maar een halve maaltijd krijgen. Bij een klein bord kun je deze vol scheppen en toch een minimale portie eten.
 • Buikspieroefeningen. Wanneer je lichaam weer een beetje hersteld is kun je beginnen met buikspieroefeningen. Bouw het wel langzaam op, je buikspieren zijn door de zwangerschap flink uitgerekt en hebben ook weer een tijdje nodig om te krimpen.
 • Het eten van vezels. Vaak hebben vrouwen na hun zwangerschap last van een verminderde stoelgang. Het is dan verstandig om meer vezels te gaan eten. Deze geven je ook nog een verzadig gevoel waardoor je minder snel “honger” hebt en ze helpen de stoelgang verbeteren.
 • Eet drie uur voor het slapen niets meer. Een slechte nachtrust verhoogd je cortisol. Dit is het bekende stress hormoon. Hoge cortisol gehaltes zijn gelinkt aan het hebben van buikvet. Het is belangrijk dit laag te houden door zo diep mogelijk te slapen. Eet daarom drie uur voor het slapen gaan niks meer. Op deze manier beland je in een diepere slaap.

Wanneer je niet kan slapen omdat je honger hebt, kies dan voor een snack uit de volgende lijst.

 • Komkommer
 • Tomaat
 • Selderij
 • Paprika
 • Broccoli
 • Droge rijstwafel
 • Handje gemengde noten ( Hazelnoten, pecannoten, amandelen en walnoten )

Maak je vooral niet te veel zorgen. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en heeft tijd nodig om te herstellen. Geniet van de tijd met je pasgeboren baby, beweeg genoeg en eet gezond. Voor je het weet pas je weer in je oude kleren.

 

 

Geef een antwoord