HomeAfvallenDe allerbelangrijkste redenen om met een dieet te beginnen

De allerbelangrijkste redenen om met een dieet te beginnen

In ons land wordt periodiek onderzoek gedaan naar overgewicht. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid mensen die overgewicht hebben, maar ook naar de ‘vorm’ van overgewicht. Je kunt immers 2 kilo te zwaar zijn, maar het is ook mogelijk om ruim 30 kilo te zwaar te zijn. In de wereld van overgewicht bestaan al met al meerdere gradaties.

Door jaarlijks onderzoek te doen, weet men precies wat het mogelijke gevaar van het overgewicht kan zijn. Jaarlijks zijn wel de resultaten schrikbarend. Ongeveer 50% van alle volwassen mensen in ons land heeft last van overgewicht. Dat is echt een ongekend hoog aantal, waar zo snel mogelijk iets aan gedaan zou moeten worden. Hoe dat gedaan kan worden? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Iets wat we wel zeker weten, is dat je zelf het nodige aan jouw overgewicht kunt doen. Mocht je op dit moment last van overgewicht hebben, is het advies om zo snel mogelijk in actie te komen. Waarom? Dat bespreken we graag in dit artikel. In dit artikel vind je de allerbelangrijkste redenen om met een dieet te beginnen.

Heb je dit artikel op je gemakje doorgenomen? Dan is de kans groot dat je snel wilt starten met het volgen van een dieet. Puur omdat een dieet de nodige voordelen met zich mee brengt. Niet alleen voor jou zelf, maar eigenlijk voor de algehele volksgezondheid.

Reden 1: je gaat je een stuk fitter voelen

Heb je op dit moment last van overgewicht? Dan merk je dit mogelijk aan jouw energielevel. Als je bijvoorbeeld 5 kilo te zwaar bent, betekent dit dat je voortdurend 5 kilo extra met je mee moet ‘zeulen’. Dit is behoorlijk zwaar, met name als je flinke inspanningen gaat verrichten.

Door een dieet te volgen, ga je je een stuk fitter voelen. Dit merk je bijvoorbeeld tijdens een lange wandeltocht. Als je tijdens die lange wandeltocht opeens 5 kilo minder mee te ‘zeulen’ hebt, merk je dit aan alles. Aan jouw fitheid, aan jouw gesteldheid en ook aan de sportieve prestaties die je weet te leveren.

Met andere woorden: je gaat je een stuk fitter voelen. Dat is niet alleen tijdens de wandeling het geval, maar ook ná de wandeling bijvoorbeeld. Je verbetert onder meer jouw uithoudingsvermogen, waardoor je dus ook langer kunt gaan wandelen.

Reden 2: je bent gezonder

Wist je dat overgewicht een gevaar vormt voor jouw gezondheid? Zo kan overgewicht bijvoorbeeld een negatieve invloed hebben op de hart- en vaatziekten. Of beter gezegd: als je op dit moment last van overgewicht hebt, loop je meer risico op hart- en vaatziekten.

Door af te vallen, kunnen we dus stellen dat je gezonder wordt. Je gaat je niet alleen een stuk beter voelen, maar je weet ook jouw weerstand te verhogen. Met dank aan de hogere weerstand is de kans een stuk kleiner dat je ziek wordt, dat je ergens last van krijgt of dat je last van een aandoening krijgt.

Zoals we hierboven al aangegeven hebben, heeft ongeveer 50% van alle volwassenen in ons land last van overgewicht. Dit is een schrikbarend hoog percentage, aangezien alle mensen dus gevaar lopen. Mocht er onverhoopt een virus – zoals het Covid 19 virus – opduiken, kunnen met name mensen met overgewicht daar last van krijgen.

Met het oog op de volksgezondheid is het dus ook belangrijk om iets aan jouw overgewicht te doen. Juist als je een gezond BMI hebt, loop je een stuk minder risico op bepaalde ziekten en aandoeningen. Dit geldt niet alleen voor jou, maar voor alle mensen die op dit moment aan het afvallen zijn. Zodra iedereen op zijn/haar BMI zou zitten, zou men het in het ziekenhuis een stuk rustiger krijgen. Dat is iets waar wij persoonlijk van overtuigd zijn.

Reden 3: je kunt méér op een dag doen

Heb je op dit moment van echt de nodige kilo’s last? Merk je hierdoor aan jezelf dat je moeite hebt om de dag op de gewenste manier door te brengen? Dat is heel goed mogelijk. Indien je last van overgewicht hebt, kun je niet de gewenste inspanningen leveren. Dit is niet alleen het geval bij sportieve inspanningen, maar ook bijvoorbeeld bij het doen van het huishouden.

Moet je op dit moment bijvoorbeeld jouw woning stofzuigen? Mocht je op dit moment last van overgewicht hebben, kan dat een behoorlijke strijd zijn. Indien je een goed BMI hebt, is het echter een stuk minder inspannend om jouw huis te stofzuigen.

Met andere woorden: door af te vallen, kun je veel meer op een dag gaan doen. Dit heeft dus ook te maken met het eerste voordeel dat we in dit artikel benoemd hebben. Zodra je jezelf een stuk fitter voelt, kun je meer uitdagingen op een dag aan. Zo kun je bijvoorbeeld op één dag iets leuks doen met jouw vrienden, een uur wandelen en het hele huishouden doen. Dat was waarschijnlijk niet mogelijk toen je nog last had van overgewicht.

Reden 4: je wordt gelukkiger

Heb je een idee wat er gebeurd als je je echt fit gaat voelen? Eén van de bijkomende voordelen is dat je je gelukkiger gaat voelen. Je komt beter in jouw vel te zitten, terwijl je zelfbeeld ook een stuk positiever wordt. Door een dieet te volgen, kun je dus écht jouw volledige leven veranderen. Niet alleen qua invulling van de dag, maar ook qua de manier waarop je naar jezelf kijkt.

Is dit gevoel in woorden uit te drukken? Nee, eigenlijk niet. Pas als je van de overtollige kilo’s afgevallen bent, snap je wat we met dit voordeel bedoelen. Overigens merk je dit ook al als je aan het afvallen bent. Zodra de eerste kilo’s van jouw lichaam afvliegen, raak je nog gemotiveerder. Ook daardoor is de kans groot dat je je snel een stuk gelukkiger gaat voelen.

Overigens ga je mogelijk vanaf dit moment ook meer geluk in de liefde ervaren. We zeggen absoluut niet dat je met overgewicht niet gelukkig in de liefde kunt zijn, maar het is wel een feit dat je eerst van jezelf moet houden, voordat je van iemand anders kunt houden. Indien je eenmaal het gewenste gewicht hebt behaald, is de kans groot dat je meer van jezelf gaat houden.

Reden 5: het is niet heel lastig om een dieet te volgen

Zie je op tegen het volgen van een dieet? Dat is eigenlijk helemaal nergens voor nodig. Het is namelijk niet al te lastig om een dieet te volgen. Dit klinkt mogelijk ietwat bizar, maar dat is zéker niet het geval. Zolang je maar voldoende motivatie hebt, ben je in staat om succesvol het dieet te volgen.

Daar helpen wij je ook graag een handje bij. Dat doen we niet alleen met dergelijke blogartikelen, maar ook door andere informatie op onze website te delen. Zo vind je bij ons meerdere heerlijke koolhydraatarme recepten. Deze recepten zijn makkelijk te bereiden, zijn heerlijk en passen ook nog eens in de meeste diëten.

Uiteindelijk is het kwijtraken van overgewicht geen hogere wiskunde. Onder aan de streep komt het voornamelijk op de volgende combinatie uit: voldoende bewegen en gezond eten. Als je af wilt vallen, is het advies sowieso om minimaal een half uur per dag te bewegen. Je kunt er voor kiezen om nóg langer dagelijks te bewegen, maar dat is volledig aan jou. Wij sluiten ons echter aan bij het advies van het Voedingscentrum; beweeg dagelijks minimaal een half uur.

Reden 6: je kunt uit meerdere diëten kiezen

Had je het idee dat er maar één soort dieet bestaat? Dat is absoluut niet het geval. Je kunt namelijk uit meerdere diëten kiezen, waardoor je altijd wel een geschikt dieet kunt vinden. Ongeacht hoe jouw lichaam op een dieet reageert, kun je altijd wel een dieet vinden dat perfect aansluit op jouw lichaam.

Hoe je hier achter kunt komen? Dat doe je simpelweg door meerdere diëten uit te proberen. Probeer bijvoorbeeld eens een koolhydraatarm dieet uit en vervolgens één van de andere diëten. Naarmate je meer en meer diëten uitgeprobeerd hebt, merk je direct wel dieet het beste voor jouw lichaam is. Met dát dieet kun je vervolgens  van jouw overgewicht afkomen.

Overigens hebben wij op dit gebied nóg een belangrijke tip je: pas op met een crashdieet. Met een crashdieet kun je snel van jouw overgewicht afkomen, maar de kans is ook groot dat je snel last van het jojo effect krijgt. De kilo’s die je nu kwijtraakt, komen er in de nabije toekomst weer flink aan. Daar kun je op voorhand eigenlijk al zeker van zijn.

Reden 7: geef het gewoon eens een kans

In het leven kun je voortdurend excuses bedenken. Je kunt ook in actie komen en zo snel mogelijk van bovengenoemde voordelen willen profiteren. Dat is ook iets wat wij je absoluut aan kunnen raden. Juist door met een dieet te starten, kun je de eerste stappen naar een gelukkig en gezond leven zetten. Iets waar wij je ook graag mee helpen!

Het klinkt misschien hard, maar geef een dieet gewoon eens een kans. Nooit geschoten is altijd mis, zoals het gezegde van een oude voetballegende luidt. Door gewoon met een dieet te starten, kun je je bovendien zelf niks verwijten.

Hoe kun je nou daadwerkelijk af gaan vallen?

Is het voor jou nu duidelijk? Is het voor jou zelf de hoogste tijd om zo snel mogelijk met een dieet te starten? Dan is het allereerst zaak om meerdere diëten uit te gaan proberen. Jouw lichaam reageert namelijk op elk soort dieet anders, dus probeer meerdere diëten uit.

Vervolgens komt het op motivatie, discipline en consistentie aan. Als je écht de nodige kilo’s kwijt wilt raken, zou je serieus met een dieet aan de slag moeten gaan. Daar heb je discipline voor nodig, maar daar heb je ook motivatie voor nodig. Stel daarom een doel voor jezelf.

Hoeveel kilo wil je in het komende jaar af gaan vallen? Als dit bijvoorbeeld 10 kilo is, is het advies om dit doel in kleinere subdoelen op te splitsen. Zeg bijvoorbeeld dat je in het eerste kwartaal 4 kilo af wilt vallen, Je gaat hier hard voor aan de bak, waarna je mogelijk in maart al 4 kilo afgevallen bent. Als dát het geval is, ben je nog gemotiveerder om meer kilo’s kwijt te raken in de komende 3 kwartalen van het jaar.

Tevens is het advies om je met de juiste mensen te omringen. Als je iemand hebt die jouw op weet te peppen, werkt dat onwijs prettig. Je kunt op diegene bouwen en diegene weet je ook door vervelende periodes heen te trekken. Het volgen van een dieet kent namelijk altijd zijn obstakels, maar daar is helemaal niks mis mee. Het gaat er vooral om dat je deze obstakels gaat overwinnen.

Tot slot raden we je aan om eventueel de hulp van een specialist in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld aan te raden als je echt veel overgewicht hebt. Heb je in de afgelopen jaren al veel diëten geprobeerd zonder resultaat? Ook dan is het interessant om een specialist in te gaan huren. Onder meer een voedingsdeskundige of een diëtist kan jou hierbij helpen.

Wil je meer informatie over de onderwerpen afvallen, diëten en koolhydraatarme recepten? Check dan zeker even onze website. Op onze website delen wij veel recepten, veel tips en veel informatie. Niet alleen over het koolhydraatarm dieet, maar ook over andere soorten diëten. Wij wensen je graag heel veel succes met het volgen van een dieet. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat óók jij van de overtollige kilo’s af kunt komen!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair