HomeAfvallenDe beste afvaltips voor in het weekend

De beste afvaltips voor in het weekend

Relatief veel mensen werken in ons land 5 dagen in de week. Gedurende de werkweek is het relatief makkelijk om een vast ritme aan te houden. Je gaat naar werk, je eet op jouw werk vaak op bepaalde tijden en dan doe je ’s avonds mogelijk iets leuks of iets in het huishouden.

Het voordeel hiervan is dat je structuur in jouw leven hebt. Doordat je structuur in jouw leven hebt, kun je ook gericht met een dieet aan de slag gaan. Tijdens het volgen van dit dieet heb je gewoonweg de juiste handvatten. Je weet dat je op bepaalde tijdstippen kunt eten én je weet dat je op bepaalde tijdstippen kunt sporten.

Hoe anders is dit in het weekend? In het weekend is het eigenlijk lang leve de lol. Je doet leuke dingen, je gaat mogelijk met vrienden op pad of je ligt heerlijk op jouw bank even bij te komen. Indien het weekend is, wordt het voor veel mensen opeens lastig(er) om het dieet strikt te blijven volgen. Gelukkig vind je daarvoor in dit artikel enkele handige tips!

In dit artikel vind je namelijk de beste afvaltips voor in het weekend. Als je deze tips in het weekend op weet te volgen, kun je ook in het weekend af blijven vallen. Daarmee voorkom je dat je last van het jojo effect gaat krijgen; gedurende de week afvallen, maar gedurende het weekend dubbel en dwars weer aankomen. Volg de onderstaande tips dan ook op als je écht jouw streefgewicht wilt behalen!

Tip 1: zorg ervoor dat je concrete doelen vastgesteld hebt

Merk je dat je het tijdens het weekend lastig vindt om gemotiveerd te blijven? Gaan jouw handen in het weekend al snel naar alcoholische versnaperingen? Of kun je tijdens het weekend echt niet afblijven van de koekjes, snoepjes, nootjes en chips? Dan is het zaak dat je concrete doelen voor jezelf vast gaat stellen.

Waarom? Nou, stel nou dat je op zaterdagmiddag zin in iets lekkers hebt. Het zonnetje schijnt buiten en je hebt echt zoveel zin in een lekkere koek met een lekker biertje. Klinkt lekker, maar is uiteraard absoluut niet passend bij jouw dieet. Op een dergelijk moment kun je dan ook twee dingen doen:

  • De koek en het biertje erbij pakken en ervan genieten.
  • Aan jouw doelen denken en de koek en het biertje dus links laten liggen.

Als je concrete doelen hebt gesteld, ben je daar elke dag gericht mee bezig. Als je één dag gaat verzaken, weet je gewoonweg dat je de afgelopen week teniet kunt doen. Om dat te voorkomen, is het zaak om de gestelde doelen echt centraal in jouw leven te stellen. Nadat je dat gedaan hebt, gaat het volgen van het dieet ook een stuk makkelijker. Dat komt puur doordat je gemotiveerd bent en doordat je weet waarom je het dieet ook alweer aan het volgen bent.

Met andere woorden: ga direct aan de slag met het stellen van concrete doelen. Zorg er wel voor dat deze doelen ambitieus doch haalbaar zijn; het is niet normaal om te verwachten dat je in een weekje tijd wel even 6 kilo afvalt. Nee, stel de doelen daarom realistisch op en hang er ook een realistische termijn aan. Mocht je deze gestelde doelen gaan halen, verkrijg je bovendien meer en meer motivatie. Juist dankzij die motivatie is de kans groot dat je óók in het weekend het dieet blijft volgen. Precies zoals het eigenlijk zou ‘moeten’.

Tip 2: kies voor gezonde snacks

Heb jij in het weekend ook regelmatig zin om te snacken? Dan ben je zeker niet de enige. Even een lekker koekje erbij, even lekkere nootjes op tafel neerzetten of even een lekker bakje chips. Het komt bij veel mensen voor. Sterker nog; bij veel mensen is het dagelijkse routine in het weekend.

Als jij met een dieet bezig bent, is het belangrijk om deze routine overboord te schuiven. In dat geval kun je alsnog snacken in het weekend, maar dan wel met gezonde snacks. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de snacks die in 2021 door Nicolette van Dam en haar man Bas Smit zijn gelanceerd. Dit zijn gezonde snacks, welke gemaakt zijn van fruit. Door dergelijke snacks te nemen, weet je gewoonweg dat je niet al te veel calorieën binnenkrijgt. Ondertussen ben je wel lekker aan het snacken. Dat klinkt als een win-win situatie, niet waar?

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf gezonde snacks te maken. Als het in het weekend lekker weer is, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van meloen en ham. Super lekker, super vers, super gezond én aansluitend op jouw dieet. Nadat je de meloen en ham op hebt, heb je bovendien geen zin meer om andere snacks te eten. Nee, je hebt al een verzadigd gevoel. Bovendien zijn dergelijke snacks echt lekker. Het is – al met al – niet langer meer nodig om ongezond te snacken.

Tip 3: kom in beweging

Hoe zien jouw weekenddagen er over het algemeen uit? Ga je lekker thuis op de bank liggen? Ga je leuke dingen met vrienden doen? Of neem je even heerlijk tijd voor jezelf? Ongeacht wat je precies gaat doen, is het van belang om in beweging te komen. Zeker als je wilt afvallen, is het belangrijk om dagelijks minimaal een half uur te bewegen.

Hoe je in het weekend kunt bewegen? Nou, het leuke is dat je uiteraard legio mogelijkheden voor hebt. Je kunt een stuk gaan fietsen, je kunt een stuk gaan wandelen, je kunt gaan hardlopen, je kunt een teamsport beoefenen en je kunt naar de sportschool toe gaan. Het hangt maar net van jouw eigen voorkeuren af; je hebt in ieder geval meer dan genoeg keuze.

Het weekend is in ieder geval ideaal om te bewegen. Je hebt met weinig andere verplichtingen te maken, waardoor je waarschijnlijk ook voldoende tijd hebt. Slaap bijvoorbeeld even lekker uit, maak een goed ontbijt voor jezelf klaar en ga vervolgens 2 uur lang wandelen. Tijdens deze wandeling geniet je van de omgeving bij je in de buurt, van het lekkere zonnetje, van de frisse buitenlucht én van de stappen die je zet. Door dit eigenlijk elk weekend structureel te doen, weet je gewoonweg dat je de nodige calorieën gaat verbranden. Uiteindelijk kom dat jouw afvalproces absoluut ten goede.

Vind je het lastig om zelf in beweging te komen? Dan is het aan te raden om met een ander in beweging te komen. Vraag bijvoorbeeld of een vriend of familielid zin heeft om met je te bewegen. Als je samen 2 uur gaat wandelen, is het bovendien een stuk gezelliger!

Is het tijdens het weekend behoorlijk warm? Dan zit je wellicht niet te wachten op een wandeling van 2 uur. Indien dat het geval is, kun je mogelijk naar een zwembad bij jou in de buurt gaan. Als je bijvoorbeeld een halfuurtje baantjes gaat trekken, kom je heerlijk in beweging. Het weer hoeft in het weekend dus zéker geen excuus te zijn. Ongeacht hoe warm of hoe koud het nou is.

Tip 4: laat je niet verleiden door jouw vrienden of familieleden

De kans is groot dat je in het weekend relatief veel tijd met vrienden en/of familieleden doorbrengt. Super leuk, maar je moet tijdens die situaties wel stevig in jouw schoenen staan. Als je bijvoorbeeld met jouw familie naar het terras gaat, moet je ervoor zorgen dat je alleen gezonde dingen eet en drinkt. Je kunt echt wel eens een biertje drinken, maar je moet het verder vooral bij water houden. Althans; dat moet je als je van de overtollige kilo’s af wilt komen.

Hiermee hebben we direct het pijnpunt van afvallen in het weekend benoemd: de verleidingen liggen echt op de loer. Je moet dan ook sterk in jouw schoenen staan én jouw doelen voortdurend in beeld houden. Indien je je volledig op het terras laat gaan, weet je gewoonweg dat de gestelde doelen verder uit het zicht verdwijnen.

Het kan dan ook geen kwaad om hier open over te praten met jouw vrienden en/of familieleden. Geef aan dat je een dieet aan het volgen bent. Geef daarbij ook aan wáárom je het dieet volgt. Als je dat duidelijk over weet te brengen, krijg je hier onwijs veel begrip voor. Daarbovenop komt nog eens dat zij jou ook gaan steunen; mogelijk gaan zij zelfs meedoen met jouw eet- en drinkpatronen in het weekend. Dergelijke steun is nooit verkeerd meegenomen!

Tip 5: probeer afleiding te zoeken

In het weekend heb je waarschijnlijk relatief veel vrije tijd. Vrije tijd is heerlijk, maar het heeft ook een gevaarlijke kant. Als je echt veel vrije tijd hebt, loop je namelijk het risico dat je je gaat vervelen. Heb je enig idee wat veel mensen gaan doen als ze zich vervelen? Juist; dan gaan ze eten. Het advies is dan ook om in het weekend zoveel mogelijk afleiding te zoeken. Zolang je leuke dingen aan het doen bent, denk je eigenlijk niet aan snoepen.

Wat je zoal in het weekend kunt doen? Doe vooral de dingen die je leuk vindt. Het leven is een groot feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Door in het weekend allerlei leuke dingen te doen, kun je de komende werkweek weer goed doorkomen. Daarnaast maak je in het weekend ook allerlei gelukstofjes in jouw hersenen aan. Dankzij deze stofjes ervaar je meer geluk en is de kans ook groter dat je jouw dieet strikt blijft volgen.

Overigens kun je je in het weekend echt wel eens laten gaan. Het weekend moet niet als een strafkamp voor je aan gaan voelen. Als je je eens in het weekend laat gaan, moet je je wel heel goed beseffen dat dit mogelijk voor een terugslag kan zorgen. Zo kan er op één slechte weekenddag plots 0,5 kilo aankomen. Erg zonde, als je de maanden daarvoor juist veel afgevallen bent. Neem hier echter genoegen mee en laat het niet al te vaak voorkomen. Tijdens het weekend blijft het in ieder geval ook van belang om te blijven genieten.

Tip 6: kook in het weekend ook goed

Heb je in het weekend al snel de neiging om uit eten te gaan? Of ga je regelmatig bij vrienden of familie op bezoek? Dan is de kans groot dat de avondmaaltijden in het weekend niet altijd even gezond zijn. Als je wel zelf thuis kookt, is het zaak om dit zo gezond mogelijk te doen. Ook in het weekend.

Welke maaltijden je het beste in het weekend kunt bereiden? Dat hangt volledig van jouw dieet af. Ben je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet aan het volgen? Dan kun je jouw pijlen het beste richten op lekkere koolhydraatarme recepten. Mocht je nog wat inspiratie op willen doen, kun je daarvoor ons overzicht van gezonde recepten raadplegen. In ons overzicht vind je honderden ideale maaltijden voor in het weekend.

Als je in het weekend gezond wilt eten, moet je hier dus wel enige aandacht aan besteden. Zorg ervoor dat je zélf gaat koken in plaats van dat je naar de snackbar om de hoek belt. Een broodje kroket is heerlijk, maar het is niet passend binnen jouw dieet. Zorg er daarom voor dat je ook in het weekend goed en gezond blijft koken.

Tip 7: vier het leven

Als afsluiting van dit artikel hebben we nog een hele belangrijke tip voor je: vier het leven. In het leven is het belangrijk om aandacht aan jouw dieet te besteden, maar het is óók van belang om plezier te maken in jouw leven. Met name tijdens het weekend kun je deze twee zaken perfect met elkaar combineren.

Doe daarom leuke dingen in het weekend. Trek eropuit in het weekend. Kom heerlijk in beweging in het weekend. En blijf ook rekening houden met jouw dieet. Als je dát voor elkaar krijgt, is de kans groot dat je snel de gestelde doelen gaat behalen. Deze gestelde doelen houden jou tijdens het weekend immers ook gemotiveerd!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair