HomeAfvallenDe beste tips om jouw levensstijl aan te passen

De beste tips om jouw levensstijl aan te passen

Ben je jouw overgewicht helemaal zat? Wil jij ook gezond, gelukkig en aangenaam kunnen leven? En wil je daarom zo snel mogelijk van de overtollige kilo’s afkomen? Dan is het advies om hiervoor níet te kiezen voor een crashdieet. Met een crashdieet kun je in eerste instantie veel kilo’s kwijtraken, maar op de lange termijn is dit allesbehalve gezond. De kans is juist groot dat je ná een lange periode meer gaat wegen. Puur omdat een crashdieet niet goed voor het lichaam is.

Hoe je dan wél van de overtollige kilo’s af kunt komen? Dat doe je eigenlijk door jouw levensstijl aan te passen. Dit heeft niet alleen betrekking op jouw eetpatroon, op het dieet dat je aan het volgen bent en op jouw sport. Nee, dit heeft eigenlijk betrekking op de hele manier waarop je jouw leven ‘leeft’. Hoe dit precies zit, bespreken wij graag in dit uitgebreide artikel.

In dit artikel vind je namelijk de beste tips om jouw levensstijl aan te passen. Nadat je jouw levensstijl aangepast hebt, kun je gericht aan het werk gaan om van de overtollige kilo’s af te komen. Ondertussen kom je ook beter in jouw vel te zitten en ga je waarschijnlijk een stuk gelukkiger door het leven. Als dit bij jou als muziek in de oren klinkt, kun je het beste dit artikel op je gemakje doornemen!

Tip 1: leef in het ‘nu’

Klinkt dit ietwat zweverig? Dat zou goed kunnen, maar het is toch een tip die wij je graag mee willen geven. Door in het nu te leven, richt je jouw pijlen namelijk op het heden. Het verleden doet er niet meer toe, terwijl de toekomst ook niet meer als een blok aan je been hangt.

Door in het nu te leven, ga je bewust met jouw huidige levensstijl om. Je richt je niet op jouw levensstijl over een paar jaar, maar echt op jouw huidige levensstijl. De ervaring leert dat dit jouw afslankproces alleen maar ten goede komt. Alles wat je nú doet, heeft namelijk een reden. Door in het nú te leven, kom je achter de reden van jouw gedrag, jouw gewoontes en jouw dromen.

Aan het verleden kun je niks veranderen. En je hebt het in de toekomst ook niet altijd voor het zeggen. Leef daarom in het nu en ga nú met jouw levensstijl aan de slag. Als je dat op een duurzame en goede manier mee weet te doen, creëer je eigenlijk een ideale levensstijl. Een levensstijl waar je echt van op aan kunt en waar je op termijn het nodige aan gaat hebben. Voordat het zover is, zou je dus in het nú moeten leven.

Tip 2: omring je met de juiste mensen

Heb je bijvoorbeeld vrienden die alleen maar alcohol met je willen drinken? Of heb je vrienden die nare opmerkingen over jouw lichaam maken? Je kunt je dan afvragen of dit ware vrienden zijn. Dit is geen lullige opmerking, maar voor het afslankproces moet je juist mensen hebben die achter je staan. Dat is ook het geval als je jouw levensstijl aan wilt passen.

Het aanpassen van een levensstijl is niet makkelijk. Je moet hard voor jezelf zijn, je moet bepaalde doelen hebben en je moet gemotiveerd zijn. De kans bestaat hierbij dat je af en toe iets minder gemotiveerd bent. Heb je enig idee wat je op dat moment nodig hebt? Juist; mensen die achter je staan en mensen die je motiveren.

Als je jouw levensstijl aan gaat passen, is het advies dus om je met de juiste mensen te omringen. Dit kunnen bijvoorbeeld familieleden zijn, kunnen vrienden zijn en kunnen ook collega’s zijn. Eigenlijk maakt het niet uit wíe het is. Nee, het gaat er vooral om dat deze personen echt achter je staan en jou motiveren. Dat komt het aanpassen van jouw levensstijl alleen maar ten goede. Zowel op de korte- als op de lange termijn.

Tip 3: neem de tijd

In de huidige maatschappij moet alles gehaast, gehaast en nog eens gehaast. De gehele maatschappij is hierdoor behoorlijk hectisch; iets wat niet van positieve invloed is op jouw gezondheid. Door iets minder hectisch te leven, krijg je bijvoorbeeld met minder stress te maken. Dát is erg goed voor jouw gezondheid.

Als je jouw levensstijl aan wilt passen, is het advies om ook je tijd hiervoor te nemen. Je past dingen namelijk niet van de een op de andere dag aan. Nee, je moet hier de tijd voor nemen en bij voorkeur een goed plan uitstippelen. Door dit plan op je gemakje te volgen, kun je uiteindelijk de gewenste doelen gaan behalen.

In het leven draait ook veel om het eten. Niet alleen omdat eten lekker is, maar ook omdat je in een dieet gezond moet eten. Als je nou op een dag meerdere maaltijden nuttigt, is het ook van belang om je tijd hier voor te nemen. Het advies is namelijk om met aandacht te eten, zodat jouw lichaam het eten direct op de juiste manier kan verteren. Neem dus jouw tijd voor het nuttigen van het avondmaal en neem ook jouw tijd voor het laten verteren van het eten.

Met andere woorden: als je jouw levensstijl aan wilt passen, moet je hier de tijd voor gaan nemen. Stap even uit de hectische maatschappij en ga jouw eigen leven leiden. Dát krijg je voor elkaar als je rustig leeft, rustig eet, rustig met jouw dieet omgaat en rustig jouw levensstijl aan gaat passen.

Tip 4: beweeg elke dag minimaal een half uur

Heb je het idee dat je op dit moment helemaal niet gezond leeft? Ben je bijvoorbeeld voortdurend zittend aan het werk? En beweeg je eigenlijk op een dag nagenoeg niet? Dan ben je inderdaad ongezond bezig. Dit is niet alleen slecht voor jouw gewrichten en spieren, maar komt jouw lichaamsgewicht ook niet ten goede.

Het advies is dan ook om dagelijks minimaal een half uur in beweging te komen. Je kunt dagelijks een halfuur squashen, een teamsport beoefenen, een stuk fietsen of een stuk wandelen. In principe maakt het niet uit hóe je beweegt, zolang je maar in beweging komt. Probeer dit echt dagelijks een half uur te doen, zodat je dagelijks de nodige calorieën verbrandt.

Bovendien zorg je hiermee ervoor dat jouw lichaam gezond en fit blijft. Je spieren en gewrichten komen in beweging, waardoor je ook een stuk minder last van jouw lichaam gaat krijgen. Met name als je veel zittend werk uitvoert, is de kans groot dat je na verloop van tijd last van jouw schouders en rug krijgt. Door regelmatig in beweging te komen, kun je dat gelukkig voorkomen.

Bij een nieuwe levensstijl horen eigenlijk twee dingen: een gezond eetpatroon en voldoende bewegen. Door dagelijks een halfuur in beweging te komen, zet je dus al een eerste stap in de goede richting. In een hele goede richting zelfs!

Tip 5: stop met roken, alcohol en drugs

In het leven hebben we – helaas – met meerdere verdovende middelen te maken. Je kunt hierbij denken aan alcohol, maar ook zeker aan drugs en sigaretten. Als je een gezonde levensstijl na wilt streven, is het zaak om deze middelen volledig links te laten liggen. Met deze middelen ga je namelijk absoluut niet gezonder leven!

Heb je bijvoorbeeld enig idee wat de invloed van drugs op jouw lichaam en brein is? Je ervaart mogelijk een korte periode van blijheid, maar dat verandert er al snel. Zeker als je enigszins verslaafd aan drugs bent, krijgt deze rotzooi jou volledig in zijn greep. Dit past uiteraard niet bij een gezonde levensstijl, dus kom zo snel mogelijk in actie.

Wil je graag stoppen met roken, alcohol en drugs? Doe dit dan bij voorkeur samen met een vriend of een familielid. Als je dit samen gaat doen, weten jullie elkaar namelijk te motiveren. Daarmee is het een stuk makkelijker om het uiteindelijk vol te houden. Mocht je dit op korte termijn vol weten te houden, heb je bovendien voldoende motivatie om dit ook op lange termijn vol te houden. Eigenlijk zou je nooit meer heel veel alcohol moeten drinken, drugs moeten gebruiken of een sigaret op moeten steken.

Tip 6: kies een goed dieet uit

Wil jij graag jouw levensstijl aanpassen? Dan is het dus zaak om de hierboven genoemde tips op te volgen. Eén van die tips had betrekking op de hoeveelheid beweging per dag. Als je dagelijks minimaal een half uurtje in beweging komt, ben je al gezond bezig. Maar, daarnaast is het advies ook om voor een gezond voedingspatroon te kiezen.

Mede daarom willen wij je graag het volgende aanraden: kies een goed dieet uit. Wat precies een goed dieet is, hangt echter van meerdere factoren af. Elk dieet is namelijk anders, terwijl ook elk lichaam anders reageert op een dieet. Je ontkomt er dan ook niet aan om verschillende diëten uit te proberen.

Hoe je de verschillende diëten uit kunt proberen ?Je kunt dit op eigen houtje doen, maar je kunt hier ook een specialist voor inhuren. Met bijvoorbeeld een diëtist ben je in staat om de juiste diëten op de juiste manier uit te proberen. Je merkt dan al snel zat of een dieet aansluit op jouw lichaam en op jouw voorkeuren. Als je eenmaal het geschikte dieet gevonden hebt, kan het afvallen gaan beginnen!

Overigens willen wij je graag alvast wijzen op het koolhydraatarm dieet. In de afgelopen jaren is namelijk vooral dit dieet heel populair geworden. Iets wat wij goed kunnen begrijpen, aangezien je met dit dieet echt veel kilo’s kwijt kunt raken. Bovendien is het dieet relatief makkelijk te volgen én heb je de keus uit heel veel lekkere recepten. Voor een overzicht van deze recepten verwijzen wij je graag naar alle koolhydraatarme recepten die je op onze website kunt vinden!

Tip 7: stel concrete doelen voor jezelf vast

Is het mogelijk om een ‘gezonde levensstijl’ op te meten? Nee, dat is eigenlijk niet mogelijk. Een levensstijl is namelijk niks tastbaars en het valt ook niet in cijfers uit te drukken. Iets wat wel in cijfers uit te drukken valt, zijn de volgende aspecten:

  • Jouw lichaamsgewicht: ga daarom regelmatig op de weegschaal staan en houd daarmee jouw afgevallen kilo’s nauwlettend in de gaten. Dit kan ook weer voor motivatie gaan zorgen.
  • Jouw sportprestaties: meet bijvoorbeeld op hoeveel kilometer je in een halfuur wandelt. Als je dit vaker en vaker doet, merk je dat je steeds makkelijker grotere afstanden gaat wandelen. Ook dat komt jouw motivatie ongetwijfeld ten goede.

Wij willen je graag het volgende aanraden: stel met betrekking tot bovenstaande aspecten duidelijke doelen op. Deze doelen moet je bij voorkeur SMART formuleren, zodat je de doelen nauwlettend in de gaten kunt houden. Als je de door jouw gestelde doelen eenmaal behaald hebt, ben je een gelukkig mens. In dat geval ben je bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid kilo afgevallen.

Hoe je deze doelen nou het beste vast kunt stellen? Wij raden je vooral aan om jouw hoofddoel in kleinere subdoelen uit te spreiden. Wil je bijvoorbeeld 5 kilo afvallen? Zorg dan dat je maandelijks een doel van 1 kilo voor jezelf vaststelt. Als je dit maandelijks weet te behalen, ben je al in 5 maanden van de 5 overtollige kilo’s af. Een prima prestatie!

Houd er daarnaast rekening mee dat je de doelen moet kunnen meten. Richt je daarom op bovenstaande aspecten en niet op de termijn ‘levensstijl’. De term ‘levensstijl’ valt immers niet op te meten en is ook niet in cijfers uit te drukken. Aan de hand van bovenstaande aspecten kun je jouw levensstijl echter wel verbeteren. Richt jouw pijlen daarom op jouw lichaamsgewicht en sportieve prestaties. Als je daarmee aan de slag gaat, merk je ook dat je je een stuk gezonder en fitter gaat voelen. Daar zijn wij van overtuigd in ieder geval.

Graag wensen we jou veel succes. Het is een uitdaging om jouw levensstijl aan te passen, maar je kunt het. Wij hebben geloof in je en ondersteunen je graag. Check gerust onze website voor meer informatie en tips over afvallen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair