De lekkerste bloemkool recepten

Bij een koolhydraatarm dieet eet je anders dan als je wel koolhydraten tot je neemt. Dat is natuurlijk logisch. Maar wist je dat een koolhydraatarm dieet absoluut niet saai hoeft te zijn en dat het je juist kan helpen om allerlei lekkere nieuwe recepten te ontdekken? Zo wordt je er natuurlijk enorm inventief van en dat zorgt voor heel veel leuke verrassingen!

In deze blog gaan wij bijvoorbeeld met de bloemkool aan de slag. Een groente soort die veel mensen vaak maar een beetje saai vinden maar niets is minder waar. De bloemkool is juist verrassend lekker en je kunt er dan ook de meest heerlijke recepten mee bedenken. En het fijne is natuurlijk dat de bloemkool ook nog eens helemaal koolhydraatarm is! Het perfecte product om dus heerlijk mee aan de slag te gaan.

Ook is de bloemkool vrij zacht en neutraal van smaak en dit maakt hem dus helemaal bij uitstek geschikt om lekker mee te experimenteren! Wij gaan je nu dus ook precies laten zien welke voordelen de bloemkool allemaal heeft en wat voor lekkers je er eigenlijk allemaal mee kunt maken. En dat ook nog eens allemaal koolhydraatarm! Wat wil je nog meer zouden wij zo denken! Lees je met ons mee?

De bloemkool een echte favoriet

In veel huishoudens is de bloemkool echt een favoriete groente soort! Veel mensen houden er dan ook van om met deze groente soort aan de slag te gaan omdat hij zoveel fijne eigenschappen heeft. Ten eerste smaakt hij heel erg lekker, hij is wat zachter en neutralen van smaak. Dit zorgt er voor dat kinderen het ook al snel lekker vinden en eigenlijk iedereen wel.

Daarnaast is de bloemkool ook nog eens erg veelzijdig, je kunt er dus veel verschillende kanten op en heel veel andere smaken passen ook weer heel goed bij de bloemkool. Er zijn eigenlijk weinig andere smaken die niet goed met een bloemkool samen gaan en dat is natuurlijk wel heel erg prettig want dit biedt heel erg veel mogelijkheden. Dit zorgt er namelijk voor dat je de bloemkool op heel veel manieren in heel veel gerechten kunt gebruiken en dat is handig kunnen wij je vertellen.

Maar een bloemkool is ook nog eens gezond. Hij bevat namelijk heel veel vitamines en vocht. Twee zaken die toch echt wel onmisbaar voor ons mensen zijn en het is dus mooi dat de bloemkool deze met zich meebrengt!

Koken, bakken of roosteren

Bloemkool is dus heel lekker en heel veelzijdig dat is dus wel duidelijk. Maar wist je dat je bloemkool ook nog eens op heel veel verschillende manieren kunt bereiden? En dat biedt natuurlijk mogelijkheden. Zo kun je de bloemkool koken, roosteren maar ook bakken en je kunt hem zelfs rauw eten.

Doordat hij op zoveel manieren te bereiden is blijft hij ook heel geschikt in heel veel verschillende gerechten en biedt het dus nog meer mogelijkheden. Zo wordt het dus alleen maar aantrekkelijker om met de bloemkool aan de slag te gaan!

Iedere bereiding zorgt wel voor zijn eigen smaak. Zo maakt koken de bloemkool nog zachter. Bakken kan juist de smaak naar voren halen en roosteren geeft die echte rooksmaak mee. allemaal manieren dus om jouw bloemkool nog spannender te maken en om er echt iets lekkers van te maken!

Geroosterde bloemkool uit de oven

We beginnen met een manier van bereiden die iets minder bekend is en die dus ook minder vaak gebruikt wordt maar die daarom niet minder lekker of fijn is! We gaan namelijk bloemkool roosteren in de oven! En dat doen we niet zomaar, nee eerst husselen we de bloemkool door de meest heerlijke kruiden heen en daarna geven we hem ook nog een lekker dipsausje mee!

Je gaat als volgt te werk. Snijd de bloemkool in roosjes en was deze eerst even goed af onder de kraan. Vervolgens dep je ze droog en maak je in een kommetje een mengsel van olijfolie en de kruiden die je er graag bij wil hebben. Meng dit alles goed door elkaar. Nu bekleed je een bakplaat met bakpapier en pak je een grote kom. Doe hier de droge roosjes in en giet het olijfolie mengsel eroverheen. Meng alles nu goed door elkaar en leg de roosjes vervolgens op de bakplaat. Nu is het enkel maar zaak om ze te roosteren in de oven en dan kun je heerlijk gaan genieten! Eet smakelijk zouden wij zeggen! En vergeet dan natuurlijk het heerlijke dipsausje ook niet wat wij erbij serveren. Dit maak je heel simpel klaar en zorgt ervoor dat de smaak van de geroosterde bloemkool nog beter naar voren komt. Het enige wat je hoeft te doen is wat blauwe kaas mengen met wat créme fraish en hier wat peper en zout aan toevoegen. Klaar is je heerlijke dipsaus en het genieten kan nu echt beginnen!

Bloemkool koken een echte klassieker

De meest bekende manier voor het bereiden van bloemkool is natuurlijk om de bloemkool te koken. We kennen allemaal wel de bloemkool roosjes die we vroeger op tafel kregen met aardappelen en verse worst en als je mazzel had nog een lekker maizena sausje erbij. Ontzettend lekker natuurlijk maar helaas ook boordevol koolhydraten. Gelukkig kan dat dus een stuk beter en makkelijker en hebben wij een aantal handige manieren om bloemkool te koken en er een heerlijk koolhydraatarm gerecht van te maken!

Zo kun je er ten eerste heel goed bloemkoolrijst van maken. En bloemkoolrijst vormt natuurlijk een onwijs fijne vervanger voor de normale rijst die toch wel erg veel koolhydraten bevat. Maar wist je dat je van bloemkool ook prima een pizza bodem kunt maken? Het enige wat je hoeft te doen is wat ei en mozzarella of een andere soort kaas toevoegen en klaar ben je. Meng alles goed door elkaar en vorm er een bodem van. Deze kun je vervolgens in de oven bakken net als je met een andere pizza zou doen.

En tot slot kun je van gekookte bloemkool ook nog eens een heerlijke puree maken! Voeg wat room toe en eventueel nog een andere groente soort en wat kruiden en laat de staafmixer zijn werk doen. Zo ontstaat er een heerlijke puree die heel romig en zacht van smaak zal zijn! Wat ons betreft een echte winnaar.

Bloemkool puree met kaas

En dan hebben we meteen een heel lekker recept voor je klaar staan. Deze bloemkool puree is namelijk echt heerlijk en als je er eenmaal van geproefd hebt dan wil je nooit meer anders! Daarnaast maak je dit gerecht ook nog eens heel erg lekker en simpel klaar dus je vraagt je af wat je nog meer kunt wensen.

Het enige wat je hoeft te doen is een bloemkool in roosjes te snijden en deze even kort te koken. Als je dit gedaan hebt dan doe je de roosjes in de blender en voeg je hieraan toe wat verse room, geraspte kaas, peper , zout en wat nootmuskaat. Laat nu de blender of staafmixer zijn werk doen en er ontstaat een heerlijke bloemkool puree die door de kaas ook nog eens wat pit heeft! Zeker als je wat oudere kaas toevoegt ontstaat er een heerlijke pittige smaak die werkelijk waar overal lekker bij smaakt! Eet de puree bijvoorbeeld met een lekker stukje kip erbij of wat andere groente soorten zoals brocoli of worteltjes.

Bloemkool puree met prei

Dit heerlijke gerechtje leerden wij jaren kennen en behoort sindsdien tot onze favorieten lijst! En ook niet zo verwonderlijk want dit is werkelijk waar een heerlijk recept. De prei combineert zo ongelofelijk goed met de bloemkool en samen vormen ze dus werkelijk waar een heerlijk gerechtje!

Deze heerlijke puree maak je ook nog eens in een handomdraai klaar en kun je met heel veel ander lekkers combineren! Het enige wat je hoeft te doen is de prei en de bloemkool kort te koken in bouillon. Als je dit gedaan hebt stop je ze in de blender met wat zout en peper erbij en wat slagroom. Daarna is het enkel maar zaak om er een puree van te maken en dan kan het genieten gaan beginnen!

Het leuke is dat je deze puree prima kunt gebruiken in een ovenschotel. Op deze manier kun je dus ook als je koolhydraatarm eet prima van je favoriete ovenschotel genieten, voeg enkel je groente en vlees nog toe en een dakje van geraspte kaas, even de oven in en klaar ben je!

Zo zie je maar dat ook als je koolhydraatarm eet heel veel gerechten nog steeds toegankelijk voor je zijn en je echt niet veel hoeft te laten schieten! Gelukkig ook maar want het is natuurlijk op en top genieten van al deze heerlijke gerechten! Je mist de koolhydraten vaak niet eens en dat is dan ook precies wat een koolhydraatarm dieet zo prettig en fijn maakt. En ook de reden dat zoveel mensen er succes mee hebben!