HomeAfvallenGroenten uit blik even gezond als vers?

Groenten uit blik even gezond als vers?

Groenten wat vers in de winkel ligt is een stuk gezonder dan zo’n potje of blikje met groente. Ten minste, dat is wat er wordt gedacht. Toch is het af en toe verleidelijk om voor het blikje te kiezen, want dat is wel zo makkelijk.

De vraag die nu echter ter sprake komt is of groente uit blik wel daadwerkelijk minder gezond zijn dan degene die vers in het schap liggen.

Wat is vers?

Het allergezondst is het om de gewassen direct van het land te eten. Rechtstreeks van de boerderij of je eigen moestuin. Op dit moment zit het product nog boordevol alle vitamines en mineralen. De groente die je echter in de winkel terugvindt komen niet rechtstreeks van het land. Voor ze in de winkel terecht komen gaan er nog enkele dagen en soms meer dan een week overheen. In die tijd wordt het opgeslagen of worden er nog bepaalde processen uitgevoerd voor ze de winkel in kunnen. In deze periode gaan de producten achteruit en verliezen ze een deel van de vitamines.

Hoe zit dat dan met ingeblikte groenten?

De groenten die in een blik terecht komen worden direct na de oogst verwerkt en ingeblikt. Tijdens dit proces verliezen ze wel nog een deel van hun vitamines omdat het product een soort hitte behandeling krijgt om alle bacteriën te doden. Gezien de verse groente in de supermarkt ook een deel van de vitamines verliest tijdens de periode tussen oogsten en verkoop kun je de gezondheidseffecten van verse en ingeblikte groenten uit de supermarkt ongeveer gelijk stellen.

Lees ook: Snacken tijdens het afvallen?

Wat verschilt er wel?

Nu we erachter zijn dat er in de voedingswaarde nauwelijks verschillen zitten kunnen we kijken wat er wel verschilt tussen de twee productvormen. Dat verschil zit hem voornamelijk in de smaak en de textuur van het product. Doordat de ingeblikte groenten eerst bewerkt worden met bijvoorbeeld hitte zodat ze beter houdbaar blijven verandert de structuur en de smaak van het product. Zoek dus vooral de productsoort eruit die jij het lekkerst vindt nu je weet dat het qua vitamines niet uit maakt!

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Zie dit artikel van Nu.nl voor meer informatie over groenten in blik.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair