Hoe begin ik met afvallen? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen als ze gewicht willen verliezen. Afvallen lukt al met wat kleine aanpassingen in je eet- en beweegpatroon en door te zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Deze tips helpen je op weg.

Eet gezond

Hoe begin ik met afvallen is een vraag die vooral gaat over gezond eten. Overgewicht komt namelijk voor zo’n 70 procent door verkeerde voeding. Om te beginnen met afvallen, kun je dus het beste beginnen met gezonde voeding. Dat is voeding die boordevol voedingsstoffen zit, zoals vitamines en mineralen. Denk aan vers vlees, vis, groenten, fruit en volkoren granen. Deze voedingsmiddelen doen waarvoor voeding voor bedoeld is: ze voeden je lijf, zodat je je lange tijd verzadigd voelt en je barst van de energie!

Drink water

Hoe begin ik met afvallen is ook een vraag om water. Water bevat 0% calorieën en geeft je toch een verzadigd gevoel, waardoor je niet meteen naar eten grijpt als je je hongerig voelt. Het is zelfs zo dat je trek in eten kunt hebben terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan vocht. Rammelt je maag, drink dan eerst een glas water. Voel je je daarna verzadigd, dan had je dus eigenlijk dorst. Water drinken bevordert trouwens ook je spijsvertering en helpt je zo om af te vallen. Maak er een gewoonte van om iedere dag te beginnen met een groot glas water en drink voor iedere maaltijd water. Dan eet je daarna minder en krijg je dus minder calorieën binnen, waardoor je gegarandeerd afvalt.

Vermijd suiker en zoetstoffen

Beginnen met afvallen is stoppen met suiker. In ieder geval met producten die vol suiker zitten, zoals frisdrank en snoep. Suiker bevat niet alleen veel calorieën. Het zorgt ook voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor heb je sneller trek, eet je meer en kom je aan. Let trouwens ook op verborgen suikers. Aan veel producten is namelijk suiker toegevoegd, terwijl die voedingsmiddelen niet eens zoet smaken! Voorbeelden hiervan zijn brood, pindakaas en ketchup. Kijk op de ingrediëntenlijst om te zien of er suiker in zit en laat deze producten liever staan. Er zijn overigens steeds meer natuurlijke suikers die geen of weinig calorieën bevatten en die je bloedsuikerspiegel stabiel houden. Producten die hiermee gezoet zijn, vind je vaak in natuurwinkels. Je kunt deze natuurlijke suikers uiteraard ook gebruiken om eigengemaakte gerechten en baksels mee te zoeten.

Beweeg, slaap en ontspan

Hoe begin ik met afvallen is een vraag die niet alleen over eten en drinken gaat. Overgewicht komt namelijk voor ongeveer 30 procent door onvoldoende beweging. Bovendien doen stress en slaaptekort ook een duit in het zakje. Wil je afvallen, ga dan niet alleen meer bewegen. Zorg ook dat je op tijd in bed ligt en overdag voldoende ontspanning krijgt. Meer bewegen hoeft trouwens net zwaar of inspannend te zijn. Rustige cardio-oefeningen werken zelfs het beste als je gewicht wilt verliezen!

Meer tips om af te vallen? Lees alles over gezond eten en bewegen en ontvang gratis recepten voor gezonde snacks.