Hoeveel koolhydraten mag je per dag binnenkrijgen

Heb jij enig idee wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koolhydraten is? Het leuke is dat er geen echte aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor koolhydraten bestaat. Zo is er allereerst een duidelijk verschil zichtbaar tussen vrouwen en mannen, waarover je het nodige in dit artikel gaat lezen. Verder is ook het dieet bepalend; bij sommige diëten is het namelijk zaak om juist zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen. Bij een dergelijk dieet heb je logischerwijs niks van doen met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor koolhydraten.

In dit artikel zetten wij graag alle feitelijke informatie omtrent de koolhydraten op een rijtje. We bespreken hoeveel koolhydraten een man binnen zou mogen krijgen, hoeveel koolhydraten een vrouw binnen zou mogen krijgen én hoe dit zit bij verschillende soorten diëten. Bij deze diëten leggen wij de focus met name op het ketogeen dieet en op het koolhydraatarm dieet. Dat zijn immers de meest bekende diëten waarbij het draait om de inname van koolhydraten.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor koolhydraten voor mannen

Het is een gegeven dat mannen dagelijks meer koolhydraten kunnen nuttigen van vrouwen. Voor een man ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan koolhydraten rond de 150 gram per dag. Wil je graag afvallen? Dan is het advies om juist minder koolhydraten binnen te krijgen.

Krijg jij veel meer dan 150 gram aan koolhydraten per dag binnen? Dan merk je dat al snel aan jouw overgewicht. Het is namelijk een gegeven dat je onwijs snel aankomt als je teveel koolhydraten nuttigt. Jouw lichaam is namelijk niet in staat om een grote hoeveelheid koolhydraten te verbranden. Het logische gevolg hiervan is dat al deze koolhydraten zich in het lichaam op gaan proppen; die koolhydraten worden uiteindelijk omgezet in lichaamsvet.

Als je juist van de overtollige kilo’s af wilt komen, is het zaak om de inname van koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Voor een man is het advies om tussen de 100 en 125 gram aan koolhydraten per dag binnen te krijgen, indien je graag af wilt vallen. Meer informatie daarover vind je aan het einde van dit artikel.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor koolhydraten voor vrouwen

Mag een vrouw minder koolhydraten per dag binnenkrijgen dan een man? Ja, dat is zeker het geval. Bij een vrouw is het wenselijk om dagelijks rond de 125 gram aan koolhydraten binnen te krijgen. Krijg je minder koolhydraten per dag binnen? Dan ben je daarmee in staat om van de overtollige kilo’s af te komen.

Krijg je als vrouw zijnde meer dan 125 gram aan koolhydraten per dag binnen? Dan merk je dat al snel aan jouw lichaamsgewicht terug. Bij vrouwen gaat namelijk hetzelfde –hierboven genoemde- verhaal op als bij mannen. Een te hoge inname van koolhydraten leidt op den duur altijd tot overgewicht.

Hoeveel koolhydraten bij een koolhydraatarm dieet?

Heb je interesse om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen? Dan heb je in ieder geval al een verstandige keus gemaakt. In de afgelopen jaren is immers gebleken dat veel mensen van de overtollige kilo’s afkomen door het koolhydraatarme dieet.

Belangrijk bij dit dieet is dat je de juiste hoeveelheid aan koolhydraten per dag binnenkrijgt. Voor een vrouw is het advies om ongeveer 100 gram koolhydraten per dag te nuttigen. Voor een man is het advies om ongeveer 125 gram koolhydraten per dag te nuttigen.

Zit jij (ver) hieronder? Dan ben je al snel in staat om van de overtollige kilo’s af te komen. Let wel op: jouw lichaam heeft altijd behoefte aan een bepaalde inname van koolhydraten. Als je helemaal géén koolhydraten meer gaat eten, krijg je met de nodige bijwerkingen te maken. Daarom is het ook aan te raden om nooit van de een op de andere dag te stoppen met het nuttigen van koolhydraten. Je moet dit echt stapsgewijs af zien te bouwen.

Hoeveel koolhydraten bij een ketogeen dieet?

Heb je al enige ervaring opgedaan met een koolhydraatarm dieet? Dan ben je ook in staat om een ketogeen dieet te gaan volgen. Bij een dergelijk dieet is het pure noodzaak dat je dagelijks maximaal 50 gram aan koolhydraten binnenkrijgt.

Zoals hierboven al gesteld: dit is absoluut iets waar jouw lichaam aan moet gaan wennen. Het advies is dan ook om met een koolhydraatarm dieet te starten, waarna je met een ketogeen dieet kunt starten. Je voorkomt daarmee dat je last van veel bijwerkingen gaat krijgen.

Ben je succesvol met een ketogeen dieet bezig? Dan kom je op termijn echt op jouw streefgewicht uit; daar zijn wij van overtuigd!

Geef een antwoord