HomeAfvallenIk eet gezond, maar val niet af (4)

Ik eet gezond, maar val niet af (4)

Blogreeks deel 4: Je eet gezond en valt geen gram af. Je begrijpt er helemaal niets van. Het verhaal van de negatieve energiebalans heb je vast weleens gehoord… Eet minder calorieën dan je verbruikt, want elk pondje gaat door het mondje. Was het altijd maar zo makkelijk! Zou het ook een andere reden kunnen hebben? Jazeker, lees maar gauw verder!

‘Het komt door het aantal vetcellen in je lichaam’

Was je op jonge leeftijd te zwaar? Dan zit je een leven lang met deze vetcellen opgescheept. Je lichaam maakt namelijk tot je 20e levensjaar vetcellen aan, vanaf dat moment heb je een vast aantal vetcellen in je lichaam. Vetcellen kunnen inkrimpen en opzwellen. Heb je teveel vetcellen? Dan heb je het niet gemakkelijk. Je wilt graag afvallen en start met een afvaldieet. Het lijkt goed te gaan: je verliest gewicht, dus de vetcellen lopen leeg. Maar zodra je weer normaal gaat eten, vullen de vetcellen zich weer en kom je weer aan, of erger: ben je terug bij af. Jojoën met je lichaamsgewicht is het gevolg. Waar het dus op neer komt is dat je kans op overgewicht op volwassen leeftijd voor een groot deel al wordt bepaald op jonge leeftijd.

Ondanks dat je het niet gemakkelijk hebt wanneer je lichaam veel vetcellen bevat, kun je er toch zelf wat aan doen. Kijk eens kritisch naar wat je eet, hoeveel je beweegt en probeer je leefstijl aan te passen. Kies voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon en maak eens wat vaker een wandeling. Je zult zien dat kleine aanpassingen een groot verschil zullen maken!

Lees ook: Ik eet gezond, maar ik val niet af (3)

 

#gewoondoen

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair