HomeAfvallenIk val niet meer af, wat moet ik doen?

Ik val niet meer af, wat moet ik doen?

Ik val niet meer af, wat moet ik doen? Voel je je radeloos omdat je geen gewicht meer verliest en je nog een paar kilo wilt afvallen? Kijk dan eerst eens of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook kan het zijn dat je meer bent gaan sporten. Verder is het raadzaam om je hormoonbalans na te gaan. Als je hormoonbalans verstoord is, val je namelijk niet meer af.

Afvallen wordt steeds lastiger zodra je dichter bij een gezonder gewicht komt. Wees dus vooral geduldig. En kijk eens of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Want hoe gek het ook klink, dat kan ermee te maken hebben dat je gewicht steeds hetzelfde blijft.

Je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen

Dat je niet meer afvalt, kan komen door een verkeerd dieet. Als je lijf niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om gezond te functioneren, schiet het in de stress. Met als gevolg dat je het stresshormoon cortisol gaat aanmaken. Het probleem met dit hormoon is dat het je lijf aanzet tot vetopslag. Je lichaam probeert namelijk een vetreserve klaar te hebben om dat te kunnen aanspreken bij een mogelijke vlucht- of vechtreactie. Met als gevolg dat jouw gewicht gelijk blijft of zelfs toeneemt! Kijk dus eens of je voeding wel voldoende vitamines, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en vezels bevat.

Je hebt meer spieren gekregen

‘Ik val niet meer af’ is een conclusie die je kan trekken als je meer spieren hebt gekregen. Ben je meer gaan bewegen, dan krijg je logischerwijs meer spieren. En spieren wegen meer dan vet. Het kan dus heel goed zijn dat je een lager vetpercentage hebt, terwijl je gewicht gelijk is gebleven. Kijk dus niet alleen naar wat de weegschaal aangeeft, maar vooral naar hoe je lichaam eruit ziet en hoe je je voelt. Ben je best tevreden over je ‘shape’ en voel je je fitter, krachtiger en energieker? Dan is er geen reden om je zorgen te maken over je gewicht.

Je maakt je druk over je gewicht

Ik val niet meer af kan ook te maken hebben met angst. Als je je druk maakt over je gewicht, kun je zelfs twee tot 2,5 kilo aankomen! Angst maakt dat de vloeistoffen die je lichaam anders uitscheidt, in je lichaam blijven. Het lukt je lijf niet zich van deze vloeistoffen te ontdoen, zodat je op hetzelfde gewicht blijft of zelfs aankomt. En zoals we net al zagen, heeft stress ook een negatieve invloed op je gewicht. Genoeg reden om niet te vaak op de weegschaal te gaan staan, maar vooral na te gaan hoe je in je vel zit.

Je hormonen zijn uit balans

Op de weegschaal gaan staan en tot de conclusie ‘Ik val niet meer af’ komen, kan ook het gevolg zijn van hormonen. Als je bijvoorbeeld te veel oestrogeen in je lijf hebt, val je moeilijker af. Het kan dan helpen om meer groenten te gaan eten. De vezels in groenten helpen je lichaam zich te ontdoen van het teveel aan oestrogeen. Ook kan het een goed idee zijn om minder vlees te eten. Vooral bewerkt rood vlees, zoals worst en ham, kan zorgen voor meer oestrogeen.

Drink je light frisdranken en gebruik je zoetjes om een gezonder gewicht te bereiken? Dan kan dit ook de reden zijn dat je niet meer afvalt. Door kunstmatige zoetstoffen en bewerkte suiker wordt je lijf op den duur namelijk ongevoelig voor insuline. Het gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen en je vet opslaat in plaats van verbrandt. Om af te vallen, stop je dus het beste met kunstmatige zoetstoffen en witte suiker.

Een ander hormoon dat ervoor kan zorgen dat je niet meer afvalt, is adiponectine. Dit regelt de vetverbranding in je lijf. Heb je een tekort van dit hormoon, dan blijft je gewicht gelijk of kom je aan. Je kunt het adiponectineniveau verhogen door pistachenoten te eten. Dat zagen onderzoekers bij mensen die iedere dag maar liefst 20 procent van hun dagelijkse energiebehoefte uit deze nootjes haalden. En wat nog interessanter was: hun adiponectineniveau nam niet alleen toe, maar hun tailleomtrek nam af!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair