Interview met Rick de Jong

“Sprookjesboeken en fabeltjesdiëten passen gewoon niet bij ons”

Hoewel het ene extra afslankboek na het andere op de markt wordt getoverd, wordt Nederland dikker en dikker. Terwijl wij Hollanders – in de ogen van topsporter, ondernemer en ervaringsdeskundige Rick de Jong– toch beter moeten weten als het gaat om afvallen. “Die sprookjesboeken en fabeltjes diëten passen gewoon niet bij ons. Effe normaal doen, daar zijn we goed in.


Als klein jochie worstelde Rick de Jong al met zijn gewicht. Op school werd hij gepest en als jongvolwassene kwam hij nooit mee met welke sport dan ook. Hoe de tijden kunnen veranderen… Inmiddels is Rick op zijn gewenste gewicht, het jojo-tijdperk voorbij en voelt zich nooit meer leeg en hongerig. En nog leuker: volgens hem is die overwinning voor iedere Nederlander haalbaar.

Je bent benijdenswaardig slank Rick. Wat is je geheim?

Om maar direct met de deur in huis te vallen: ik heb geen geheim. Er bestaat ook geen geheim om razendsnel slank te worden en te blijven. Je kunt tegenwoordig geen boekwinkel meer binnenwandelen, website bezoeken of social media post bekijken of je wordt om de oren geslagen met blokjesbuiken, wespentailles en perfecte achterwerkjes. Ontzettend irritant. Natuurlijk, voor sommige mensen werken dit soort methodes vast. Bijvoorbeeld voor mensen die de hele dag tijd hebben om tarwegras-smurrie-smoothies in elkaar te draaien, die zich kostbare personal trainers kunnen veroorloven en die het geen probleem vinden om permanent uitgehongerd te zijn. Maar er zijn ook mensen die een baan hebben, een gezin en een sociaal leven. Ook zij kunnen gewoon slank en fit zijn zonder een halve topsporter te worden. Met de nadruk op gewoon.

Wat maakt je zo fel tegen alle onzindiëten, zoals jij ze noemt?

Omdat het een fabel is. Razendsnel en definitief afvallen bestaat niet. Als wij Nederlanders ergens wereldwijd om worden geroemd, dan is het wel ons gezonde boerenverstand. Maar zodra het om afvallen gaat, geloven we opeens in alle sprookjes die we krijgen voorgeschoteld. Een dagje Efteling is er realistisch naast.

We horen je. Maar we willen toch die kilo’s kwijt. En volgende week op dat feestje écht dat strakke pak of verleidelijke jurkje aan. Wat zeg je dan?

Tijd om te winkelen. Met “extreme” diëten is het mogelijk om snel en veel af te vallen. Maar het is ongezond, niet vol te houden en de kilo’s vliegen er na dat feestje sneller weer aan dan ze verdwenen zijn. Het lichaam laat zich niet voor de gek houden. Gezond leven is de enige manier om op gewicht te komen – en te blijven. Dat is hard werken en vraagt veel doorzettingsvermogen. Rust, reinheid en regelmaat… Het is misschien een ontzettend saaie boodschap, maar ik kan het niet mooier maken.

Geen trucjes dus…

Inderdaad, geen trucjes. Lekker normaal en gewoon doen is de enige boodschap die ik kan meegeven voor een gezond en fit leven.

Maar hoe zit het dan met die buurvrouw die vreet als een bouwvakker en nooit een gram aankomt?

De laatste jaren heeft bijna iedereen een kritische mening over graatmagere supermodellen en opgepompte BN’ers. Maar toch kopen we massaal hun boeken. Vreemd toch? Het betekent dat we willen geloven in sprookjes. Ons gewicht heeft te maken met leeftijd, bouw van het lichaam, het genetisch pakket en ga zo maar door. Om terug te komen op die immer-etende buurvrouw waar iedereen last van heeft… Die doet blijkbaar één ding goed: ze verbrandt meer calorieën dan ze eet. Zo simpel is het.

Dus we moeten meer bewegen, zeg je eigenlijk?

Nee dat zeg ik niet. Sporten en bewegen is erg belangrijk om goed in je vel te zitten, maar slank word je in de keuken. En afvallen doe je door te eten. Gezonde voeding is de belangrijkste pijler om je streefgewicht te behalen en daarna structureel in dat mooie pak of jurkje te passen. Afhankelijk van hoeveel overgewicht je hebt, kunnen kleine aanpassingen in je voeding al een groot gewichtsverschil maken. Bijvoorbeeld frisdranken vervangen voor een lekker fris glas water.

Ach. Als dat alles is…

Helaas. Doelloos wat minder eten of drinken gaat niet helpen om slanker te worden. Afvallen zit grotendeels tussen de oren. Verdiep jezelf daarom in een verandering van lifestyle. Daarna is het de kunst om te weten wat je dagelijkse energiebehoefte is en hoe je hier iets onder kunt zitten door gezonder te eten en wat meer te bewegen. Zo kun je op een rustig tempo calorieën verbranden en gewicht verliezen. En dan volhouden hè. Je omgeving speelt daarin de belangrijkste rol. Met hulp van je partner, gezin of vrienden is het veel makkelijker om tegenslagen op te vangen en je doel te bereiken.

Het klinkt zo eenvoudig als jij het vertelt.

Dat is het ook. Weg met al die angstaanjagende diëten, afslankpillen- en methodes. Als er ook maar iets van waar was, was de wereld niet zoveel te dik. Dan bestond obesitas al lang niet meer. Wil je in sprookjes geloven? Ga dan lekker een dagje naar Efteling en denk nog eens na over mijn woorden als je de droomvlucht hebt gehad en na afloop weer met beide benen op de grond staat. Wil je nog lang, gezond en gelukkig leven? Doe. Dan. Gewoon. Normaal.