HomeAfvallenAvondeten tijdens een koolhydraatarm dieet

Avondeten tijdens een koolhydraatarm dieet

Gefeliciteerd! Je hebt gekozen om een koolhydraatarme levensstijl aan te houden. Daarmee zet je een grote, belangrijke stap richting een betere gezondheid. Wanneer je koolhydraatarm wil gaan eten tijdens het avondeten, is dit het artikel wat je nodig hebt. We geven je een aantal globale richtlijnen over hoe je koolhydraatarm een avondmaaltijd kunt bereiden. Het artikel eindigen we met de verwijzing naar een aantal lekkere koolhydraatarme recepten.

Koolhydraatarmer eten en drinken

Wanneer je besluit koolhydraatarm te gaan eten en drinken, kies je ervoor om je energiehuishouding te veranderen. Dat is een goed streven, want in de meeste gevallen krijgen we veel te veel energie binnen. Zoveel energie dat ons lichaam zich er geen raad mee weet en besluit het elders maar op te slaan als lichaamsvet. Door koolhydraatarm te eten en te drinken voorkom je dit proces. Maar het is dan wel handig dat je weet wat je wel en niet moet eten tijdens een koolhydraatarm diner.

Pasta, aardappelen en rijst

Misschien heb je het al eens gelezen, maar het vermoeden dat pasta, rijst en aardappelen koolhydraatrijke producten zijn, klopt. Je moet deze producten dus niet langer toestaan in je diner of met zeer veel mate. Het gaat hier vooral om snelle koolhydraten, die je dus in korte tijd veel energie geven maar verder als vet worden opgeslagen.
De traditionele Hollandse pot is vaak rijk aan koolhydraten. In de tijd dat we nog veel op het land werkten, of zwaar werk verrichten in een fabriek, waren die carbs wel nodig. Nu zitten we vaker stil achter een computer dan dat we met een zeis het veld ingaan. Als je de energie niet gebruikt dan slaat je lijf het op als vet.

Beter is het om aardappelen, rijst en pasta te laten staan en de hoeveelheid groenten te verdubbelen. Ook vlees en vis zijn gezonde producten en daar kun je best iets meer van eten dan je nu doet, mits je niet teveel saus en jus gebruikt! Die zijn juist weer heel rijk aan koolhydraten.

BEKIJK HET GRATIS WEEKMENU

 Vis, vlees en gevogelte

Het trio vis, vlees en gevogelte mag eigenlijk niet ontbreken als je koolhydraatarm avondeten wil bereiden. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten en hebben weinig koolhydraten. Je kunt hier dus heel veel van eten zonder dat je er dikker van wordt. Sterker nog: ze zorgen voor een gevoel van verzadiging en helpen je spiermassa sneller te herstellen en aan te maken. Vlees, gevogelte en vis moeten echter wel onbewerkt zijn. Ga dus niet voor kant en klare magnetronmaaltijden.  Want om die producten langer houdbaar te houden en veel smaak te geven, zijn er vaak veel suikers aan het product toegevoegd.

Ei, noten en zaden als smaakmakers

Het is logisch dat je veel smaak wil gebruiken in je avondeten. Logisch dan ook dat je naar jus en sausjes grijpt. Maar dat willen we je dus sterk afraden, omdat sausjes je echt onnodig veel energie geven en dikker maken.

Om een maaltijd voedzamer te maken kun je  ei, noten en zaden toevoegen. Je kunt met deze onbewerkte producten alle kanten op. Ei, noten en zaden passen perfect in een koolhydraatarm voedingsschema omdat koolhydraten ontbreken en er volop eiwitten inzitten. Die eiwitten doen net als vlees, vis en gevogelte goede dingen voor je spieren en geven je een verzadigd gevoel. Je zal dan ook merken dat een koolhydraatarme maaltijd vaak veel minder groot is dan een koolhydraatrijke maaltijd. Je bent sneller tevreden, zit sneller vol en zal er dus ook langer van genieten.

Samen met de voedzame voedingsmiddelen die hierboven al zijn genoemd, kun je in je avondeten natuurlijk volop kruiden gebruiken. Rozemarijn, salie, basilicum, tijm, ras el hanout, kerrie. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Enkele recepten om je op weg te helpen

Graag delen we een aantal recepten met je om een lekkere avondmaaltijd op tafel te zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:
Koolhydraatarme bloemkoolpuree
Spinaziewraps gevuld met zalm

BEKIJK HET GRATIS WEEKMENU

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair