HomeAfvallenMealpreppen, de voor en nadelen

Mealpreppen, de voor en nadelen

Het is een begrip wat sinds een tijdje ook in ons land aan bekendheid wint. Vooral sporters maken er steeds meer gebruik van en hebben er profijt van. Maar ook mensen die veel weg zijn en weinig tijd hebben vinden het een erg fijn principe, we hebben het dan over mealpreppen.

Simpel gezegd, het voorbereiden van maaltijden. Door aan mealpreppen te doen, bereid je op een bepaald moment meerdere maaltijden zodat je daarna een paar dagen vooruit komt. Ook zien we vaak dat dit dan om gezonde maaltijden gaat en heeft het veel bijkomende voordelen.

In deze blog gaan wij je wat voorbeelden geven van maaltijden die je heel goed kunt mealpreppen en geven we je ook wat handige tips. Daarnaast gaan we ook in op de voor en nadelen van het mealpreppen want  die zijn er ook zeker wel! Op deze manier weet jij precies waar je aan begint en krijg jij het mealpreppen ook als geen ander onder de knie en dat heeft natuurlijk veel voordelen! Lees je met ons mee?

Wat is mealpreppen precies

We gaven het natuurlijk net al even aan maar heel simpel gezegd is mealpreppen het voorbereiden van maaltijden. Je zorgt er dus voor dat je een aantal maaltijden van te voren klaarmaakt en je zet deze in de koelkast of je vriest ze in zodat je ze later alleen maar even op hoeft te warmen.

Vaak zie je dat het om ongeveer 5 a 7 maaltijden gaat zodat mensen een week of bijna een week vooruit kunnen. Ze bewaren deze maaltijden dan vervolgens in afgesloten bakjes en hebben er zo de rest van de week geen omkijken meer naar.

Als je het wordt letterlijk zou vertalen dan kom je ook uit op “maaltijden voorbereiden” en dat is natuurlijk ook eigenlijk precies wat het is! Maaltijden voorbereiden met als doel tijd te besparen of bijvoorbeeld een gezonde levensstijl in stand te houden. Maar mealpreppen kan ook geld besparen doordat je alles gebruikt van een bepaalde product en ook niet zomaar impulsaankopen kunt doen als alles al vaststaat! Maar op de voor en nadelen van het mealpreppen komen we zo nog even terug!

Redenen om aan mealpreppen te beginnen

Vaak hebben mensen verschillende redenen om aan mealpreppen te beginnen. Ten eerste zien we vaak dat mensen het heel druk hebben en soms laat thuis zijn uit hun werk. Ze hebben dan weinig puf om nog aan het avondeten te beginnen en  hoe handig is het dan wel niet als je enkel een mealprep maaltijd op hoeft te warmen! Het besparen van tijd is dus voor de meeste mensen de meest belangrijke reden om aan mealpreppen te beginnen. Maar er zijn meerdere redenen te bekennen!

Wat dacht je bijvoorbeeld van het gezonde eten! We zien vaak dat mensen graag gezond willen eten en aan hun gewicht en gezondheid willen werken maar dit moeilijk vol kunnen houden. Iedere dag komen ze toch weer in de verleiding en is het soms moeilijk om een gezonde levensstijl vol te houden. Het kan dan natuurlijk enorm helpen als je de maaltijden voor de week al klaar hebt staan en hier dus verder niet over na hoeft te denken. Je kunt vooraf bedenken wat je allemaal klaar wil maken en dit ok realiseren, vervolgens prep je de maaltijden voor de rest van de week en heb je er geen omkijken meer naar! En dat terwijl je wel iedere dag een gezonde maaltijd op tafel hebt staan! Wat wil je nog meer zou je denken!

Het mealpreppen maakt het op deze manier dan ook zeker heel makkelijk om een gezonde levensstijl vol te houden en laat dat nu precies de bedoeling zijn!

En tot slot kan het mealpreppen je ook nog wat geld besparen. Vaak is het namelijk zo dat je bij het voorbereiden van de maaltijden echt alles van een product gebruikt. Doordat je het over meerdere bakjes kunt verdelen maak je al snel alles op! Daarnaast is het ook nog eens zo dat je niet iedere dag naar de supermarkt hoeft dus je bent ook meteen behoedt voor impuls aankopen en ook dat is natuurlijk wel zo prettig!

Er zijn dus meer dan genoeg redenen voor mensen te vinden om aan mealpreppen te beginnen. En we horen vaak om ons heen dat als je er eenmaal mee begonnen bent je er vaak zoveel gemak van ervaart dat je niet anders meer zou willen!

De nadelen van mealpreppen

Uiteraard zitten er ook wel enkele nadelen aan het mealpreppen. Maar wel met de bijvoeging dat dit altijd heel persoonlijk is. Ook niet iedereen zal dit als een nadeel ervaren. Het eerste nadeel wat we wel eens terug horen is dat mensen het toch wel saai vinden om een paar dagen hetzelfde te eten. Uiteraard ligt dit eraan hoe je de mealprep aanpakt maar over het algemeen zie je inderdaad vaak dat het dezelfde maaltijden betreft.

En een ander nadeel is dat mensen het soms lastig vinden om al voor de hele week alles vast te leggen. Zij zouden het liever per moment bekijken, en als je dit gevoel hebt dan is het natuurlijk ook goed om te concluderen dat mealpreppen niets voor je is!

Mealpreppen als je een dieet volgt

En dan komen we misschien wel bij de belangrijkste reden aan om te starten met mealpreppen, namelijk het volgen van een dieet. We horen heel vaak dat juist dan mensen beginnen met het mealpreppen. Op deze manier zorgen ze er namelijk voor dat ze overzicht hebben in wat ze eten en dat ze niet in de verleiding komen om hiervan af te wijken.

Je kunt namelijk heel makkelijk de maaltijden voor de week preppen en op deze manier kiezen voor gezonde maaltijden die binnen je dieet passen. Tijdens een eetmoment hoef je dan enkel maar een maaltijd te pakken en verder niet na te denken over wat je gaat eten en dus de verleiding opzoeken. Dit geeft vaak enorm veel houvast tijdens het volgen van een dieet en ook echt een stok achter de deur en dat is natuurlijk precies de bedoeling!

Vaak zie je dan bijvoorbeeld dat er veel groentes en kip met wat rijst in de maaltijden gestopt wordt. En ook worden de hoeveelheden vaak afgewogen zodat je ook dan precies weet waar je aan toe bent. Op deze manier heb je dus nog meer kans dat je dieet een succes zal worden en dat is dan ook precies de bedoeling!

Voorbeelden van maaltijden

Zoals beloofd hebben we natuurlijk ook nog een aantal maaltijden voor je klaar staan zodat je zelf ook aan de slag kunt. We beginnen met onze eigen favoriet, dit gerecht is voedzaam, gezond en ook nog eens heel erg lekker. Wij maken namelijk graag pulled chicken met rijst, wortel en paprika. Het gaat als volgt in zijn werk de pulled chicken maak je op de gebruikelijke manier en deze kruid je lekker! Daarna kook je rijst en de wortel en paprika stoof je gaar in de oven, op deze manier worden ze heerlijk zacht en behouden ze hun smaak! Nu is het simpelweg porties maken en deze over bakjes verspreiden en je hebt een aantal heerlijke maaltijden vol smaak en vitamines!

Een andere favoriet hier is pasta, en ook dat leent zich prima voor het mealpreppen! Het gaat als volgt in zijn werk. Wij gebruiken volkoren pasta, deze koken we beetgaar, vervolgens maken we zelf een saus van allerlei verse groenten, optioneel zou je er nog wat gehakt bij kunnen doen maar dit hoeft natuurlijk niet. Daarna verdelen we dit weer over de bakjes en leggen we bij ieder bakje een klein zakje geraspte kaas, en ook deze maaltijden zijn klaar voor de komende week!

En zo kun je dus eindeloos veel kanten op en maaltijden bereiden waar je zelf blij van wordt en die in jullie voedingspatroon passen! Gebruik lekker veel verse groenten, kruiden en smaakmakers en zorg ervoor dat je lekker kunt genieten!

Tips voor het mealpreppen

En dan tot slot nog een aantal handige tips voor het mealpreppen. Ten eerste is het heel belangrijk om goede afsluitbare bakjes te gebruiken, hierdoor blijven je maaltijden langer vers en het is natuurlijk wel zo fijn als de bakjes niet lekken als je ze ergens mee naartoe neemt. Kijk bij de maat van de bakjes ook goed naar de grootte van je maaltijden zodat je zeker weet dat het gaat passen.

Wat ook heel slim kan zijn is om de bakjes te labelen. Op deze manier weet je precies wat er in een bakje zit en hoe lang je het nog kan gebruiken en bewaren. Dit kan je soms een hoop zoekwerk schelen en het houdt alles ook nog eens lekker overzichtelijk.

En tot slot zouden we je vooral ook aanraden om maaltijden te maken die snel klaar zijn maar toch heel voedzaam en gezond zijn. op deze manier kost ook het mealpreppen niet al teveel tijd en weet je toch zeker dat je gezonde voeding binnen krijgt! Plan daarnaast een vaste dag in voor het mealpreppen en je hebt het helemaal voor elkaar!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair