Met appelazijn afvallen: werkt het of is het onzin?

appelazijn

Appelazijn is bij veel mensen onbekend.

Je kent het zelf misschien wel als alternatief voor gewone azijn of balsamico-azijn, om als dressing voor een salade te gebruiken.

Maar wist je dat je er mee kunt afvallen? En dat het ook nog eens supergezond is?

Appelazijn heeft heilzame eigenschappen die processen in je lichaam ondersteunen die eraan bijdragen dat je mogelijk gewicht verliest.

Oké, de onderzoeksresultaten zijn dan nog niet overweldigend overtuigend, maar veel voedingsdeskundigen en ervaringen van gebruikers geven een positief oordeel.

Lees dit artikel en probeer het zelf!

Wat is appelazijn?

Appelazijn wordt ook wel appelciderazijn genoemd.

3000 jaar voor Christus werd het al door de Egyptenaren en Chinezen gebruikt.

Azijn wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bewaren van voedingswaren en het op smaak brengen van voedsel. Maar ook om wonden mee schoon te maken en als energiedrankje.

Appelciderazijn is een gefermenteerd product. Dat betekent in dit geval dat het sap van de appels een proces ondergaat waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om het appelsap om te zetten in azijn.

In de eerste fase van de fermentatie worden de suikers omgezet in alcohol. In een later stadium wordt de alcohol omgezet in azijn. Dit gebeurt allemaal in luchtdichte vaten.

Hoe kun je afvallen met appelazijn?

Appelazijn werkt weldadig en stimulerend op diverse organen.

Het heeft een positief effect op de (buik)vetverbranding.

En er zitten nauwelijks calorieën in.

Appelazijn is één van de beste remedies tegen een te hoog cholesterol.

Het werkt ook goed om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Voedingsdeskundigen beweren dat de effecten op de bloedsuikerspiegel vergelijkbaar zijn met bepaalde medicijnen die diabetici voorgeschreven krijgen.

Dat betekent niet dat wij aanraden om maar te stoppen met de medicatie als je diabeet bent. Wij willen hier enkel de kracht van natuurlijke producten mee onderstrepen.

Het azijnzuur in appelazijn remt een groot deel van de vertering van zetmeel, dat normaal gesproken in het bloed terecht komt als calorieën en de bloedsuikerspiegel zou doen laten stijgen.

In plaats daarvan kan het de goede bacteriën in je maag voeden. Appelazijn is daardoor een wondermiddel voor je spijsvertering en werkt goed tegen constipatie.

Het heeft een reinigende werking en helpt het tekort aan maagzuur te verlichten doordat het bijdraagt aan de zuurtegraad van je maag.

Je kunt bijvoorbeeld heel goed ontgiften/detoxen en ontzuren met dit zure appeldrankje.

De bloeddruk wordt ook verlaagd door het nuttigen van appelazijn. Hoge bloeddruk kan bijdragen aan gewichtstoename.

Ten slotte krijg je ook nog eens minder een hongergevoel van appelazijn én meer energie.

Echt betrouwbare effecten kun je vaak pas merken na een maand of 3. Dat is dus even geduld hebben.

Appelazijn is helemaal niet duur als je het vergelijkt met afvalkuren en (ander) superfood. Wat dat betreft is het een goede investering!

Appelazijn gebruiken in je dagelijkse voeding

Appelazijn is verkrijgbaar bij de supermarkt dus je hoeft er geen aparte toko voor te bezoeken of op internet te gaan zoeken.

Wel is het belangrijk dat je indien mogelijk kiest voor biologische, ongefilterde (troebele) appelazijn met ongeveer 5% zuurheid. In de troebele substantie zitten namelijk de probiotica en andere gunstige bacteriën die zo goed zijn voor het verteringsproces.

Appelazijn is heel veelzijdig en kun je in veel gerechten verwerken. Het heeft een aromatische, fruitige, pikante smaak.

Je kunt bijvoorbeeld dressings voor je salade maken op basis van appelazijn en olijfolie, aangevuld met kruiden en specerijen.

Een goede dressing zorgt ervoor dat je salade smaak en pit krijgt. Als je meer goed gevulde salades gaat eten met gezonde dressings dan helpt dat ook weer bij het afvallen.

Salades met bietjes, avocado en walnoten smaken bijvoorbeeld heerlijk in combinatie met appelazijn.

Verder kun je marinades en chutney’s maken, bijvoorbeeld voor bij champignons, witlof, vis, varkensvlees, kip of stoofvlees.

Ook is appelazijn lekker in soepen en sauzen. Je kunt er bijvoorbeeld zelf mosterd van maken.

Appelazijn drinken

Je kunt appelazijn echter ook drinken. Iedere dag één of twee shotjes verdunde appelazijn is een weldaad voor je gezondheid.

Je kunt dat doen bij wijze van ochtendritueel. Op een lege maag neem je dan een klein (koffie)kopje appelazijn verdund met water.

Het is belangrijk dat je het verdund drinkt, want anders kan het het tandglazuur aantasten en de slokdarm irriteren.

Dit shotje kan in het begin erg zuur smaken en ruiken en je zal er even aan moeten wennen.

Neem 1 of 2 eetlepels appelazijn en schenk het kopje bij met lauw water.

Dit kun je twee keer per dag drinken voor de maaltijd. Als dit niet fijn op je maag valt kun je het ook tijdens de maaltijd drinken.

Halveer de dosering voor kinderen.

Appelazijn voedingssupplementen

Appelazijn is ook verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van pillen, tabletten en capsules. Soms zijn hier nog extra voedingsstoffen aan toegevoegd.

Omdat supplementen duur zijn, soms niet veel appelazijn bevatten maar wel vulmiddelen en dergelijke, kun je eigenlijk net zo goed appelazijn in fles kopen.

Als de smaak van appelazijn je echter totaal niet aanstaat dan zijn supplementen een goed alternatief.

Appelazijn bewaren

Je kunt appelazijn eigenlijk onbeperkt bewaren. Het bederft niet. Na een jaar of 5 kan het zijn dat het aan smaak gaat inboeten.

Het is verplicht voor fabrikanten om een uiterste houdbaarheidsdatum op de fles te zetten.

Als je de fles echter goed afgesloten bewaard (liefst in een droge en donkere ruimte zoals een kelderkastje) dan kun je het daarna nog gerust blijven gebruiken.

Appelazijn niet voor iedereen geschikt

Bij sommige mensen kan appelazijn niet goed op de maag vallen. Je kan het daarom sowieso beter verdund drinken.

Indien je maag- of darmstoornissen hebt, overleg dan eerst met je arts over de hoeveelheid appelazijn die je veilig kunt consumeren.

Heb je bijvoorbeeld de aandoening gastroparese (vertraagde maaglediging) dan is het verstandig om te kijken naar andere manieren van afvallen.

Ook adviseren wij om alert te zijn bij het gebruik van veel appelazijn als je leidt aan aandoeningen aan je nieren en botten. Een teveel aan zuur kan dan schadelijk zijn.

Appelazijn en een gezonde leefstijl

Afvallen kun je niet alleen met appelazijn. Het is geen snelle oplossing om echt flink kilo’s te verbranden.

Het werkt pas goed in combinatie met een gezonde leefstijl.

Dit houdt in: gezonde voeding, voldoende beweging (liefst cardio én krachttraining), voldoende nachtrust, een teveel aan stress vermijden en het beperken of vermijden van alcohol, drugs en tabak.

Maar het nuttigen van natuurlijke producten die het afvallen ondersteunen én die ook nog eens erg goed voor je gezondheid zijn is natuurlijk een goede zaak!

Waar appelazijn nog meer goed voor is

Appelazijn heeft nog vele andere gezondheidsvoordelen.

Het bevat bioactieve stoffen (fytonutriënten). Dit zijn stoffen uit planten die een gunstig effect hebben op de gezondheid.

Appelazijn is een antioxidant en bevat talloze vitamines, waaronder vitamine C en A (bètacaroteen) en mineralen zoals kalium, calcium en zouten.

Het geeft verlichting bij keelpijn als je ermee gorgelt. Het werkt tegen pijnklachten bij jicht.

Het is goed voor je haar, je nagels (bij kalknagels) en je huid. Zoals bij huidaandoeningen als acné, aambeien, wratten en in geval van zonnebrand.

Appelazijn geeft een boost aan je immuunsysteem en bestrijdt daarmee bijvoorbeeld schimmelinfecties zoals Candida.