Tips tegen snacken na het avondeten

Veel mensen doen het. Snoepen na het avond eten. Zin in snacken na het avondeten komt veel voor maar het is wel vervelend als je probeert af te vallen. Hieronder lees je hoe het komt dat je zin hebt om te snacken na het avondeten en 6 tips om het te voorkomen.

Waarom heb je zin om te snacken?

Gewoonte

Het kan uit gewoonte komen. Als je bijvoorbeeld jaren lang een toetje hebt gegeten na het avond eten. Dan associeer je het avondeten met iets zoets daarna. Je hebt dus zin om na het eten nog iets zoets te eten omdat je lichaam dit gewend is. Je kan de drang om iets zoets te eten na het eten veranderen door het langdurig niet te doen. Dan went je lichaam daar aan en zal de drang om bijvoorbeeld een toetje te eten uiteindelijk verdwijnen.

Emoties

Nog een andere reden kunnen emoties zijn. Veel mensen eten vanuit hun emotie. Je hersenen laten je lichaam geloven dat suiker je tijdelijk een lekkerder gevoel geeft. Natuurlijk wil je dit gevoel ervaren maar het is helaas maar tijdelijk. Bovendien is het zo als je je verdrietig of down voelt, het hormoon serotonine gehalte in je lichaam laag is. Wanneer je zoetigheid of suikers eet maakt je lichaam meer serotonine aan en voel je je dus lekkerder.

Je eet te snel

Je hersenen geven een signaal af naar je lichaam als je vol zit. Maar dit signaal wordt pas na 15-20 minuten afgegeven. Als jij je bord al voor die tijd op hebt. Denken je hersenen dat je niet genoeg gegeten hebt.

Je drinkt te weinig

Als je te weinig water drinkt raak je ook niet verzadigd. Het is verstandig om tijdens het eten geen water te drinken omdat je hersenen anders in “de war” komen. Daardoor zul je je ook minder snel verzadigd voelen. Drink per dag deel een halve liter water en stop hiermee een uur voordat je gaat eten en een uur nadat je gegeten hebt. Zo kan je lichaam alle voedingstoffen goed opnemen.

6 tips tegen snacken na het avondeten

Zoek afleiding 

Ga iets doen. Er is vast genoeg wat je zou kunnen doen. Ga met de hond wandelen, verzin wat huishoudelijke klusjes of lees een boek. Alles wat je af zou kunnen leiden van de drang om te gaan snacken. Pas alleen op met voor de tv gaan zitten. Hierdoor ga je onbewust snacken én eet je meer.

Poets je tanden

Ja dit klinkt misschien wat gek. Maar door je tanden te poetsen direct na het avond eten. Verminder je de drang om iets zoets te gaan eten of te gaan snacken.

Neem kauwgom 

Dit is geen oplossing voor de lange termijn omdat je door het kauwen van kauwgom je lichaam laat geloven dat je gaat eten. Maar door tijdelijk op een kauwgompje te kauwen verminder je het hongergevoel omdat kauwgom een frisse smaak geeft.

Snack iets gezonds

Heb je toch ergens zin in? Kies dan altijd voor iets gezonds bekijk deze koolhydraatarme tussendoortjes eens. Kies voor deze koolhydraatarme groentechips of neem wat stukjes komkommer of een gekookt eitje.

Zondig af en toe

Plan voor jezelf eens in de week een cheatday. Dit werkt veel beter dan jezelf alles ontzeggen. Zo kun je de drang weerstaan om te gaan snacken na het avondeten omdat je die ene keer per week een cheatday hebt. Daar kun je jezelf dan aan herinneren.

Eet voldoende

Als je genoeg eet tijdens het avondeten en zorgt dat je echt vol zit zul je daarna ook minder snel trek krijgen in iets. Op zoek naar een lekker recept? Bekijk dit recept voor een boerenomelet met oude kaas eens. Of wat dacht je van deze koolhydraatarme boerenkool pompoen stampot?

Ga bewegen

Dit is net zo iets als het afleiden. Door je te focussen op andere dingen zul je minder snel honger hebben. Ga een rondje wandelen, of bel een vriendin op om naar de sportschool te gaan. Verzin eens iets geks en ga lekker bewegen.

One Reply to “Tips tegen snacken na het avondeten”

  1. Goede tips.

Geef een antwoord