HomeAfvallenTips voor tijdens de feestdagen

Tips voor tijdens de feestdagen

Het is voor veel mensen vaak een uitdaging  om gezond te (blijven) eten rondom de feestdagen aangezien de focus vaak ligt op zware, rijkgevulde en calorierijke gerechten.

Probeer dit jaar die focus te verschuiven. De feestdagen zijn zo veel meer dan uitgebreide diners en calorierijke hapjes en drankjes. Maak aandacht voor wat echt belangrijk is. Ondertussen kun je nog steeds genieten van lekkere feestgerechten door de porties in de gaten te houden en te eten met aandacht.

Algemene kerstvakantietips

 • Leg jezelf niet onnodig veel stress op door moeilijke kerstmenu’s te verzinnen of veel meer werk naar je toe te trekken dan je aankunt. Wees realistisch.
 • Wacht niet tot het nieuwe jaar met je voornemens om meer te gaan bewegen. Maak gebruik van je vrije dagen tijdens de feestdagen en plan ook tijd voor beweging in tijdens de feestdagen.
 • Start met een nieuwe traditie door bijvoorbeeld voor het ontbijt te beginnen met een mooie kerst- en nieuwjaarswandeling.
 • Eet niet te veel tijdens het diner. Een kop koffie of cappuccino met 1-2 bonbons is ook prima als dessert.
 • Sla geen maaltijden over eerder op de dag. Als je hongerig aan een diner begint, zul je veel sneller te veel eten en drinken.

Voorgerechten en tussendoortjes

Met voorgerechten en hapjes kun je zo honderden calorieën extra eten terwijl het hoofdgerecht nog moet komen. Met onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je niet veel te veel eet maar wel lekker eet.

 • Probeer extra groente(hapjes) te eten. Groente vult goed en bevat weinig energie. Vul een bordje met bijvoorbeeld cherrytomaatjes, komkommer, selderijstengels, wortel etc. en dip het met wat hummus of een magere yoghurt dipsaus met knoflook en kruiden. Het scheelt enorm als je groentehapjes neemt in plaats van chips met vette dipsaus, crackers met kaas zoals brie en camembert.
 • Vul een klein bordje met gezonde hapjes en eet niet meer dan wat je op het bordje legt. Op deze manier heb je meer zicht op hoeveel je eet als je een bordje vult.
 • Wees voorzichtig met vette dipsauzen en kaassauzen. Kies liever voor een bonendipsaus, hummus, guacamole of een tomatensalsa.
 • Graai niet continu in een bakje noten of pinda’s. Neem in plaats daarvan bijvoorbeeld enkele walnoten of amandelen met wat cranberry’s.

Drankjes

Je kunt best 1 of 2 (alcoholische) drankjes nemen tijdens een diner of feestje. Vooral likeurtjes, cocktails etc. hakken er flink in wat betreft de calorieën. Kies ook hier voor kleinere porties (glazen). Kies voor de lichtere opties zoals champagne of witte wijn, eventueel aangelengd met koolzuurhoudend mineraalwater. Voeg daar bijvoorbeeld enkele (bevroren) aardbeien/frambozen/druiven/cranberry’s aan toe of een schijfje citroen/limoen en een blaadje verse munt.

Drink geen alcohol op een lege maag en houd de porties in de gaten. Wissel de alcohol af met water (met een smaakje bijvoorbeeld: schijfje citroen en muntblaadjes of stukjes bevroren en / of vers fruit).

Hoofdgerecht

Geef ook bij het diner groente een ruime plek in het geheel. Vul minimaal de helft van je bord met groente, zoals een lekkere salade, broccoli, wortels, haricots verts, spruitjes, asperges etc. Reserveer ¼ deel van je bord voor een portie kalkoen, kip, vis etc. Voor het overige ¼ deel (of minder) kies je voor wat gebakken (zoete aardappelen) of wilde rijst etc. Neem liever geen (stok)brood bij het eten.

Eet rustig, kauw goed, leg af en toe je bestek even neer en geniet van het eten.

Desserts

 • Kies een licht dessert; bijvoorbeeld een bolletje sorbetijs gegarneerd met fruit.
 • Maak een kleine chocoladefondue van hele pure chocolade en dip daar wat stukjes aardbei in.
 • Een kop koffie of cappuccino met 1-2 bonbons is ook prima als dessert.

Fijne feestdagen en een gezond, slank en gelukkig 2021!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair