HomeAfvallenVan aardappelen word je dik

Van aardappelen word je dik

Hoe vaak hoor je wel niet de uitspraak ‘van aardappels word je dik?’ Maar is dit nu wel zo? Wij van Afvallen met Nederland zochten dit voor je uit!

Over de aardappel

Aardappelen zijn echte vitaminebommetjes. Aardappelen zijn namelijk naast een bron van koolhydraten, ook een bron van kalium, vitamine B6, vezels, eiwit, foliumzuur en vitamine C. Daarnaast vormen ze een belangrijke bron van energie.

Maar zijn aardappels dikmakers?

100 gram gekookte aardappelen bevat maar 82 calorieën. Daar is niks mis mee toch? Dat klopt! Een aardappel is namelijk geen dikmaker. De bereiding van aardappels kan er wel voor zorgen dat ze een dikmaker worden.

Lees ook: Waarom gezond eten niet hetzelfde is als afvallen

Aardappelproducten

Aardappelkroketjes, aardappelpuree, aardappelschijfjes, chips, patat en rösti. Dit zijn allemaal voorbeelden van (bewerkte) aardappelproducten. We eten ze massaal en vergeten dat we op deze manier veel meer vet en zout binnen krijgen dan bij een gekookte aardappel. Gefrituurde aardappelproducten bevatten bijna 4x meer calorieën dan de gekookte variant! Patat bevat bijvoorbeeld 312 calorieën per 100 gram. Het zijn dus niet de gekookte aardappelen die je dik maken, maar de gefrituurde aardappelproducten!

Maar waarom worden aardappelen dan vaak niet geadviseerd in een afvaldieet?
Met een afvaldieet streef je naar het verliezen van gewicht, maar wil je dit wel op een zo verantwoord mogelijke manier realiseren. Producten als aardappelen zijn hartstikke gezond en passen in een gezonde voeding. Maar wil je afvallen? Minder tijdelijk in je consumptie van aardappels. Voeg ze uiteindelijk weer langzaam toe, eet volgens een gezond voedingspatroon en blijf op je gewicht.

#gewoondoen

Vorig artikel
Volgend artikel
GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair