HomeAfvallenVasten tijdens een koolhydraatarm dieet

Vasten tijdens een koolhydraatarm dieet

Er is al heel veel over gezegd en geschreven, namelijk het vasten. De laatste jaren is dit weer enorm in opkomst en zien we vooral het zogenaamde intermitted fasting enorm veel voorbij komen. Een methode waarbij je maar tussen een bepaald tijdsframe per dag eet en de rest van de tijd dus aan het vasten bent. Dit heeft heel erg veel voordelen voor je gezondheid maar draagt natuurlijk ook op een positieve manier bij aan gewichtsverlies.

 

Maar hoe werkt dat vasten nu eigenlijk precies? En wat zijn de voor en nadelen? En nog belangrijker hoe werkt het vasten in verhouding met een koolhydraatarm dieet? Staat het de werking ervan niet in de weg bijvoorbeeld? Dit zijn allemaal vragen die waarschijnlijk bij je op kunnen komen als het gaat om het volgen van een koolhydraatarm dieet.

 

In deze blog gaan we je dan ook antwoord geven op al deze vragen. We laten je graag zien hoe het vasten nu eigenlijk precies in zijn werk gaat en welke voordelen je ervan kunt ervaren!

 

Wat is vasten eigenlijk precies

 

Eerst leggen we je graag even uit wat vasten nu eigenlijk precies is en dat is dan ook vrij makkelijk om te doen! Vasten betekend simpelweg een bepaalde periode geen voeding tot je nemen. Het enige wat je in deze periode natuurlijk wel kunt doen is water of thee drinken, uiteraard wel zonder suiker.

 

En dan kun je dit dus ook nog eens op verschillende manieren aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een keer in de week of maand een wat langere vasten periode te doen. Of zelfs per jaar. Maar je kan er ook voor kiezen om dagelijks een langere periode te kiezen waarop je geen voedsel tot je neemt. Dit noemen ze het zogenaamde intermitted fasting. Je eet dan maar tussen een bepaald tijdsframe en de tijd daarbuiten ben je dan aan het vasten.

 

Uiteraard heeft vasten heel veel gezondheidsvoordelen maar is het wel de bedoeling dat je het op een goede manier aanpakt. Daarmee zorg je ervoor dat het niet alleen het beste effect geeft maar ook nog eens dat het op een verantwoorde manier gebeurd!

 

Wat gebeurd er tijdens het vasten in je lichaam

 

Als je aan het vasten bent heeft dit dus voordelen voor je gezondheid. Maar welke voordelen zijn dit nu eigenlijk? En wat gebeurd er dan allemaal tijdens het vasten in je lichaam? Tijdens het vasten worden er eigenlijk allemaal processen in je lichaam in gang gezet. Processen waar je enorm veel profijt van kunt hebben. Ten eerste is het zo dat tijdens het vasten je lichaam allerlei giftige afvalstoffen los gaat laten en die kun je natuurlijk ook maar beter kwijt dan rijk zijn!

 

Daarnaast ontzie je jou lichaam ook voor een tijd. Terwijl je aan het vasten bent komen er natuurlijk geen voedingsstoffen binnen en hoeft je lichaam deze dus ook niet te verwerken. Dit kan voor je lichaam een fijn moment van pauze zijn terwijl het normaal dus altijd druk in de weer is.

 

En een ander groot voordeel is dat het vasten je insulineregulatie in je lichaam enorm kan verbeteren. En ook hier heeft je lichaam en je gezondheid natuurlijk enorm veel profijt van. Dit kan ook allerlei klachten helpen voorkomen zoals een dip in je insuline waarbij je enorm veel behoefte krijgt om te snaaien en waarbij je klachten kunt ervaren zoals duizeligheid en misselijkheid. Een stabielere suikerspiegel heeft dan ook veel voordelen en zorgt er alleen al voor dat je jezelf een stuk energieker voelt!

 

Maar het vasten doet nog iets anders, het zorgt namelijk ook voor het vernieuwen van stamcellen in je lichaam en dit is ene heel belangrijk punt! Deze stamcellen zorgen er namelijk voor dat je immuunsysteem een stuk beter gaat werken en dit helpt je weer beschermen tegen allerlei ziektes. Dus op heel erg veel vlakken is het vasten enorm voordelig voor je gezondheid!

 

Daarnaast helpt het vasten natuurlijk ook heel erg goed om gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven en dat is natuurlijk helemaal heel voordelig! Hierdoor kan het vasten je dus heel erg helpen om je ideale gewicht te bereiken!

 

Hoe werkt het vasten

 

Zoals we eerder al even aangaven kun je het vasten dus op een aantal verschillende manieren toepassen. Zo kun je er dus voor zorgen om voor langere tijd te vasten en dit een keer in de zoveel tijd te doen maar er bestaat natuurlijk ook nog het zogenaamde intermitted fasting. Hierbij vast je eigenlijk dagelijks tussen een bepaald tijdsframe. Dit heeft veel voordelen want zo zorg je ervoor dat je lichaam echt aan het werk gaat en dat je dus op dagelijkse basis de voordelen hiervan ervaart.

 

Tijdens het vasten is het dus de bedoeling dat je echt geen voedsel tot je neemt. Het enige wat je in deze periode drinkt is water of thee en dan de thee uiteraard zonder suiker! Alleen op deze manier bereik je het echte effect van vasten en heeft het dus ook echt zin!

 

We gaven natuurlijk eerder al aan dat vasten veel voordelen heeft voor je lichaam en hier pluk je dan ook zeker  de vruchten van. Het is dan ook heel slim om goed te kijken welke manier van vasten het beste bij jou past. Dit kan natuurlijk voor iedereen verschillend zijn en de beste manier om het vol te houden is door een manier te kiezen die bij jou past.

 

Je kunt overigens op ieder moment beginnen met het vasten. Hierdoor ligt je eigenlijk ook helemaal niks in de weg om vandaag nog te starten en te kijken of het vasten ook jou veel voordelen gaat brengen!

 

Waar moet je allemaal op letten bij het vasten

 

Als je gaat beginnen met vasten is het natuurlijk wel handig om op een aantal zaken goed te letten. Ten eerste is het zo dat je als je kampt met gezondheidsklachten je beter eerst even met je huisarts kunt overleggen of vasten geschikt voor je zal zijn. Ook bij bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte kan het raadzaam zijn om eerst even advies van een arts in te winnen.

 

Daarnaast is het ook slim om erop te letten dat je de eerste periode dat je begint met vasten het niet te druk hebt en niet teveel lichamelijke inspanning hoeft te leveren. Je lichaam moet natuurlijk wel even aan het vasten wennen en als je daarbij dan ook nog eens flink gaat sporten kan dit voor je lichaam soms een beetje teveel van het goede zijn.

 

Maar ook als je gaat starten met intermitted fasting kan het raadzaam zijn om niet meteen te beginnen met een heel lang tijdsframe waarbinnen je niet eet. Je kunt beter met een kleiner frame beginnen en er zo steeds een uurtje bij doen totdat je het tijdsframe te pakken hebt waarmee je het beste resultaat behaald!

 

Zoals je dus wel kunt zien is het vasten zeker niet iets waar je zomaar even mee kunt beginnen maar is het absoluut aan te raden om jezelf eerst goed te laten informeren zodat je vervolgens precies weet waar je allemaal aan begint!

 

De voordelen van het vasten

 

En uiteraard heeft het vasten natuurlijk heel erg veel voordelen. Ten eerste is het zo dat het vasten er dus voor zorgt dat je suikerspiegel veel stabieler zal zijn. dit helpt allerlei andere gezondheidsklachten voorkomen en geeft je dus ook nog eens een veel fijner gevoel! Daarnaast is het zo dat het vasten er ook voor zorgt dat je lichaam even rust krijgt. Je lichaam hoeft even niet zo hard aan de slag om voedsel te verbranden en dit heeft veel voordelen voor je lijf.

 

Maar ook is het zo dat je lichaam door het vasten veel meer afvalstoffen vrij laat en ook veel beter de kans heeft om deze sneller af te voeren. En hoe korter deze stoffen in je lijf aanwezig zijn hoe beter natuurlijk!

 

En laten we natuurlijk ook vooral de invloed op je gewicht niet vergeten! Het vasten heeft hier namelijk zeker weten een heel goed effect op! Door het vasten kun je niet alleen veel sneller gewicht verliezen maar ook nog eens veel meer en heb je echt een betere kans om het gewicht te bereiken dat het beste bij je past!

 

Vasten tijdens een koolhydraatarm dieet

 

Je kunt je dus ook vast wel voorstellen dat het vasten tijdens een koolhydraatarm dieet een heel erg goed idee is en grote voordelen heeft. Zo versterkt het elkaar enorm en kan het er dus voor zorgen dat het koolhydraatarme dieet ook nog eens veel meer effect heeft!

 

Op deze manier zorg je er dus echt voor dat je er hard aan werkt om je ideale gewicht te bereiken en daar heb je natuurlijk heel veel profijt van. Doordat het vasten ook zorgt voor een stabielere suikerspiegel en hiermee de drang om te snoepen en snaaien verlaagt draagt dit natuurlijk ook bij aan het gewichtsverlies en het beter volhouden van een dieet. Het vasten kan dus zeer zeker een hele goede toevoeging zijn aan een koolhydraatarm dieet!

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair