Waarom geen crashdieet volgen?

Veel mensen denken: Hoe minder ik eet, hoe meer ik afval. In theorie slim bedacht, in de praktijk werkt het echter niet zo. Het is misschien waar dat je door minder te eten ineens meer afvalt, toch is het niet verstandig een crashdieet te volgen. Maar waarom dan niet? Dat lees je hieronder.

Wat is een crashdieet?

In het kort gezegd is een crashdieet een dieet waarbij je extreem weinig calorieën binnen krijgt. Je gaat bijvoorbeeld maar 500 Kcal per dag eten in plaats van de 2000 aanbevolen Kcal. Omdat je dus zo weinig calorieën binnen krijgt, zul je snel gewicht verliezen. Voorbeelden van een crashdieet zijn onder meer het soepdieet, het ziekenhuisdieet en het Dr. Frank dieet.

Waarom is crashen niet zo goed als het lijkt?

Je eet heel erg weinig, op deze manier krijgt je lichaam ook niet alle benodigde voedingsstoffen binnen om op een goede manier te kunnen functioneren. In het begin verlies je vooral veel vocht en dat is ook meteen zichtbaar op de weegschaal. Maar je lichaam zal zich gaan herstellen en het vocht weer gaan aanvullen wanneer je weer “normaal” gaat eten. Dus binnen no-time zit je weer op je oude gewicht.

Bovendien is de kans heel klein dat je een crashdieet volhoudt. Je lichaam heeft namelijk door dat je niet op een gezonde manier bezig bent. Je krijgt te weinig energie binnen, en ook aan de juiste voedingstoffen ontbreekt het. Dit houdt in dat je lichaam signalen af zal gaan geven om weer “gewoon” te gaan eten. Je kan hongeraanvallen en eetbuien krijgen en zelfs als je daar niet aan toegeeft zul je een slecht gevoel houden omdat het hele crashdieet invloed heeft op je humeur.

Jojo-effect

Het kan zijn dat al het bovenstaande geen invloed heeft gehad en je toch je streefgewicht hebt behaald met behulp van een crashdieet. Omdat je ineens minder bent gaan eten val je in een rap tempo af. Dit is eigenlijk een garantie voor het jojo-effect. Dit houdt in dat als je je normale eetpatroon weer oppakt je binnen de kortste keren weer aankomt. De reden hiervoor is dat je metabolisme voor een groot deel vertraagd is. Vaak gaan mensen na een crashdieet juist meer eten, met als gevolg dat ze juist meer wegen voordat ze begonnen.

Geen crashdieet.

Het is dus niet verstandig om een crashdieet te volgen. Op korte termijn bied het misschien het gewenste resultaat. Maar gezond voor je lichaam is het niet, en het is ook geen oplossing voor de lange termijn.

Hoe dan wel afvallen?

Begin met meer bewegen en gezond te eten. Op deze manier val je al geleidelijk af. Bepaal een streefgewicht en ga voor 1 tot 2 kilo gewichtsverlies per week. Op een langzamere manier afvallen werkt een stuk beter en heeft uiteindelijk een blijvend en gewenst resultaat.

Wil je echt een speciaal dieet volgen? Probeer dan eens het ketogeen dieet of een koolhydraat arm dieet. Je vind over beide diëten hartstikke veel informatie op onze site. Je kunt struinen door een database van honderden recepten. Bovendien worden er dagelijks nieuwe recepten toegevoegd! Afvallen hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet alleen de juiste informatie zien te vinden. Daar helpen wij je graag bij!

 

Geef een antwoord