Wat is overgewicht en wat zijn de gevolgen voor je gezondheid?

Hoe ouder je wordt, des te meer je er op let: je gewicht. Maar de term gewicht is ingewikkelder dan je denkt, wat is bijvoorbeeld overgewicht? Wat zijn de gevaren van een ongezond gewicht? Om te beginnen is gewicht niets meer dan de kracht van een mens of voorwerp die, als gevolg van zwaartekracht, ondersteuning of ophanging uitoefent. Je gewicht neemt toe naarmate je als kind volwassen wordt. Veel mensen zijn druk bezig met het letten op hun gewicht, door bijvoorbeeld veel te sporten of gezond te eten. Sommige mensen hebben meer risico op overgewicht door diabetes type 2, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde typen kanker. Aan de andere kant heb je ondergewicht, dat kan worden veroorzaakt door onder andere anorexia.

Wat is gewicht precies?

In Nederland duiden we het gewicht van iemand aan in kilogrammen. Er is niet zo maar een bepaald gewicht dat voor mannen of vrouwen gezond is. Wat voor jou een gezond gewicht is, hangt geheel af van je lengte, leeftijd en levensstijl. Je ideale gewicht is eigenlijk net zo uniek als je vingerafdruk. Als we naar gemiddeldes kijken, woog een volwassen Nederlandse man in 2012 zo’n 84 kilogram en een vrouw 70 kilogram. De gemiddelde lengtes hierbij zijn 1,80 meter voor de man en 1,68 meter voor de vrouw. In andere landen kunnen deze gemiddeldes echter heel anders zijn. Neem Japan bijvoorbeeld, de mensen zijn hier veel kleiner. De gemiddelde lengte hier is 1,55 meter, dit zorgt er ook voor dat het gemiddelde gewicht in dit land veel lager ligt.

BMI

Je ideale gewicht is dus een persoonlijk iets, maar hoe weet je nou of je een gezond gewicht hebt of niet? Onderzoekers hebben een meetinstrument uitgevonden waarmee je vrij gemakkelijk kan berekenen of je een gezond gewicht hebt of niet. Dit kan met de zogenaamde Body Mass Index of BMI. Hoe hoger je BMI, des te slechter je gewicht is, je gaat dan richting overgewicht. De Body Mass Index kan worden gebruikt voor mannen en vrouwen tussen de 20 en 70 jaar.

Het berekenen van je BMI is vrij makkelijk. De formule hiervoor is: je gewicht (in kilogrammen) / (lengte * lengte (in meters)). Mocht je nou niet zo handig zijn met wiskunde, online zijn heel veel BMI-rekentools te vinden die makkelijk en snel je BMI uitrekenen door alleen je leeftijd, gewicht en lengte in te vullen. De BMI schaal gaat van 18,5 tot 30. Als je minder dan 18,5 punten haalt, heb je ernstig ondergewicht. Met meer dan 30 punten heb je ernstige obesitas, de ergste vorm van overgewicht. Neem je BMI score wel met een korreltje zout, het kan zijn dat een persoon zware botten heeft of dat iemand meer vocht vasthoudt en daardoor zwaarder is en daardoor, onterecht, een slechtere score krijgt.

Wat is overgewicht?

Met een BMI van meer dan 25 is er al sprake van overgewicht. Bij overgewicht of obesitas (ernstige overgewicht) wordt er te veel overtollig vet in je lichaam opgeslagen. Het proces van aankomen werkt vrij simpel. Bij alles wat je eet krijg je energie binnen. Als je meer eet en drinkt en daardoor meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, gaat je lichaam dit opslaan als vet. Onder energie verbranden verstaan we sporten, maar bijvoorbeeld ook het wandelen met de hond of het schilderen van je huis, alle fysieke werkzaamheden.

In eerste wereldlanden zoals Nederland is het steeds makkelijker om aan ongezond eten te komen waar veel te veel ongezonde suikers en energie in zit. Het is veel makkelijker om een kant-en-klare lasagne te kopen dan dat je zelf een gezonde gaat maken. Het gevolg hiervan is dat steeds meer mensen een ongezonde levensstijl gaan lijden waarbij er een verhoogde kans is op het krijgen van overgewicht.  Zo was in 2011 54 procent van de volwassen mannen en 43 procent van de volwassen vrouwen in Nederland te zwaar, dit is veel meer dan twintig jaar geleden toen deze procenten op 39 en 31 procent lagen. Andere oorzaken van overgewicht zijn bijvoorbeeld het drinken van te veel alcohol, te weinig sporten of bewegen, een verandering van levensstijl (samenwonen, kinderen krijgen, werkeloosheid, met pensioen gaan) of ongezond eten vanwege mentale/hormonale redenen zoals stress, zwangerschap of depressie.

De gevolgen van overgewicht

Maar wat zijn nou precies de gevaren van overgewicht? In eerste instantie komen natuurlijk de logische zaken naar voren. Zo heb je een slechte conditie als je te zwaar bent en kan je bijvoorbeeld geen lange afstanden meer lopen. Maar er zijn nog meer, veel gevaarlijkere, gevolgen van overgewicht en obesitas.

Ziektes en aandoeningen

Ten eerste heb je met obesitas een grotere kans om ziek te worden of krijg je last van vervelende aandoeningen. Waar de meeste mensen met overgewicht vooral last van hebben is kortademigheid, snel benauwd zijn, veel spierpijn hebben, veel zweten, rugpijn en problemen met slapen.

Maar op de langere termijn kan je ook last krijgen van nog ergere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2, artrose en in het ergste geval kanker.

Problemen in het dagelijks leven

De ziektes en aandoeningen die bij overgewicht en obesitas horen gaan gepaard met problemen in het dagelijkse leven. Zo kan je bijvoorbeeld eerder arbeidsongeschikt raken omdat je lichamelijk werk niet meer aankan. Ook andere dingen, zoals het wandelen met de hond of het bezoeken van een popconcert, worden vermoeiend en zwaar om vol te houden. Daarnaast wordt het met overgewicht ook lastiger om passende kleding te vinden.

Mentale problemen bij overgewicht

Het zal je niet verbazen, maar al deze fysieke problemen kunnen uiteindelijk ook zorgen voor mentale problemen. Overgewicht of obesitas krijg je niet voor de lol. Hoe zwaarder je wordt, hoe meer je je ervoor gaat schamen. Sommige mensen met overgewicht durven niet meer op straat te gaan omdat ze bang zijn dan mensen ze nakijken of dat ze worden uitgelachen. Het kan zelfs zo ver gaan dat mensen ook familie en vrienden gaan vermijden. Het gevolg hiervan is dat iemand depressief of angstig wordt. Het enige wat dan nog comfort biedt is eten, zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Overgewicht is een serieus probleem

Overgewicht en obesitas zijn aandoeningen die serieus moeten worden genomen. Het is erg makkelijk om te zeggen dat je dan maar moet sporten, veel mensen vergeten dan ook dat de mentale gezondheid vaak niet goed is bij overgewicht.