HomeAfvallenWerken aan je de winkel, hou je motivatie hoog

Werken aan je de winkel, hou je motivatie hoog

De experts hebben er al langer onderzoek naar gedaan en zijn tot de volgende conclusie gekomen, het succes van gewichtsverlies is voor een groot deel afhankelijk van een goede motivatie. En dan het liefste een motivatie die van binnen uit komt in plaats van een externe motivatie.

Dit soort motivatie houdt namelijk het langste stand omdat deze niet afhankelijk is van omstandigheden van buitenaf. Maar motivatie is dus zeker weten de sleutel tot het succes van blijvend gewichtsverlies. Vandaar ook dat het ontzettend belangrijk is om aan je motivatie te werken en ervoor te zorgen dat ook jij blijvend en met succes gewicht kunt verliezen!

Het is ook helemaal niet zo verwonderlijk dat dit zo belangrijk is. Het proces begint ook namelijk met motivatie. Vaak gebeurd er iets of kom je in een bepaalde situatie terecht waardoor je besluit dat het nu genoeg is geweest en waardoor je de motivatie vindt om nu daadwerkelijk gewicht te gaan verliezen. Die motivatie is dus de aanzet tot het daadwerkelijke gewichtsverlies. Je zou dus ook wel kunnen zeggen dat dit het startpunt is.

Met de juiste motivatie heb jij dan ook zeker de sleutel in handen tot succes en in dit geval tot blijvend gewichtsverlies. Je maakt het jezelf hiermee ook een stuk makkelijker en het is zeker weten heel prettig om op deze manier aan je gewicht te werken als je stappen zet vanuit je motivatie. Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je de juiste motivatie te pakken hebt en hoe houdt je deze vervolgens ook vast? Dat gaan we je in deze blog allemaal uitleggen zodat ook jij straks vol goede moed en vooral met een goede motivatie aan de slag kunt!

 

Externe en intrinsieke motivatie

Er zijn twee soorten motivatie, externe motivatie en intrinsieke motivatie. Wij gaan je eerst uitleggen wat precies  het verschil is tussen deze twee en waarom intrinsieke motivatie zo belangrijk is. We beginnen met externe motivatie. Stel je wil heel graag gewicht verliezen maar je wil dit vooral omdat je partner zegt dat hij dit mooier vindt. Dan is dat op dat moment je motivatie, de wens van je partner. Dat is dus externe motivatie want het komt van buiten jezelf. Wel heb je de wens hieraan te voldoen en daarom motiveert het je. Maar wat gebeurd er op het moment dat je relatie uit gaat, dan vindt je de mening van je partner minder belangrijk en valt je motivatie ook meteen weg. Of wat gebeurd er als je partner ineens van mening veranderd? Ook dan heeft jouw externe motivatie geen basis meer om op te leunen en houdt je het afvallen waarschijnlijk niet vol.

Dat is dan ook meteen het grote nadeel van externe motivatie. Het is afhankelijk van anderen of omstandigheden buiten jezelf en als die veranderen of wegvallen ben jij ook meteen je motivatie kwijt en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Op deze manier is je motivatie dus ook niet bepaald stabiel en dat is zeker nadelig voor het afval proces.

Hoe anders is het met intrinsieke motivatie. Dit is motivatie die echt vanuit jezelf komt. Zelf heb je de wens om af te vallen omdat je zelf bijvoorbeeld een bepaalde grens hebt bereikt, of de wens hebt om veel gezonder te zijn omdat je graag nog lang van het leven wil genieten in goede gezondheid. Als je op deze manier motivatie hebt dan zal dit stand houden omdat het niet afhangt van anderen of situaties om je heen maar omdat het puur vanuit jezelf komt! En dat is dus het soort motivatie wat je nodig hebt om blijvend gewicht te verliezen en om ook echt aan jezelf te werken op een positieve manier!

 

Hoe kom je aan de juiste motivatie

Het is dus in ieder geval wel duidelijk dat intrinsieke motivatie het soort motivatie is waar we naar op zoek zijn! dit is dan ook meteen het soort motivatie dat ervoor zorgt dat je daadwerkelijk blijvend gewicht kunt verliezen. Maar hoe kom je nu aan intrinsieke motivatie? Hier kun je eigenlijk niet echt een duidelijk antwoord op geven doordat dit voor iedereen dus heel erg verschillend is.

Wat voor de een enorm motiverend werkt kan voor de ander juist tegen werken. Het gaat er dus ook hier weer om dat het vooral motivatie is die vanuit jezelf komt. Wat we vaak horen is dat mensen een bepaald punt bereiken waarop ze ineens inzien hoe ongezond ze eigenlijk bezig zijn en waarbij ze ook ineens de wens krijgen om dit voor eens en voor altijd te veranderen. Juist als mensen dat punt bereiken gaan ze aan de slag om iets te veranderen en vaak ook met succes. Dit komt doordat deze motivatie echt van binnenuit komt en op deze manier dus ook veel meer voeten aan de grond kan zetten!

De juiste motivatie kun je dus binnenin jezelf vinden en het is aan te raden om bij jezelf goed na te gaan waarom je graag zou willen afvallen. Is het nodig om gewicht te verliezen zodat je gezonder kunt zijn, of wil je fitter zijn en vol energie? Dit kunnen allemaal redenen zijn die gelden als jouw eigen motivatie!

 

Je motivatie zichtbaar maken

Als je dus voor jezelf hebt gevonden wat jouw motiveert om gewicht te gaan verliezen dan is het zaak om deze motivatie goed zichtbaar voor jezelf te maken zodat je eraan herinnert wordt. Op deze manier zorg je er namelijk ook voor dat je motivatie level hoog blijft en dit vergroot weer de kans op succes.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen door je motivatie op te schrijven op een briefje en dit bij je te dragen zodat je het regelmatig even kunt pakken. Of je schrijft het op een lijstje wat je vervolgens ergens zichtbaar in huis een plekje geeft. Maar wat ook wel eens wil helpen is om een schriftje naast je bed te leggen en hier iedere dag je motivatie in op te schrijven. Ook op deze manier blijf je gemotiveerd en herinner je jezelf vaak aan de reden waarom je gewicht wil verliezen.

En dan tot slot helpt het soms ook om een symbool te kiezen wat staat voor jouw motivatie. Als je dan vervolgens dat symbool bij je draagt helpt het je ook enorm om gemotiveerd te blijven en om daadwerkelijk je droom gewicht te bereiken!

En dan komen we misschien wel bij het moeilijkste punt en dat is het vasthouden van je motivatie. Dat is soms best moeilijk. Als je eenmaal gaat afvallen wil je graag  meteen aan de slag en zo snel mogelijk gewicht verliezen. Je bent in het begin ook erg gemotiveerd en de kilo’s vliegen er vaak van af. Maar na een tijdje wordt dit minder. Het afvallen gaat minder snel en ook de kilo’s raak je minder snel kwijt. Het is dan erg moeilijk om gemotiveerd te blijven terwijl het juist dan zo belangrijk is! Toch kun je genoeg doen om ervoor te zorgen dat je juist dan je motivatie vasthoudt voor een goed resultaat!

Juist dan helpt het dus enorm om je motivatie zichtbaar te maken. Maar daarnaast is het ook heel handig om ervoor te zorgen dat je een visie houdt voor de langere termijn. Laat je dus niet uit het veld slaan als je een doel niet hebt behaald maar kijk naar het grotere plaatje! Hoeveel gewicht ben je al wel niet verloren en hoe veel centimeters ben je inmiddels al wel niet kwijt! Juist door hier naar te kijken hou je de motivatie hoog bij jezelf en zorg je ervoor dat je goed gemotiveerd blijft en met veel plezier aan je doelen kunt werken!

Je motivatie vasthouden is dus heel erg belangrijk om succes te boeken. Succes bereik je vaak niet op de korte termijn maar heeft een langere periode nodig om te werken. Alleen als je dan je motivatie hoog houdt zal het je lukken om blijvend gewicht te verliezen en eindelijk het gewicht van je dromen te behalen!

 

Motivatie is de sleutel tot succes

We kunnen dus wel stellen dat motivatie de sleutel tot succes is! Met de juiste motivatie kun je namelijk heel ver komen en er met gemak voor zorgen dat je gewicht verliest en meer dan dat, dat je ook blijvend gewicht verliest. Want dat is juist vaak de echte uitdaging. Vaak lukt gewicht verliezen op korte termijn wel maar is het een heel ander verhaal om ook echt blijvend gewicht te verliezen op de langere termijn. Maar juist als je de motivatie in jezelf weet te vinden dan is dit de perfecte voedingsbodem voor succes!

Intrinsieke motivatie zorgt er dan ook voor dat je aan je doelen kunt werken en je doelen ook nog eens succesvol kunt behalen vanuit motivatie van binnen uit. En dat is dan ook meteen de beste motivatie doordat deze niet afhankelijk is van anderen of situaties die buiten jezelf liggen. Uiteindelijk zal dat je succes gaan brengen!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair