HomeAfvallenZijn light producten nu eigenlijk echt zo gezond

Zijn light producten nu eigenlijk echt zo gezond

Er is ontzettend veel over gezegd en geschreven en de meningen zijn dan ook onwijs verdeeld. Zijn light producten nu wel of niet gezond voor je? Om antwoord op deze vraag te kunnen geven moeten we toch echt eerst wat meer informatie over deze producten verzamelen. Alleen dan kun je deze vraag op de juiste manier beantwoorden.

Uiteraard lijken light producten op het eerste oog een stuk gezonder dan vollere producten. Dit komt doordat het aantal calorieen vaak zichtbaar een stuk lager ligt. Maar is daarmee dan eigenlijk alles gezegd? En kunnen we dan ook meteen concluderen dat light producten een stuk gezonder zijn? het antwoord op deze vraag is simpelweg nee!

We kunnen daardoor niet zomaar zeggen dat light producten een stuk gezonder zijn. om hier meer over te weten te komen zullen we ook meer informatie moeten verzamelen. Er zijn namelijk nog veel meer factoren die hierbij een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de ingrediënten, van welke middelen is een product gemaakt, en hoeveel vet en suiker bevatten deze bijvoorbeeld?

Door hier ook naar te kijken krijg je uiteindelijk het totaal plaatje compleet en dan pas kun je goed antwoord geven op de vraag of light producten gezonder zijn dan volle producten. In deze blog hebben we dit ook eens goed voor je bekeken en proberen we deze vraag dan ook zo goed mogelijk voor je te beantwoorden. Lees je met ons mee?

Waarom kiezen mensen voor light producten

Maar waarom is het eigenlijk zo dat veel mensen snel voor light producten kiezen en hier een beter gevoel bij hebben? De naam alleen zegt het eigenlijk al. Light betekend natuurlijk letterlijk licht, door alleen al deze naam te gebruiken suggereer je eigenlijk dat je licht zal worden door het product te gebruiken. En dat is iets waar wij mensen natuurlijk enorm gevoelig voor zijn.

Deze naam is dan dus ook heel erg slim gekozen, doordat het woord light een bepaald gevoel oproept bij ons mensen zijn we ook veel sneller geneigd om deze producten te gebruiken en om ze te linken aan het verliezen van gewicht.

Daarnaast is het vaak ook zo dat wij heel erg kijken naar de calorieën die een product bevat. We staren onszelf hierop als het ware blind en zolang het aantal calorieën maar laag is dan hebben we het idee dat we heel gezond bezig zijn en dus een hele goede keuze maken.

Maar niets is eigenlijk minder waar. Het is minstens zo belangrijk om ook naar de hoeveelheid, suikers, vetten en koolhydraten te kijken. Maar toch laten wij dit helaas vaak achterwege en staren wij ons blind op de hoeveelheid koolhydraten. Enorm zonde natuurlijk en hierdoor kan het dus ook al snel gebeuren dat we verkeerde keuzes maken!

Een slimme marketing truc Kunnen we dan eigenlijk misschien wel de conclusie trekken dat light producten gewoon onderdeel zijn van een hele slimme marketing truc. Dit is deels waar en deels niet helemaal. Ten eerste is het natuurlijk zeker zo dat light producten op een bepaalde manier in de markt gezet worden waardoor ze veel mensen aantrekken. Hierdoor zijn we dus ook eerder geneigd ze te kopen en door de naam light wekken ze de illusie dat deze producten ook nog eens heel erg gezond voor je zijn.

Deels kunnen we dus zeker zeggen dat light producten onderdeel van een hele slimme marketing truc zijn. maar anderzijds zijn ze ook daadwerkelijk vaak lager in calorieën en kunnen ze dus ook wel degelijk bijdragen aan een gezonde levensstijl!

De valkuil van light producten

Maar wist je dat het gebruik van light producten ook een grote valkuil bevat? Het is namelijk zo dat doordat we het gevoel hebben bij light producten erg gezond bezig te zijn en gezonde producten tot ons te nemen zijn we geneigd er veel meer van te eten. Dit gaat dan een beetje onder het mom van, het kan toch geen kwaad. Maar niets is minder waar. Ook van light producten kun je dus heel makkelijk te veel eten en dat is natuurlijk heel erg zonde!

Het is dan ook heel erg verstandig om goed na te denken hoeveel je van bepaalde producten neemt en om jezelf ook niet ineens helemaal te buiten te gaan aan light producten. Op deze manier kun je light producten het meest veilig gebruiken en dat is natuurlijk precies de bedoeling!

Uiteraard is het wel heel logisch dat je geneigd bent om van een light product net even ietsje meer te nemen, net dat handje chips extra of dat glaasje fris er nog even bij. Maar als je er dus meer van neemt dan je van een voller product zou pakken kom je uiteindelijk alsnog bedrogen uit. En dat is dan ook meteen de grote valkuil van light producten, de hoeveelheden.

Light producten werken echt alleen maar in je voordeel als je er niet teveel van neemt en je porties goed kunt beheren. Enkel dan hebben ze het effect dat je ook voor ogen hebt.

Light producten versus volle producten

En dan hebben we natuurlijk nog de grote vraag wat je dan dus beter kunt doen. Light producten of volle producten gebruiken? Deze vraag is dus een beetje lastig te beantwoorden omdat er zoveel verschillende factoren een rol spelen. Wel kunnen we natuurlijk heel duidelijk stellen dat light producten in de juiste hoeveelheden geen probleem zijn. daarnaast zijn volle producten dat ook niet mits je de juiste hoeveelheden gebruikt.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat light producten vaak veel kunstmatige stofjes bevatten om ervoor te zorgen dat ze light zijn. deze stofjes zijn vaak helemaal niet zo gezond voor je. In die zin kan het dan ook soms beter zijn om juist voor vollere producten te kiezen.

Vollere producten bevatten daarnaast ook veel meer gezonde voedingsstoffen waar je lichaam daadwerkelijk iets mee kan! Als je vervolgens deze vollere producten in kleinere hoeveelheden gebruikt is er dus eigenlijk helemaal niets aan de hand en is dat dan ook een prima keuze!

Light producten gebruiken om af te vallen

De reden dat veel mensen light producten gebruiken is omdat graag wat gewicht willen verliezen. Ze doen dit dan door het gebruik van light producten en hopen op deze manier wat kilo’s kwijt te raken. Ondanks dat dit heel erg begrijpelijk is, zal dit helaas lang niet altijd de manier zijn om gewicht kwijt te raken.

We gaven natuurlijk eerder al even aan dat je bij light producten namelijk al snel geneigd bent om er vrij veel van te nemen met alle gevolgen van dien. Vandaar dat het dan ook veel beter is om dit in kleinere hoeveelheden te doen en op deze manier ook echt af te vallen. Let hierbij wel op het gebruik van bepaalde zoetstoffen zoals aspartaam. Deze kunnen je lichaam aardig voor de gek houden en je suikerspiegel flink van slag maken met alle gevolgen van dien.

Dit kan zelfs als gevolg hebben dat je minder makkelijk afvalt en dat wil je natuurlijk maar wat graag voorkomen!

De balans opmaken

Maar onderaan de streep, wat vinden we dan eigenlijk van al die light producten? Zijn we hiermee beter af of kunnen we het toch maar beter bij volle producten houden en hier onze hoop op vestigen? Dat is natuurlijk maar sterk de vraag!

Onze conclusie is dat light producten wel gebruikt kunnen worden maar dat er een aantal haken en ogen aan zitten. Ten eerste de voedingsstoffen die deze producten bevatten, het is maar sterk de vraag of deze opwegen tegen al de gezonde voedingsstoffen die vollere producten bevatten. Daarnaast spelen natuurlijk ook de hoeveelheden een hele grote rol! Het is dan ook vooral heel belangrijk om light producten in de juiste hoeveelheden tot je te nemen enkel dan heeft het ook het juiste effect.

Hoe lastig het ook is dus niet in een keer die hele zak chips leeg eten omdat het toch light is. Het is echt belangrijk om hier goed mee om te gaan en om op deze manier goed voor jezelf te zorgen! Light producten hoeven dan helemaal geen probleem te vormen en kunnen juist een fijne toevoeging zijn!

Ook bij het volgen van een koolhydraatarm dieet zou je eventueel gebruik kunnen maken van light producten. Maar let hierbij dan altijd wel ook op hoeveel koolhydraten deze producten bevatten. Alleen als dit ook binnen je schema past kan het een fijne toevoeging zijn en anders is het helaas een minder goed plan! Houdt hier dus ook zeker rekening mee als je op zoek gaat naar producten die binnen je schema passen!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair