Depressie

Depressie verminderen met de juiste voeding? Dat lijkt te kunnen. We weten allemaal dat wanneer je gezond eet, dit een positief effect kan hebben op je lichaam. Maar hoe zit dat dan met depressie?

Het onderzoek

Uit onderzoek van Esther Vermeulen blijkt dat een mediterraan voedingspatroon met veel olijfolie, groente, fruit en volkorenproducten zorgt voor minder droevige gedachten.

In Nederland lijden één op de vijf vrouwen en één op de tien mannen aan een depressie. In Italië liggen de cijfers voor een depressie aanzienlijk lager. Uit het onderzoek blijkt dat dit komt door het gezonde mediterrane voedingspatroon.

 

Wat is een mediterraan dieet nou precies?

Mediterraans eten is geïnspireerd op het voedingspatroon van de landen rond de Middellandse zee. Landen zoals Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Het is simpel eten met onder andere veel verse groenten en fruit, peulvruchten, volkoren producten en olijfolie. Eén klein nadeel, met een mediterraan dieet hebben we het niet over grote pizza’s of volle borden pasta zoals je wellicht zou hopen als je de woorden “Italiaanse keuken” hoort.

 

Dus Italianen hebben minder vaak een depressie door wat ze eten?

Hier zijn wij nog niet volledig van overtuigd. Dat in Italië de cijfers voor depressie lager liggen kan door meerdere redenen komen door alleen het eten dat ze in hun mond stoppen. Zo eten wij hier in Nederland bijvoorbeeld vaak achter het televisiescherm, dit betekend dat je niet goed let op wat je eet en je communiceert hierdoor ook minder met de mensen om je heen. In Italië daarentegen eten ze vaak aan de tafel met de hele familie. Dit is iedere dag weer een stukje extra interactie met je medemens, dit kan ook een aanzienlijke factor zijn in het voorkomen van depressie.

 

Of gezond eten dus ook echt bijdraagt aan een lager cijfer voor depressie valt dus nog te betwisten, wat we natuurlijk wel weten is dat een gezond eetpatroon goed is voor je lichaam. En als het dan toch positieve invloed heeft op je mindset is dat alleen maar een extra pluspunt!