Drankjes

Afvallen bestaat uit een heleboel factoren. Iedereen weet wel dat je gezonder of minder moet eten en dat het daarbij gunstig is om daarbij te bewegen. Wat echter veelal vergeten of genegeerd wordt zijn de drankjes die er worden gedronken.

Niet alleen kan het bewust kiezen voor bepaalde drankjes het afvallen makkelijker maken, soms is het zelfs nodig om dat te doen om überhaupt af te kunnen vallen.

Drankjes vol lege calorieën

Om te begrijpen waarom het zonde is om calorierijke drankjes te drinken moeten we terug naar de basis. Waarom eten en drinken we? Drinken is daarbij de eenvoudigste, we moeten drinken om onze vochtbalans op peil te houden. Bij de reden waarom we eten wordt het iets complexer. Ten eerste eten we om ons lichaam te voeden. Onze cellen hebben energie en allerlei soorten voedingsstoffen nodig om te kunnen werken zoals wij dat graag zouden willen. Die energie en voedingsstoffen moeten wij als mens binnenkrijgen via onze voeding. Daarnaast heeft het nog een andere reden dat we eten, namelijk om ons te verzadigen. Het moment dat ons lichaam om voeding vraagt voelen wij als honger. Dit kan op termijn naar gaan voelen en dat wil je niet, dus moet je eten om dit gevoel te onderdrukken.

Drankjes kunnen ook energie en voedingsstoffen bevatten. Vaak gaat het hierbij om hoge hoeveelheden suiker en weinig belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen en bijvoorbeeld eiwitten. Dit noemen we dus “lege calorieën”. De energie in deze drankjes heeft geen toegevoegde waarde. Naast dat dit dus geen belangrijke voedingsstoffen levert werken drankjes ook nog is niet verzadigend! Kortom, een heleboel calorieën die geen belangrijke voedingsstoffen leveren, niet verzadigen en heel snel binnen komen.

Drankjes die wel kunnen tijdens het afvallen

Hieronder geven we je een aantal mogelijkheden die je wel kunt drinken, zonder dat je het risico loopt je afvaltraject in de weg te zitten. Probeer is het een en ander uit en wie weet bevalt het je!

Water
Water is altijd een goed idee! Het puurste en gezondste drankje dat je kunt drinken. Niet schadelijk voor je gebit, het bevat geen energie en er zitten een aantal mineralen in! Vind je gewoon water saai of niet zo lekker? Probeer dan is iets toe te voegen aan je water. Combineer je water een keer met een schijfje sinaasappel en wat blauwe bessen, een schijfje citroen en gember of wat grapefruit met rozemarijn. Vergeet niet dat dit eventjes moet intrekken.

Koffie en thee
Wanneer je koffie en/of thee drinkt zonder suiker en melk dan is dat een hartstikke goed drankje. Koffie en thee bevatten namelijk geen energie, dus je kunt er niet van aankomen. Je kunt je thee ook een keer anders maken door heet water te combineren met een kaneelstokje, schijfje sinaasappel en gember of zelf verse muntthee ervan te maken. Je kunt er ook ijsthee van maken door thee te trekken en dan te laten afkoelen in de koelkast

Light-frisdrank
Wat ook een optie is om te drinken is light-frisdrank. Lees van te voren op de verpakking hoeveel calorieën het bevat. Light hoeft namelijk niet direct te betekenen dat er nauwelijks tot geen energie in zit, zoals meestal wel het geval is bij light-frisdrank. De smaak kan soms een beetje wennen zijn aangezien je de normale variant gewend bent, echter verschillen de meeste light varianten maar een klein beetje van de normale variant.

Shakes
Een optie die wel energie bevat is het maken van een shake. Doordat je deze kan maken met gezonde producten zorg je ervoor dat de energie die erin zit wel toegevoegde waarde heeft en dat het zelfs nog verzadigend werkt. Pas met shakes dus wel op dat je ze niet te vaak neemt. Raadpleeg ons Zomerslank eBook voor lekkere shake recepten.

Lees ook deze blog: Groente en fruit uit eigen kweek

Pas op je gebit!

Zoals beschreven zullen deze ideeën je dieet en afvaldoel niet in de weg zitten. Iets waar je wel voor moet oppassen is je gebit! Je gebit raakt helaas niet alleen beschadigd door suiker in producten, maar juist door voedingszuren. Op water na bevatten alle drankjes deze voedingszuren. Probeer over de dag dus voornamelijk puur water te drinken en wissel het af met de andere opties. Zo bescherm je je gebit en hou je het speciaal en lekker!

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil je meer weten over drinken? Bekijk de site van het voedingscentrum eens!