HomeFeestdagenDe juiste balans tijdens de kerstdagen vinden deel twee

De juiste balans tijdens de kerstdagen vinden deel twee

Eerder deze week kon je al het eerste deel van deze blog zien verschijnen en vandaag hebben we dan toch echt deel 2 voor je klaarstaan! Zeker nu de feestdagen bijna in zicht zijn kan het handig zijn om wat tips en tricks te zoeken die je gaan helpen om de juiste balans tijdens de feestdagen te vinden.

 

Het kan juist op deze dagen namelijk best een uitdaging zijn om je voedingspatroon in balans te houden en om jezelf niet te over eten met een opgeblazen en soms zelfs ziek gevoel tot gevolg. Zeker als je de periode hiervoor hard aan je gezondheid hebt gewerkt en gezond hebt gegeten kan het best zwaar vallen als je ineens de touwtjes helemaal los laat en jezelf tegoed doet aan suikers, vetten en alcohol. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk ook kunnen genieten van de feestdagen en al het lekkere eten en drinken zonder constant maar op te hoeven letten. Dat heb je misschien al een hele tijd gedaan en juist tijdens de feestdagen kan het lastig zijn om dit vol te houden en kun je het soms ook zelfs even helemaal zat zijn!

 

Gelukkig hebben wij in deze blog weer een paar slimme tips voor je klaarstaan waarmee ook jij ervoor kunt zorgen dat je de balans bewaard tijdens de feestdagen en toch heerlijk kunt genieten! Want geloof ons ook al lijkt het onmogelijk, dit kan toch echt goed samen gaan!

 

Kies voor wat je echt lekker vindt

 

Als je graag een beetje de balans wil behouden tijdens de feestdagen als het je voeding betreft dan is het natuurlijk prima om ook voor wat lekkers te kiezen. Het probleem is alleen vaak dat je hier maar moeilijk maat mee kunt houden of dat je niet kunt kiezen tussen al dat lekkers en dan maar van alles wat neemt.

 

En dan zie je vaak als gevolg dat er eigenlijk een soort snackfestijn ontstaat waarbij je soms maar achteloos blijft pakken omdat alles zo lekker is en je soms jezelf al een langere tijd van alles hebt ontzegd. In een van onze andere blogs vertellen we je dan ook alles over hoe je dit kunt voorkomen en waarom het helemaal niet handig is om jezelf alles te ontzeggen! Voor nu kijken we even naar de kerst.

Als dit nu ook bij jou het geval is dan is het heel belangrijk om keuzes te maken. Kies dus voor een aantal dingen die je echt heel erg lekker vindt en hou voor de rest het wat rustiger. Op deze manier zorg je ervoor dat als je wat lekkers neemt dit ook echt iets is waar je blij van wordt en dan is het daarna ook een stuk makkelijker om allerlei andere lekkernijen te weerstaan. De keuze maken voor hetgeen waar je echt dol op bent kan je dus heel erg helpen om de balans vast te houden!

 

Zorg dat je niet met honger de kerst in gaat

 

En dan komen we nu ook weer even terug bij het jezelf ontzeggen van allerlei lekkere dingen. We lieten daarnet natuurlijk al even doorschemeren dat dit natuurlijk lang niet altijd handig is en dat je dan juist in een situatie terecht kunt komen waarbij je lichaam heel veel gaat vragen en het dus lastig is om de balans vast te houden!

 

Het is dan ook veel slimmer om een gebalanceerd voedingspatroon te volgen waarbij je jezelf ook zeker af en toe wat lekkers toestaat! Dit geld natuurlijk ook voor de kerstdagen. Als jij de periode voor de kerst jezelf eigenlijk alles ontzegd hebt en te weinig hebt gegeten dan kan het natuurlijk zo zijn dat je tijdens de kerst met al dat lekkers het niet langer meer kunt weerstaan en het ligt dan ook erg op de loer om door te slaan. Gelukkig kun je dit op een hele simpele manier doorbreken en dat is door ervoor te zorgen dat je jezelf ook in de periode voor de kerst gewoon al af en toe wat lekkers toestaat waarbij je uiteraard wel balans houdt. Op deze manier ga je zonder honger de kerst in en zal het ook zoveel makkelijker zijn om dit gezonde patroon daar voort te zetten en uiteraard is het dan ook helemaal niet erg om daar wat lekkers bij te nemen!

 

Zorg voor voldoende afleiding

 

Voor veel mensen kan het erg uitdagend zijn dat de kerstdagen soms enkel maar om eten lijken te draaien. Zeker als je op je voeding wil letten kan het een hele uitdaging zijn om twee dagen lang enkel maar met lekkere dingen geconfronteerd te worden! Gelukkig kun je hier heel makkelijk wat aan doen en ervoor zorgen dat je wat afleiding hebt! Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je niet alleen maar met eten bezig hoeft te zijn maar dat je lekker kunt genieten van alles en iedereen om je heen en vooral ook van alle gezelligheid!

 

Pak er bijvoorbeeld een leuk bordspel bij om gezellig met je familie te spelen. Maar ook een heerlijke wandeling buiten in de frisse lucht kan je ongelofelijk goed doen en ervoor zorgen dat je lekker kunt genieten van wat ontspanning! Daarnaast haalt het dan een beetje de focus van het eten af en kun je dus ook echt genieten van het samen zijn!

 

Voldoende afleiding zoeken kan dus een hele fijne manier zijn om ervoor te zorgen dat je wat ontspanning vindt en dus lekker kunt genieten van de feestdagen!

 

Durf nee te zeggen

 

Vaak is het zo dat er tijdens de kerstdagen driftig wordt langs gegaan met allerlei lekkere hapjes en gerechten. Het kan dan soms heel lastig zijn om nee te zeggen en om ervoor te kiezen om een ronde over te slaan. Dit is eigenlijk heel erg jammer want daardoor ga je vaak veel meer eten dan eigenlijk de bedoeling is en dat is natuurlijk juist niet de bedoeling, hierdoor loop je dan ook vaak het risico om aan te komen tijdens de feestdagen!

 

Het kan dan ook helpen om je omgeving te informeren over je afvalpoging zodat ze je niet steeds van alles aanbieden aangezien het best lastig kan zijn om nee te zeggen. Maar als dit niet het geval is kan het ook helpen om met jezelf af te spreken welke rondjes je wel en niet mee doet. Kies dan ook hierbij alleen maar voor het eten en drinken waar je echt blij van wordt en probeer niet uit een verplicht gevoel allerlei hapjes mee te eten waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt!

 

Durven nee zeggen is echter voor heel veel mensen vaak een enorme drempel terwijl dit juist zo belangrijk is! Wij zouden je dan ook zeker aanraden om hier niet bang voor te zijn en om gerust nee te zeggen als je ergens geen zin in hebt!

De juiste  balans tijdens de feestdagen

 

De juiste balans vinden en houden tijdens de feestdagen kan dus best een flinke uitdaging zijn maar er ook voor zorgen dat je na de feestdagen niet eerst aan de slag hoeft om weer wat kilo’s kwijt te raken die je in de feestdagen aangekomen bent. Daarnaast zal je merken dat je jezelf ook een stuk gezonder en energieker voelt als je tijdens de kerstdagen ook een bepaalde balans aangehouden hebt!

 

Het vinden van de juiste balans kan echter wel een flinke zoektocht zijn en kan ook voor iedereen anders uitpakken. Waar de een juist liever de balans houdt op het gebied van zoete lekkernijen zal de ander dit eerder hebben bij hartige hapjes. Vandaar dat het vooral erg belangrijk is om te kiezen voor wat jij echt lekker vindt zodat je de balans vindt die het beste bij jou past!

 

Naast de juiste balans vinden kan het ook enorm belangrijk zijn om voor de nodige ontspanning te zorgen! Ook dit kun je op een aantal verschillende manieren doen en ook hierbij is het weer enorm belangrijk om de manier te vinden die bij jou past.

 

Zo kun je ervoor kiezen om lekker naar buiten te gaan en te genieten van de heerlijke frisse buitenlucht, lekker even een rondje lopen kan soms letterlijk en figuurlijk wat lucht en ruimte geven! Maar het kan ook zo zijn dat jij helemaal tot rust komt tijdens het lezen van een goed boek of het spelen van een bordspel! Welke manier van ontspanning je ook kiest het zal altijd positief bijdragen aan het beleven van een kerstfeest in balans, en vooral ook een kerstfeest waar je van kunt genieten!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair