Een opgeblazen gevoel: Tips om ervanaf te komen

Iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel. Zo’n opgeblazen gevoel houdt in dat er, meer dan normaal, gas aanwezig is in je darmen. Dat vindt vanzelf zijn weg naar buiten wel, en hoewel dat in sommige situaties misschien ongemakkelijk is, zijn de klachten daarmee ook direct verdwenen.
Maar soms is een opgeblazen gevoel iets waar je last van blijft houden, of wat steeds maar weer terugkomt. We geven je hier tips om van zo’n vervelend opgeblazen gevoel af te komen. Daarvoor is het belangrijk eerst even stil te staan wat nu precies de oorzaken zijn van dat opgeblazen gevoel.

Oorzaken van een opgeblazen gevoel

In de meeste gevallen hangt een opgeblazen gevoel samen met de voeding. Sommige producten staan er bekend om dat ze bijdragen aan gasvorming en dus aan een opgeblazen gevoel. Dat zijn bijvoorbeeld spruitjes en andere koolsoorten, bonen en voedingsmiddelen waar veel zetmeel in verwerkt is. Als je niet goed tegen lactose kunt, zijn zuivelproducten waarschijnlijk de boosdoener.
Plotselinge of drastische veranderingen in je voeding kunnen ook een rol spelen. Het opgeblazen gevoel is dan meestal tijdelijk van aard en betekent niet dat je je dieet weer aan moet passen.
Een andere oorzaak van een opgeblazen gevoel kan liggen in je manier van eten. Door haastig te eten, krijg je meer lucht binnen en ook dat kan wat problemen geven in je darmen.
Behalve de voeding, kunnen ook hormonale veranderingen een rol spelen. Zo hebben veel vrouwen tijden de zwangerschap vaker last van zo’n opgeblazen gevoel. Ook hebben oudere mensen vaker te kampen met een opgeblazen gevoel dan jongeren.
Andere factoren die kunnen bijdragen zijn het gebruik van bepaalde medicijnen, drugs of alcohol. In sommige gevallen kan een ziekte of aandoening de oorzaak zijn, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of nierproblemen.

Tips om van een opgeblazen gevoel af te komen

Als we uitgaan van deze oorzaken, kunnen we een aantal tips formuleren:

– Mijd producten waarbij je merkt dat je last krijgt van een opgeblazen gevoel. Welke producten bij jou problemen geven, kun je makkelijk achterhalen door iedere keer dat je klachten hebt, op te schrijven wat je die dag gegeten hebt.
– Leef gezond. Als je gewoon gezond eet, voldoende beweegt en op tijd rust neemt, vallen veel oorzaken van een opgeblazen gevoel al weg. Een gezonde, vezelrijke voeding en voldoende beweging dragen bij aan een gezonde darmwerking. Hierdoor heb je minder kans op een opgeblazen gevoel.
– Eet op je gemak. Maak tijd voor je maaltijd, kauw je eten goed en beperk het snacken als je druk bezig bent.

Blijf je ondanks dat je met al deze dingen rekening houdt, last houden van een opgeblazen gevoel? Neem dan contact op met je huisarts. Een steeds terugkerend of aanhoudend opgeblazen gevoel kan soms wijzen op een onderliggend probleem. Wacht hier niet mee. Het hoeft niets ernstigs te zijn, en dat zal het in de meeste gevallen ook niet zijn, maar neem aanhoudende klachten altijd serieus.