Aan de slag gaan met een personal trainer?

Is het jouw grote wens om de nodige kilo’s kwijt te raken? En ben je ook bereid om daar het nodige voor te doen en te laten? In dat geval komt het in veel situaties aan op zelfdiscipline, op streng zijn voor jezelf en op een kwestie van doorzetten.

Moet je dit traject helemaal in je eentje aangaan? Nee, je kunt ook gebruik van een personal trainer maken. In de laatste jaren zien we dat meer en meer mensen hiervoor kiezen. Zowel mannen als vrouwen. En zowel oudere mensen als jongere mensen. De personal trainers zijn populair, maar is een personal trainer ook voor jou interessant?

In dit artikel vertellen wij je graag alles over een personal trainer. We bespreken wat dit precies is, wat het doel van een personal trainer is, wat de voordelen van een personal trainer zijn en waar je rekening mee moet houden. Ook geven we je nog enkele handige tips, waarmee je optimaal gebruik van een personal trainer kunt gaan maken.

Graag willen we je op dit moment al voor één iets waarschuwen: niet alle personal trainers zijn even goed. Hoe dit komt? Dit komt vooral omdat in de afgelopen jaren ongekend veel mensen met hun eigen personal-trainers-bedrijf zijn gestart. De ervaring leert echter dat niet iedereen vakkundig genoeg is om daadwerkelijk een meerwaarde te leveren. Erg jammer, aangezien je wel het nodige geld aan een personal trainer uitgeeft. Enfin, er bestaan gelukkig ook voldoende personal trainers die wél aan de verwachtingen voldoen.

Is het aan te raden om met een personal trainer aan de slag te gaan?

Graag trappen we dit artikel af door een antwoord op de bovengenoemde vraag te geven. Is het nou écht aan te raden om met een personal trainer aan de slag te gaan? Of kun je er beter voor kiezen om zelf in de sportschool aan de slag te gaan?

In onze ogen is het zeker interessant om met een personal trainer aan de slag te gaan. Een dergelijke trainer fungeert namelijk als stok achter de deur. Een stok waar je echt veel aan kunt hebben, aangezien veel mensen tijdens het volgen van een dieet een dergelijke stok missen.

Bovendien is de kans groot dat je met hulp van een personal trainer op jouw streefgewicht uit gaat komen. Een personal trainer weet je tot het uiterste te drijven. Indien je elke trainer weer het uiterste weet te presteren, verbrand je gewoonweg de nodige calorieën. Doordat je zoveel calorieën verbrandt, is de kans groot dat je binnen de kortste keren veel kilo’s af valt.

Is het dan per sé noodzakelijk om met een personal trainer aan de slag te gaan? Nee, het is niet noodzakelijk, maar een personal trainer kan nét dat beetje extra uit je persen. Juist daardoor ben je mogelijk in staat om snel op jouw streefgewicht uit te komen. Ook is dankzij een personal trainer de kans groot dat je voldoende motivatie weet te behouden.

Wat is een personal trainer precies?

Een personal trainer is een vakman of vakvrouw die persoonlijke trainingen geeft. Deze trainingen zijn volledig op jouw lichaam, op jouw gesteldheid, op jouw conditie en op jouw doelen afgestemd. Tijdens deze trainingen krijg je bovendien één op één aandacht, waardoor je ook niet kunt ‘sjoemelen’. Eigenlijk weet een personal trainer jou tot het uiterste te drijven. Met de hulp van een personal trainer is de kans groot dat je jezelf gaat verrassen, gaat verbazen en gaat overtreffen.

Heb je voor het worden van een personal trainer bepaalde diploma’s nodig? Nou, het is wel zo dat een personal trainer over bepaalde certificeringen/diploma’s zou moeten beschikken. De ervaring leert echter dat dit niet altijd het geval is; doe hier dus goed onderzoek naar.

Is het zo dat een personal trainer zich alleen met trainen bezighoudt? Nee, dat is niet per sé het geval. Er bestaan namelijk ook personal trainers die zich ook op jouw voeding richten. Deze personal trainers zijn dus met het totaalplaatje bezig, in plaats van alleen maar met de trainingen. Mocht je van de diensten van een dergelijke personal trainer gebruik kunnen maken, is de kans groot dat je snel op jouw streefgewicht uitkomt.

Wat zijn de voordelen van een personal trainer?

Zo, je hebt hierboven al kennis kunnen maken met wat een personal trainer nou precies is. Heb je op dit moment interesse om mogelijk van de diensten van een dergelijke trainer gebruik te maken? Dan wijzen wij je graag op onderstaand lijstje. In dit lijstje zie je namelijk alle voordelen van een personal trainer naar voren komen:

 • Je krijgt echt één op één begeleiding. Juist dit spreekt heel veel mensen aan, aangezien de aandacht volledig op jou gericht is. Je gaat hierdoor oefeningen op de juiste manier uitvoeren en je gaat ook met een speciaal trainingsprogramma aan de slag. Een trainingsprogramma dat volledig op jouw eigen wensen gericht is.
 • Je geniet van een optimaal resultaat. Als je een goede personal trainer weet te vinden, ga je van een optimaal resultaat vinden. Dit is te danken aan de persoonlijke aandacht, maar ook aan de kennis en ervaring van de personal trainer. Met dank aan deze kennis en ervaring is de kans groot dat je al snel van de nodige kilo’s af gaat komen. Ideaal!
 • Je hebt altijd een stok achter de deur. Zie je het afslankproces even niet meer zitten? Vind je het lastig om jouw dieet te volgen? Of zie je door de bomen het bos eventjes niet meer? In dat geval dient de personal trainer ook als stok achter de deur. Een goede personal trainer weet je te motiveren, weet je te ondersteunen en weet je mentaal scherp te houden. Ook hierdoor ben je in staat om op termijn de beste (sportieve) prestaties te leveren.
 • Je bepaalt samen met de personal trainer jouw doelen. Heb je bepaalde doelen op het gebied van vetpercentage en spiermassa? Samen met jouw personal trainer kun je specifieke doelen vast gaan stellen. Doelen die je in overleg samenstelt, maar waarbij de personal trainer je wel adviseert. Jouw personal trainer heeft immers veel kennis en ervaring.
 • Een personal trainer coacht je ook. In principe dient een personal trainer als trainer, maar hij/zij kan ook als een coach fungeren. Dit merk je bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van de oefeningen; jouw personal trainer geeft aan hoe je bepaalde oefeningen uit moet voeren. Deze hulp is eigenlijk onmisbaar.

Al met al is het inschakelen van een personal trainer dus zeer interessant. Daarbij zijn we ook nog aan één belangrijk punt voorbijgegaan: als je echt de nodige kilo’s af wilt vallen, moet je gewoonweg in beweging komen. Je kunt dagelijks een halfuur wandelen, maar je kunt je ook even in het zweet werken in de sportschool. Als je voor het laatstgenoemde kiest, weet je de vetverbranding te stimuleren. Een personal trainer staat daarom ook aan de basis van jouw afslankproces.

Waar moet je bij een personal trainer rekening mee houden?
Heb je nu zéker interesse om een personal trainer in te gaan huren? Dan is het goed om te weten dat er ook enkele aandachtspunten bestaan. Eén van deze aandachtspunten is dat je een bepaald bedrag voor een personal trainer moet betalen. Dit bedrag varieert van personal trainer tot personal trainer, maar kan behoorlijk hoog oplopen.

Zeker als je meerdere keren per week met jouw personal trainer aan de slag gaat, mag je een behoorlijke investering doen. Deze investering doe je echter wel voor een goed doel: voor het behalen van jouw streefgewicht. Als je ook naar jouw streefgewicht toe wilt werken, is het dus interessant om een personal trainer in te schakelen. Houd hierbij wel rekening met een vrij forse investering.

Daarnaast moet je ook echt over voldoende motivatie beschikken. Als je een personal trainer in gaat huren, brengt dit bepaalde verplichtingen met zich mee. Zo moet je voortdurend naar de trainingen toe gaan en kun je eigenlijk geen moment verslappen. De personal trainer weet je hierbij te ondersteunen, maar het vraagt ook iets van jezelf.

Tot slot moet je rekening houden met een bepaalde grens. De personal trainer gaat samen met jou aan de slag om jouw grenzen te zoeken. Waarom? Omdat je over jouw grenzen heen kunt stappen, waarbij je echt het uiterste van jezelf vraagt. Juist met dergelijke momenten weet je uiteindelijk de nodige calorieën te verbranden!

Hoe kun je de beste personal trainer uitkiezen?

Spreekt het verhaal van een personal trainer jou wel aan? En wil je daarom graag met een personal trainer aan de slag gaan? Dan raden wij je aan om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een personal trainer. Doordat het aanbod van personal trainers hedendaags behoorlijk divers is, is het van belang om een goede vergelijking te maken. Bij het maken van deze vergelijking kun je op onder meer de volgende facetten letten:

 • Vestigingsplaats: in een ideale wereld kies je voor een personal trainer die bij jou in de buurt actief is. Dit betekent dat je minder reistijd hebt en dat je dus nóg meer tijd aan het sporten kunt besteden.
 • Voorzieningen: heeft de personal trainer de beschikking over een eigen sportruimte? Of gaan jullie samen buiten trainen? Ook dit is een belangrijke vraag waar je goed naar moet kijken.
 • Ervaring en kennis: heeft de personal trainer veel kennis en ervaring? Je kunt er van uit gaan dat dit wel het geval is, maar doe voor de zekerheid toch nog enig onderzoek.
 • Bepaalde specialisaties: heeft de personal trainer ook nog bepaalde specialisaties? Het is goed mogelijk; doe ook hier goed onderzoek naar.
 • Beoordelingen: check tevens of je op het internet beoordelingen over de personal trainer kunt vinden.
 • Prijskaartje: kijk tot slot nog eventjes goed naar het tarief van de personal trainer. Voor een goede personal trainer moet je in ieder geval investeren.