HomeGezondheidFitness & SportHardlopen en afvallen

Hardlopen en afvallen

In dit artikel gaan we het hebben over hardlopen en afvallen.

We hebben het in voorgaande artikelen al veel gehad over gezondheid en voeding.

Je bent je hierdoor misschien wel bewuster geworden van voeding en misschien heb je zelfs al wat succes geboekt.

Ben je klaar voor de volgende stap?

Want naast het letten op je voeding kun je beginnen met hardlopen om nog blijer te zijn met je lichaam en je fitter en energieker te voelen. Lees je mee?

Waarom hardlopen?

Er zijn tal van sporten die je kunt beoefenen om genoeg beweging te krijgen. Toch is dat voor lang niet iedereen even makkelijk.

Je dient er bijvoorbeeld een duur fitness abonnement voor af te sluiten. Of je ‘moet’ in je drukke schema wekelijks de tijd te vinden om naar de sportschool te rijden, die niet altijd bij je om de hoek ligt, om daar met het zumbaklasje mee te doen.

Daarom vertellen wij jou in dit artikel iets over de meest laagdrempelige sport die er bestaat: Hardlopen!

We hebben gekozen voor hardlopen omdat het meerdere malen bewezen is een snelle weg te zijn naar mooie gestroomlijnde benen en een plat buikje.

Hardlopen kan overal en op elk tijdstip, daarnaast is het een sport die geen voorbereiding of reistijd van je vraagt. En omdat jij deze sport al beoefent vanaf je 3e hoeft je er niets voor te leren, makkelijker kan niet!

Voordelen van hardlopen en afvallen

Iedereen heeft zo zijn eigen reden om hard te lopen. Als ik om mij heen vraag wat de mensen beweegt om hard te lopen hoor ik mooie dingen:

Zo zei iemand hardlopen is voor mij een echte uitlaatklep: ‘even helemaal los gaan’. Een tweede rent er maandelijks trots meerdere kilo’s vanaf. En een ander doet het om zijn drukke geest te legen. Ook heb ik vaak ‘Ik slaap er zo lekker van, echt als een roosje’ gehoord.

De redenen lijken een overkoepelende waarde te hebben van een vergroting van je mentale en fysieke gezondheid.

Dit wordt ondersteund door een cadeautje van voldoening en plezier. Is dit iets wat jij ook wil wil bereiken in jouw leven?

Lees dan even verder, want dit gaat makkelijker dan je denkt.

Motivatie om te beginnen met hardlopen

hardlopen motivatie

Hoe begin je met hardlopen, en, belangrijker, hoe blijf je het hardlopen volhouden? Want hardlopen is erg leuk maar slechts bij een regelmatige training zal het effect hebben.

Waarom velen zich niet aan hardlopen wagen is omdat ze het als een te grote onderneming zien. Ze denken dat het verplicht is om in een gestroomlijnd sporttenue (wat nog gekocht moet worden) met hele snelle hippe schoenen te rennen, en dan wel voor minimaal 30 minuten.

Hierbij is, pats boem, een fantastische hoge drempel de grond uitgeschoten waar toch liever niet overheen wordt gestapt: ‘pfff, wat een onderneming’.

Wie heeft jou eigenlijk gezegd hoever je je eerste keer moet rennen? En wie bepaalt jou kledingvoorschrift?

Juist! Dat ben jijzelf… en dat is goed nieuws want dan kunnen we gelijk even die drempel de kop indrukken. Je kunt het beginnen met rennen namelijk zo makkelijk maken als je zelf wil en ik zal je vertellen hoe.

Klaar voor de start… AF!

De eerste stap is je even omkleden. Trek lekker zittende kleding en een paar sportschoenen aan, het merk of de kleur maakt echt niet uit.

Als je geen sportschoenen hebt kun je die voor de eerste keer vast lenen van een vriend of vriendin. Zo gedaan toch? Klaar? Goed zo!

Ga nu je deur uit en leg je jezelf geen enkel doel op. Huh echt niet? Maar hardloopschema’s dan enzo?

Dat is van latere zorg!

Je maakt het vandaag eenvoudig voor jezelf, je gaat namelijk ‘gewoon even een stukje op je eigen tempo joggen’. Nadat je dat is gelukt ren of loop je weer terug. Wanneer? Wanneer jij het welletjes vindt geweest, niet eerder en niet later!

Heb je 5 minuten gerend? Of misschien 5 meter? Dan is dit al een fantastische start, gefeliciteerd! Besef dat je de eerste stap heb gezet en dat je vanuit hier alleen maar zal groeien.

Hardlopen volhouden

hardlopen volhouden

Je hebt weer een training achter de rug en dat is wel een bedankje waard. Geniet na van dit resultaat en trakteer jezelf op iets leuks:

  • (Theatervoorstelling / lekker (gezond) uit eten / etc.) dit heb je namelijk hartstikke verdiend.
  • Deel je succes nu met je vriend(inn)en want dat is leuk, zet het op Facebook en doe een dansje.
  • Maak dezelfde week nog een volgende ren afspraak met jezelf, of nog beter: met een renbuddy want die is net even wat lastiger af te zeggen.
  • Schrijf hierna je top 3 redenen op die je kunt bedenken om die renafspraak niet na te komen. Ontdek stuk voor stuk waarom dit eigenlijk smoesjes zijn…

Bijvoorbeeld:

  1. “Ik ben echt te moe om te rennen” – Dat is een smoesje want: rennen kan ook als ik moe ben, ik krijg er zelfs energie van!
  2. “Het is echt veel te koud buiten” – Dat is een smoesje want: van rennen krijg je het altijd lekker warm.
  3. “Ik heb er echt geen tijd voor” – Dat is een smoesje want: ik heb met mezelf al afgesproken hier tijd voor te maken dus hier houd ik me aan.

Nu je je smoesjes tot moes heb gestampt is het leuk om nog even te bedenken hoe je het jezelf makkelijker kunt maken elke keer weer te gaan rennen.

Ik heb zelf een aparte ruimte gereserveerd in mijn kast voor mijn hardloopkleding en -schoenen zodat ik geen tijd en frustratie kwijt ben met spullen verzamelen. Ik maak mijn schoenveters de avond van te voren los zodat ik de volgende ochtend zo in mijn schoenen kan glijden waardoor ik binnen enkele minuten buiten sta. Jij hebt vast je eigen leuke manieren, verzin er drie en schrijf deze op. Wat je verder nog kan doen:

Houd in een boekje of op je computer bij wanneer en hoelang je hebt gerend. Dit geeft je inzicht in- en helpt je te genieten van je vooruitgang.

Laat deze passie in je geest op de oppervlakte leven door er met anderen (renbuddies) over te praten of boeken over te lezen.

Meld je aan voor een hardloopgroepje als je dat gezellig en motiverend vindt.

Doelen stellen – Telkens de volgende stap zetten

Verzin elke keer wat voor jou de volgende stap is. Zo vind ik het bijvoorbeeld erg leuk en spannend om een wedstrijd te rennen: dit geeft je een doel waardoor je sneller de deur uitgaat (want je wilt die wedstrijd goed doen). Schrijf jij je ook in voor een wedstrijd van jouw niveau? Wedstrijden zijn er al vanaf vanaf 5 kilometer. Zoek wel een wedstrijd die binnen twee maanden wordt gehouden en geniet van je weg er naar toe.

Misschien denk je nu wel “5 kilometer, dat haal ik nooit?”. Door voor jezelf een hoog doel te zetten, zal je waarschijnlijk verder komen dan wanneer je een laag doel zet. En ook al haal je de eindstreep niet, je zult op deze manier meer bereiken. En geniet altijd van je resultaat!

Hardlopen en voeding

Als je regelmatig gaat hardlopen zul je mooiere benen krijgen en wordt je buik platter, hiernaast gaat je stofwisseling flink omhoog. Door deze ‘metabolisme’ verhoging zul je behalve afvallen ook meer hongergevoel ervaren. Dit is niet erg en het is zelfs verstandig hier goed naar te luisteren. Je hebt namelijk extra voeding nodig om je brandstof aan te vullen en voor het herstel van je spieren en pezen. Belangrijk is daarom om goed en gezond te eten zoveel je lichaam nodig heeft.

Ik krijg vaak de vraag op welk moment je het beste kunt eten. Het beste is om veel te drinken (250 ml), en iets kleins (b.v. een (halve) banaan) te eten VOOR het rennen en om een gezonde maaltijd te eten vlak NA het rennen (0 tot 60 min erna). Deze maaltijd mag ook best wat meer koolhydraten bevatten dan gemiddeld.

Dit is namelijk het moment dat het lichaam de stoffen het snelst en effectiefst opneemt. Die voedzame lekkere gezonde maaltijd oppeuzelen kun je ook zien als jouw beloning voor het rennen. Geniet er daarom extra van door bewust te proeven (zet je tv uit!). Vergeet er niet bij te drinken want je hebt vast wat vocht verloren.

Finish

finish

Ik sluit af met de belangrijkste reden, vind je plezier in deze passie. Het is namelijk mogelijk om van elk component te genieten, bedenk voor jezelf waar je nog niet van geniet of waar je tegen opziet en bedenk vervolgens hoe je daar toch van kunt genieten. Bedenk hierna ook hoe heerlijk het is dat je al van zoveel dingen geniet.

Voor nu is het belangrijk dat jij iets gemakkelijks aantrekt en de deur uit gaat om een stukje te gaan hardlopen!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair