Artrose: oorzaken en behandeling

Artrose is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. Het is zelfs de meest voorkomende reumatische aandoening in Nederland waar ongeveer een miljoen mensen last van hebben. Ten onrechte wordt artrose vaak verward met gewrichtsslijtage, of wordt het gezien als een ouderdomskwaal. Beide opvattingen zijn niet juist.
Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat waardoor ook de botweefsels in het gewricht op den duur aangetast en vervormd kunnen raken. Gewrichten worden na verloop van tijd minder bewegelijk. Artrose gaat vaak gepaard met ontstekingen en door de vervorming van botten kunnen ook zenuwen bekneld raken, wat weer lijdt tot pijnklachten en krachtverlies.

Artrose: oorzaken

Over de precieze oorzaken van artrose tast de wetenschap voor een deel nog in het duister. Zoals we al aangaven, is het een aandoening die veel mensen treft en dat maakt het aannemelijk dat verschillende factoren een rol spelen.
Hoewel artrose geen ouderdomskwaal is, lijkt leeftijd wel een rol te spelen. Oudere mensen hebben er vaker last van dan jongeren. Ook langdurig overgewicht vergroot de kans op artrose, vooral in heup-, knie- en enkelgewrichten, die natuurlijk lijden onder de zwaardere belasting. Vaak zijn overbelasting van bepaalde gewrichten en zware blessures in verband te brengen met de aandoening. In die gevallen blijft de artrose vaak beperkt tot de gewrichten die onder de belasting of blessures te lijden hebben gehad.
Ook is het heel waarschijnlijk dat genetische factoren van belang zijn. Artrose treft vaker vrouwen dan mannen en als artrose veel voorkomt in je familie, is de kans groter dat je er zelf ook ooit last van krijgt. Wanneer erfelijkheid een rol speelt, is de kans groter dat iemand al op jongere leeftijd klachten ontwikkelt en dat de aandoening in meerdere gewrichten voorkomt.

Artrose behandeling

Artrose kan niet genezen worden maar er bestaan wel verschillende behandelmethoden die het verloop van de aandoening vertragen en die klachten kunnen verminderen.
Artrose kan in verschillende gewrichten voorkomen en de klachten kunnen per gewricht en per persoon nogal verschillen, waardoor er ook geen standaard behandeling voor bestaat die voor iedereen geschikt is.

De behandeling is doorgaans tweeledig: enerzijds wordt geprobeerd de pijnklachten zoveel mogelijk te verlichten en anderzijds is het belangrijk de functionaliteit van de aangetaste gewrichten zoveel mogelijk te behouden. Pijnstilling wordt veel toegepast bij de behandeling van artrose, meestal in combinatie met een vorm van bewegingstherapie, zoals fysiotherapie of ergotherapie. Ook kan het nodig zijn dat een patiënt afvalt, om verdere overbelasting te voorkomen. Soms is een operatie noodzakelijk waarbij het aangetaste gewricht vervangen wordt door een kunstgewricht.