HomeGezondheidFitness & SportHoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Zit je regelmatig op de fiets, bijvoorbeeld om naar je werk of naar school te gaan? Weet dan dat je best wat calorieën kunt verbranden met fietsen. Maar hoeveel dat er precies zijn, is heel persoonlijk. Hoeveel calorieën verbrand jij nou eigenlijk met fietsen?

Hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen, hangt af van een aantal factoren. Daardoor kun je niet zomaar zeggen dat je 500 calorieën per uur verbrandt met fietsen. Dat is helemaal afhankelijk van je conditie, je lichaamsgewicht, je fiets, je snelheid en zelfs van je omgeving.

Snelheid

Je snelheid bepaalt in hoge mate hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen. Je moet immers meer inspanning leveren als je op een flink tempo op je pedalen trapt dan wanneer je op je dooie gemak fietst. Je lichaam heeft meer energie en dus brandstof nodig om een flinke inspanning te kunnen leveren. Dat merk je ook aan je lijf als je het tempo flink in de benen hebt. Je gaat sneller ademen, je hartslag versnelt en je krijgt het warm.

Terwijl je lijf hard bezig is om een prestatie te leveren, verbrand je maar liefst honderden calorieën per uur. Dat is anders wanneer je bijvoorbeeld 14 of 16 kilometer per uur fietst. Je lijf hoeft dan niet zo’n grote inspanning te leveren en heeft niet zoveel brandstof nodig. Dat merk je aan je adem en je lichaamswarmte. Die blijven gelijk (tenzij je tegen de harde wind in moet fietsen), waardoor je gemakkelijk een praatje kunt maken. Toch kun je als je op dit tempo fietst nog wel een paar honderd calorieën per uur verbranden. Dit hangt echter ook af van je conditie.

Conditie

Heb je een goede conditie, dan hoef je minder inspanning te leveren dan wanneer je minder in vorm bent. Je verbrandt met fietsen daardoor minder calorieën dan iemand met weinig conditie. Die moet zich immers meer inspannen om dezelfde snelheid te halen. Je conditie bepaalt dus voor een deel hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen. Maar ook je lichaamsgewicht telt mee.

Lichaamsgewicht

Iemand met hoge lichaamsgewicht verbrandt meer calorieën met fietsen dan iemand die lichter is. Weeg je zwaarder, dan moet je immers meer kilo’s te verplaatsen. Dat kost meer inspanning en dus meer energie. Je lijf heeft daardoor meer brandstof nodig en verbrandt meer calorieën. Ook je lichaamsgewicht bepaalt dus hoeveel calorieën verbrandt met fietsen.

Omgeving en weersinvloeden

Tegen een heuvel op fietsen is zwaarder dan door het vlakke land rijden. Fiets je bijvoorbeeld door de duinen, dan verbrand je dus meer calorieën dan wanneer je tussen de weilanden fietst. Ook het weer bepaalt hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen. Moet je tegen de wind in, dan levert je lijf meer inspanning dan wanneer je wind mee hebt. Je verbrandt dus meer calorieën als je de wind pal voor hebt dan wanneer je hem in de rug hebt.

Soort fiets

Ook het soort fiets dat je hebt, bepaalt hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen. Heb je versnellingen, dan kun je het lichter maken voor jezelf als je wind tegen hebt of tegen een heuvel op moet. Je lijf verbrandt dan minder calorieën dan wanneer je geen versnellingen zou hebben. Bovendien fietst de ene fiets nu eenmaal lichter dan de andere. Dat kan komen door het materiaal waarvan de fiets is gemaakt of door de breedte of het profiel van de banden. Ook maakt het natuurlijk verschil als je van alles op je fiets meeneemt, bijvoorbeeld in je fietstassen.

Hoeveel calorieën verbrandt je nu met fietsen?

Eigenlijk kunnen we alleen wat zeggen over de hoeveelheid calorieën die je verbrandt op basis van je snelheid en je lichaamsgewicht. Het is dus een grove schatting, maar geeft toch een idee van wat fietsen voor je kan betekenen als je in vorm wilt blijven.

Fiets je op een snelheid van 14-16 kilometer per uur, dan verbrand je bij een lichaamsgewicht van 60 kilo zo’n 240 calorieën per uur. Weeg je 70 kilo, dan verbrand je met een uur fietsen 280 calorieën. Als je 80 kilo weegt, levert deze snelheid een verbranding van 320 calorieën per uur op.

Fiets je zo’n 18-20 kilometer per uur, dan verbrand je behoorlijk wat meer calorieën dan wanneer je langzamer fietst. Bij een lichaamsgewicht van 60 kilo kom je uit op ongeveer 450 calorieën per uur. Weeg je 70 kilo, dan zit je al op de 500 calorieën en uur en bij iemand van 80 kilo komt de calorieverbranding uit op 550 per uur. Op dit tempo kun je nog gewoon blijven praten terwijl je fietst, maar krijg je het wel wat warmer omdat je lijf meer inspanning levert.

Ga je voor de serieuze inspanning, bijvoorbeeld bij wielrennen, dan kun je met fietsen flink wat calorieën verbranden. Hoewel je dit tempo waarschijnlijk geen uur volhoudt en je er hard voor zal moeten trainen, kun je bij een lichaamsgewicht van 60 kilo ongeveer 600 tot 700 calorieën per uur verbranden. Weeg je 70 kilo, dan verbrand je op dit tempo 700 tot 800 calorieën per uur. Bij 80 kilo zijn dat zelfs 800 tot 900 calorieën per uur.

Je persoonlijke calorieverbranding uitrekenen

Wil je precies weten hoeveel calorieën jij nu verbrandt met fietsen, dan kan een hartslagmeter uitkomst bieden. Ook kan het helpen om eens naar de sportschool te gaan. Daar zijn handige apparaten die zó voor je uitrekenen hoeveel calorieën jij verbrandt met fietsen. Zijn dit minder calorieën dan je zou willen, dan kan een HIIT-training helpen om meer calorieën te verbranden met fietsen.

Meer calorieën verbranden met fietsen

Bij HIIT ofwel high intensity interval training wissel je korte periodes van flinke inspanning af met periodes waarin je rustig beweegt. Hierbij verbrand je niet alleen tijdens je inspanning meer calorieën, maar ook erna. Je profiteert namelijk van de zogenoemde naverbranding.

Fietsen is voor een HIIT training ideaal, want je kunt je tempo flink opvoeren en ook weer laten afnemen. Kies wel een omgeving waarin je dit gemakkelijk kunt doen. De stad is bijvoorbeeld niet zo geschikt om te sprinten met alle stoplichten, voetgangers en bussen. Het beste is een lang recht stuk om het tempo (en je hartslag) lekker op te voeren om daarna op een rustig tempo verder te fietsen. Na deze rustpauze trek je weer een sprint, waarna je weer op adem komt tijdens de rust. Zo wordt fietsen een ideaal middel voor een gezond, sterk en mooi slank lijf.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair