Spierherstel is onmisbaar voor het bereiken van je sportdoelen. Of je nu traint om af te vallen of om spiermassa op te bouwen. En of je nu aan duursport of aan krachtsport doet. Spierherstel staat aan de basis van het ontwikkelen van gezonde, sterke spieren en is zeker net zo belangrijk als de juiste training. Tijdens de fase voor spierherstel vindt het echte effect van de training plaats, waarbij het lichaam zich instelt op de te leveren inspanningen. Het lichaam vult reserves weer aan en beschadigde weefsels kunnen herstellen.

Om nu de juiste balans te vinden tussen de actieve training en de ruimte die je in je programma nodig hebt voor spierherstel, is nog niet zo eenvoudig. Er zijn geen strikte richtlijnen voor te bedenken en zelfs op het hoogste niveau is het vinden van die balans vaak een hele puzzel.
Er worden ook nog steeds nieuwe manieren en methoden onderzocht om dat spierherstel optimaal en zo snel mogelijk te laten verlopen. Maar er zijn wel een aantal zaken te noemen waarvan we weten dat ze een belangrijke rol spelen.

Snel spierherstel: rust

Rust is een onmisbaar onderdeel van een solide trainingsprogramma en cruciaal voor snel spierherstel. En het lijkt zo simpel maar het is een onderdeel waar veel atleten mee worstelen. Rust verdient evenveel aandacht binnen je trainingsprogramma als andere belangrijke aspecten zoals de daadwerkelijke trainingen en de voeding.
En rust bestaat niet alleen uit het zorgen voor een goede nachtrust en voldoende ontspanning. Zo is voldoende rusttijd tussen bepaalde trainingen eveneens belangrijk voor snel spierherstel. En ook een goede houding bijvoorbeeld helpt overbelasting van bepaalde spieren voorkomen.

Snel spierherstel: Voeding

Voeding is niet alleen het middel om je lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft om tijdens trainingen te presteren. Ook voor het spierherstel na die trainingen is een gezonde voeding onmisbaar. De meeste sporters zijn zich wel bewust van het belang van eiwitten voor de spieren. Maar ook bijvoorbeeld vitamine C en magnesium spelen een rol bij spierherstel.
En, vergeet ook vooral niet ervoor te zorgen dat je voldoende gehydrateerd blijft.

Snel spierherstel: Overige methoden

Met de juiste voeding en voldoende rust heb je al de belangrijkste tools in handen om snel spierherstel te bevorderen. Toch zijn er nog een aantal andere zaken die een handje kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld:
– Massage. Een goede (sport)massage ondersteunt een goede doorbloeding en helpt gespannen spieren tot rust te komen. Deze zaken dragen op hun beurt bij aan snel spierherstel.
– Koud baden. Veel sporters zweren bij een koude douche of koude compressen na het sporten om spierherstel te bevorderen. Nu is het echter wel zo, dat we nog niet precies weten welke temperaturen je moet hanteren en welke tijden je aan moet houden om hier echt effect van te ondervinden.