We denken vaak niet aan onze spieren wanneer we ze gebruiken. We staan er soms pas bij stil wanneer we ze gebruiken. Uiteraard weten we dat spieren belangrijk zijn en niet alleen om te kunnen bewegen, maar feitelijk vormen ze de kern van het leven zelf. Het hart is namelijk ook een spier. Nu we er zeker van zijn dat we op deze manier je aandacht getrokken hebben, is het tijd om even stil te blijven staan bij spierafbraak. Het is belangrijk om onze spieren in ere te houden en daarom zetten we even op een rij wat de oorzaken kunnen zijn van spierafbraak.
Spierafbraak wat is het?
Spierafbraak staat ook bekend als spieratrofie. Het houdt in dat de spiermassa in volume afneemt, waardoor we op den duur minder spieren en minder kracht hebben. Dit heeft ernstige gevolgen voor onze mobiliteit en daarom is het belangrijk de oorzaken te kennen. Zo kunnen we spierafbraak in het beste geval voorkomen en wanneer het ondanks onze voorzorgen toch gebeurt, de nodige maatregelen nemen om de aandoening te behandelen.
Oorzaken van spierafbraak:
Te weinig beweging
Om onze spiermassa op peil te houden is het belangrijk dat we vooral in beweging blijven. Een zittend leven, zoals dat van een administratief medewerker kan er dus op termijn voor zorgen dat spierafbraak zich gaat ontwikkelen.
Slechte voeding en ondervoeding
Om onze spiermassa te kunnen onderhouden, is het belangrijk dat we steeds aandacht besteden aan een goede en evenwichtige voeding. Wie omwille van een druk leven, te weinig aandacht besteed aan een evenwichtig voedingspatroon, krijgt te weinig voedingstoffen binnen om over de vitaminen en mineralen te kunnen beschikken die nodig zijn om de opbouw van onze spieren blijvend te onderhouden.
Voedingsstoornissen
Het komt wel eens voor dat wie op een intensieve manier bezig is met voeding, dit zo perfect wil uitvoeren dat net het tegenovergestelde bereikt wordt. Wie lijdt aan chronische eetstoornissen zal vaak door het obsessioneel goed te willen doen, te weinig voedingsstoffen in het lichaam kunnen opnemen. Het is al langer dan vandaag bekend dat wie aan boulimie of anorexia lijdt door gewichtsverlies niet alleen vetten verliest, maar ook spiermassa. Wanneer je de indruk krijgt dat iemand aan een eetstoornis lijdt i.p.v. dat zij of hij zich houdt aan een uitgebalanceerd voedingspatroon, dan is dat zeker een aandachtspunt dat verder opgevolgd dient te worden i.v.m. mogelijke ontwikkeling van spierafbraak na enkele weken.
Dit kan gebeuren bij een veranderde levensstijl
Wanneer iemand door omstandigheden, zoals verandering van werk of omgeving plots een andere, minder actieve levensstijl aanneemt, dan is de kans groot dat dit op termijn gevolgen heeft voor de spieren. Spierafbraak kan optreden bij een zittend bestaan, een veranderd eetpatroon.
Ten gevolge van een breuk of een operatie
Soms hebben we het zelf niet in de hand. Een ongelukje zit soms in een klein hoekje. Wie tegenwoordig een bot breekt, wordt niet altijd meteen in het gips gelegd. Dit wordt gedaan om een minimale toegestane beweeglijkheid te garanderen. Wanneer het om een gecompliceerde breuk gaat, die mogelijk makkelijk kan verschuiven, is gips wel noodzakelijk. Wie enkele weken lang het gips in moet, moet ermee rekening houden dat er sprake kan zijn van spierafbraak.
Bij ziekte
Bij een ziekte waarbij de patiënt het bed moet houden of lange tijd moet rusten en bepaalde bewegingen niet mag uitvoeren, kan spierafbraak optreden.
In deze gevallen komt het niet meteen tot spierafbraak. De eerste week zal je geen klachten ondervinden. Pas in de tweede week ga je merken dat je spieren minder kracht hebben en wanneer metingen uitgevoerd worden, wordt gemiddeld een afbraak van 3 à 4% vastgesteld. Dit percentage is meteen ook de ratio waaraan spierafbraak zich voortzet wanneer de patiënt niet verder in de mogelijkheid is om zich te bewegen. Dit is het geval bij alle ziektes waarbij platte rust noodzakelijk is of bij comapatiënten.
Behandeling
Het positieve nieuws is dat spierafbraak ongedaan kan worden door spieren terug op te bouwen. Dit kan eenvoudigweg door terug meer te gaan bewegen. Wanneer dit niet voldoende is, kun je overwegen om terug te gaan trainen of professionele hulp zoeken bij een trainer of fysiotherapeut.
Voedingssupplementen
Zoals eerder vermeld, kan een aangepaste voeding spierafbraak tegengaan, maar ook een handje helpen om spieren terug op te bouwen. Vooral aminozuren kunnen dan als supplement genomen worden. Arginine staat erom bekend dat het hierbij een handje kan helpen. Aminozuren zijn de bouwstoffen van de eiwitten die we nodig hebben om onze spieren op te bouwen en we besteden hier ook aandacht aan in een artikel dat helemaal aan aminozuren gewijd is.