We vragen het soms af. Hebben onze spieren ook een geheugen? Er zijn aanwijzingen uit het dagelijkse leven die er wel op wijzen. We zeggen allemaal wel eens dat we nooit verleren van auto te rijden, te fietsen e.d. wanneer we die activiteiten een lange tijd niet meer doen. Het lijkt dan alsof onze spieren inderdaad onthouden hoe we bepaalde dingen doen, want ook wanneer we ze een lange tijd niet doen, lijkt het of onze spieren perfect op de hoogte zijn van wat ze moeten doen eens we geleerd hebben hoe we een bepaalde handeling moeten uitvoeren. We kunnen dan ook niet anders dan vaststellen dat we ergens in ons lichaam een plek hebben waar we handelingen die we ooit geleerd hebben opslaan, zodat we ze later kunnen gebruiken wanneer we ze nodig hebben.
Is dit spiergeheugen?
Kunnen we hier spreken over spiergeheugen? We kunnen hier duidelijk spreken over een vorm van geheugen waardoor ons lichaam opeenvolgende handelingen kan herkennen en reproduceren wanneer dat gewenst is. Maar, waar bevindt dat geheugen zich? Bevindt dit zich echt in de spieren en kunnen we met recht en reden over een spiergeheugen spreken. We zoeken het graag voor je uit!
Wat kunnen spieren onthouden?
Wanneer we er vakliteratuur over raadplegen, dan komen we er al gauw achter dat onze spieren niet alleen bewegingen kunnen reproduceren die we lange tijd niet uitgevoerd hebben, maar dat het spiergeheugen nog veel verdergaat dan dat. Onze spieren hebben niet alleen een geheugen ontwikkeld voor mogelijk verleerde bewegingen, maar slagen er ook in om spiermassa en krachten die we jaren geleden ontwikkeld hebben, terug naar de voorgrond te krijgen. In de praktijk betekent die dat iemand die ooit goed getraind was, minder hoeft te trainen om de verloren fysiek paraatheid terug te krijgen. Dit gegeven verklaart meteen ook waarom een beginnende sporter er langer over doet om enig niveau te verkrijgen en waarom een geoefend sporter veel makkelijker zijn vroegere conditie terugkrijgt. Dit gegeven noemen we spiergeheugen. We vinden het terug op niveau van de spiercellen.
Hoe werkt het spiergeheugen?
Het spiergeheugen speelt zich vooral af op celniveau. Bij wie gedurende een lange periode aan krachttraining doet, verandert de samenstelling van de celkernen van de spiercellen op lange termijn. Nadat dit eenmaal gebeurd is, is het effect van blijvende aard. De celkernen moeten niet meer aangemaakt worden na een langere pauze.
Sommige mensen zijn van mening dat ook het gebruik van al dan niet legale pepmiddelen in de spieren opgeslagen wordt, en dat je er jaren nadien nog voordeel uit kunt halen. Dit is de reden waarom een aantal experten opperen om wie eens gepakt werd met doping levenslang te schorsen i.p.v. tijdelijk. Het spiergeheugen zou er immers voor zorgen dat onze spiersamenstelling immers blijvend veranderd werd, waardoor het voordeel door doping ook blijvend wordt i.p.v. tijdelijk.
Verder werd bewezen dat we inderdaad aangeleerde vaardigheden nooit verliezen. Wie eens op een degelijke manier leerde trainen, hoeft nooit meer van vooraf aan te beginnen.
Tot slot heeft ons spiergeheugen ook baat bij de kennis die we als sporter opgedaan hebben. Wie kan bogen op jarenlange ervaring, zorgt namelijk altijd voor verantwoorde voeding en een gezonde levensstijl met voldoende rust. Je weet gewoon dat dit werkt, en daarom heb je een streepje voor op de anderen. Je spiergeheugen wordt dit ook gewaar, en zal je er voor belonen!