HomeGezondheidFitness & SportSupersets een effectieve trainingsprikkel voor je spieren

Supersets een effectieve trainingsprikkel voor je spieren

Onze spieren hebben prikkels nodig om een effectief resultaat te behalen uit je training. Supersets kunnen daar beslist een handje bij helpen. Maar wat zijn supersets precies en hoe zorgen ze dan voor een trainingsprikkel voor je spieren. Wij zochten het alvast even voor je uit.

Wat zijn supersets

Wanneer we het woord superset lezen, dan moeten we onwillekeurig aan wiskunde denken. Herinner je je het begrip ‘verzamelingen’ nog? Ja? We hebben allemaal wel eens van die ovalen getekend in een ver verleden. Wanneer die elkaar overlappen, spraken we over deelverzamelingen. Een superset in de wiskunde heeft ook met verzamelingen te maken. Alleen gaat het hier over een verzameling waarin een andere verzameling ingesloten zit. Dus wanneer je een kleine verzameling in een grote verzameling tekent, dan is de grote verzameling de superset. Maar wat heeft dit nu met het trainen van je spieren te maken?

Supersets en trainen

Bij trainingen en workouts betekent dat je bewust twee oefeningen na elkaar uitvoert zonder stoppen. Hierbij kun je ervoor kiezen dat je een lichaamsdeel traint of met de twee oefeningen verschillende lichaamsdelen traint. Hierdoor gebruik je supersets om de spieren in een of twee lichaamsdelen een extra boost te geven.

Hoe zorgen supersets voor een effectieve trainingsprikkel voor je spieren?

Nu weten we wat supersets betekenen voor een workout of bij het bodybuilden, maar hoe werken ze eigenlijk en waarom zijn ze zo goed voor onze spieren?

Met supersets zorg je ervoor dat je spieren meer geprikkeld worden dan tijdens een reguliere workout. Met deze manier van workout worden je spieren meer gestimuleerd dan je zou kunnen verwachten. Maar hoe werkt dit? Ook hier zijn verschillende principes mogelijk.

Je spieren op voorhand vermoeien

Dit kun je doen door bewust een bepaald soort oefening eerst te doen. Dit noemen we de isolatieoefening die specifiek geschikt is voor een bepaalde groep van spieren. Nadien volgt de tweede oefening die we de basisoefening noemen. Die werkt ook op andere spiergroepen.

Door het voorvermoeien, worden de spieren eerst uitgeput. De tweede oefening, de basisoefening wordt dan uitgevoerd om je over je kantelpunt heen te krijgen. Je gaat dan andere spieren aanspreken om de oefening verder te kunnen zetten. Dit doet erg denken aan het opbouwen van je spieren door steeds een beetje verder over je krachten te gaan, om je lichaam de kans te geven om aan supercompensatie te doen.

Spieren navermoeien

Deze spreekt voor zich. Hierbij doe je het tegenovergestelde als bij het voorvermoeien. Je voert de oefeningen in de omgekeerde volgorde uit: eerst de basisoefening, dan de isolatieoefening. Deze manier van trainen is aangewezen voor krachttraining en niet voor het opbouwen van je spieren.

Naast voorvermoeien en navermoeien is het ook mogelijk om met twee supersets van isolatieoefeningen of twee sets van basisoefeningen te werken. Bij deze manieren van trainen is het wel uitkijken geblazen dat je combinatie van oefeningen haalbaar blijft. Bij twee basisoefeningen wordt de spiergroep extra belast en kan dit voor coördinatieproblemen zorgen. Een superset van twee isolatieoefeningen daarentegen, kan aangewezen zijn om een onevenwicht in je uiterlijk weg te werken. Een bekend voorbeeld hiervan is het aankweken van een sixpack.

Supersets vormen wel degelijk een effectieve trainingsprikkel voor je spieren, maar het is duidelijk dat je hier professioneel advies voor nodig hebt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair