HomeGezondheidFitness & SportTips om te sporten tijdens de zomer

Tips om te sporten tijdens de zomer

Wil jij van de overtollige kilo’s afkomen? Eén van de belangrijkste tips daarvoor is om veelvuldig in beweging te komen. Het maakt hierbij niet uit of je nou een stuk gaat fietsen, een stuk hard gaat lopen of op je gemakje een stuk gaat wandelen. Nee, het allerbelangrijkste is dat je überhaupt in beweging gaat komen.

Om in beweging te komen, moet je hier enige tijd voor vrijmaken. Als je een drukke baan hebt, kan dat soms lastig zijn. Desalniettemin kun je in jouw agenda het beste gewoon blokken vast gaan zetten. Tijdens deze blokken kun je vervolgens gaan sporten; door het sporten prioriteit te geven, kun je snel van de overtollige kilo’s af gaan komen. Het is hoe dan ook van cruciaal belang dat je in beweging gaat komen!

Maar, hoe doe je dit nou tijdens de zomer? Dit is voor veel mensen toch een periode van genieten, genieten en nog eens genieten. Daarnaast is het ook zo dat veel mensen in de zomer geen specifiek ritme hebben. Zij werken bijvoorbeeld niet meer elke dag, waardoor eigenlijk het complete werkritme veranderd. Mocht dit bij jou nou ook bekend in de oren klinken, ben je in dit artikel aan het juiste adres.

In dit artikel vind je namelijk enkele handige tips voor tijdens de zomer. Zo bespreken we bijvoorbeeld hoe je tijdens de zomer alsnog in beweging kunt komen. Hier hebben we enkele handige tips voor verzameld, waarover je hieronder veel meer gaat lezen. Daarbij willen wij je ook alvast meegeven dat je wel altijd op jouw eigen gezondheid moet letten. Wat we daarmee bedoelen? Dat leggen we ook graag hieronder uit.

Tip 1: pas op met extreme warmte

In de afgelopen zomers is het in ons land steeds warmer geworden. De gemiddelde temperatuur komt steeds hoger te liggen, terwijl het weer ook steeds extremer wordt. Dat laatste is overigens niet alleen in de zomer het geval, maar ook in de winter.

Als we het over extreem zomerweer hebben, hebben we het over temperaturen van 30 graden en meer. Mensen in Frankrijk en Spanje kijken van een dergelijke temperatuur niet meer op, maar voor ons – als Nederlanders – is dit toch al snel veel te warm.

Tijdens dergelijke dagen willen wij je graag het volgende adviseren: pas op met de extreme warmte. Als je op hele warme dagen een sportieve inspanning gaat leveren, kan dit gevaarlijk zijn. Gevaarlijk zijn voor jouw lichaam, maar ook voor jouw gezondheid. Mocht je toch besluiten om op warme dagen te gaan sporten, raden wij je aan om echt voldoende water te drinken.

Tijdens de warme dagen zweet je namelijk nóg meer. Mocht je dit zweet niet tijdig bijvullen, kan dit op termijn verstrekkende gevolgen hebben. Zo kun je last van uitdroging krijgen, waarbij ook sommige spieren niet meer naar wens kunnen functioneren. Dit kan erg vervelend zijn, aangezien je ondertussen ook nog bijvoorbeeld flauw kunt vallen. Iets wat uiteraard absoluut niet wenselijk is.

Met andere woorden: pas echt goed op met de extreme hitte. Het is belangrijk om elke dag in beweging te komen, maar het is minstens net zo belangrijk om goed naar jouw gezondheid te denken. Dat laatste doe je bijvoorbeeld door op extreem warme dagen even pas op de plaats te maken.

Tip 2: sport in de ochtend of in de avond

Ben je van plan om tijdens de zomer veelvuldig te sporten? Heel goed bezig! Als je een dieet aan het volgen bent, is het advies immers om veelvuldig in beweging te komen. Juist door op regelmatige basis in beweging te komen, stimuleer je de vetverbranding in jouw lichaam. Dat zorgt al snel voor een betere vetverbranding én dus voor een lager lichaamsgewicht.

Voordat het zover is, moet je dus wel daadwerkelijk in beweging gaan komen. Eén van de tips die we je hierboven al hebben gegeven, is om op te passen met extreme hitte. Aangezien het in ons land tijdens de zomer vrij warm kan worden, doe je er verstandig aan om jouw dag anders in te delen.

Wij raden je daarvoor het volgende aan: ga in de vroege ochtend of in de late avond sporten. Waarom? Omdat het dan gewoonweg een stuk koeler is. Juist die paar graden kunnen het verschil maken; bovendien is het heerlijk om in alle rust te kunnen sporten.

Overigens kun je met vroeg in de ochtend sporten ook jouw dag goed laten beginnen. Je geniet hierdoor van meer energie gedurende de dag, terwijl je ook met een voldaan gevoel rondloopt.

Wil je liever laat in de avond sporten? Ook dat is prima mogelijk. Een belangrijk voordeel daarbij is dat het waarschijnlijk lekker rustig op straat is. Ideaal als je een stuk wilt wandelen, wilt fietsen of hard wilt lopen.

Voer je het liefste en teamsport uit? Dan ben je uiteraard afhankelijk van de trainingstijden. Mocht je inspraak in deze trainingstijden hebben, is het warmte in ieder geval iets om goed rekening mee te houden. Onder aan de streep is het van belang om in beweging te blijven én om aan jouw gezondheid te danken. Dat doe je onder meer door vroeg in de ochtend of laat in de avond te sporten!

Tip 3: drink voldoende water

Wil je de best mogelijke prestaties kunnen leveren? En wil je ook nog op een gezonde manier sporten? Dan is het onwijs belangrijk voldoende water te drinken. Deze tip heeft betrekking op drie verschillende momenten: voor het sporten, tijdens het sporten en ná het sporten. Tijdens deze drie momenten moet je gewoonweg voldoende water drinken.

Waarom? Omdat je daarmee het vochtpeil in jouw lichaam in balans houdt. Je voelt je daardoor goed, je voelt je krachtig en je blijft gezond. Bovendien ben je hierdoor in staat om de uiterste krachtinspanning te leveren tijdens het sporten.

Hoeveel water je voorafgaand aan het sporten moet drinken? Dat is enigszins afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. Als je te weinig water drinkt, kun je dit merken aan de kracht die je kunt leveren. Als je juist teveel water drinkt, kunt je dit merken aan een klotsend gevoel in jouw buik. Mede daarom raden wij je aan om te experimenteren met de hoeveelheid water.

Tijdens het sporten is het van belang dat je jouw lichaamsgewicht in balans houdt. Wat we hiermee bedoelen? Nou, als je gaat sporten, verlies je het nodige zweet. Dit zweet gaat eigenlijk van jouw lichaamsgewicht af, maar het is van belang dat je dezelfde hoeveelheid zweet met water aan weet te vullen. Waarom? Omdat je in dat geval de ultieme krachtinspanning kunt leveren. Ook dit heeft weer te maken met het op peil houden van de vochtbalans.

Ben je klaar met jouw sportieve inspanning? Ook dan is het zaak om jouw vochtbalans weer op peil te brengen. Dat doe je dus door meer dan voldoende water te drinken.

Is het ook nog mogelijk om voor een ander soort drinken te kiezen? Het is mogelijk, maar het is niet aan te raden. Water is gewoonweg het meest gezonde en wordt ook het beste door jouw lichaam opgenomen. We horen mensen wel eens zeggen dat ze ná het sporten direct koffie drinken, maar dat is bijvoorbeeld onverstandig. Koffie trekt het vocht uit jouw lichaam vandaan, waardoor je de vochtbalans juist niet op peil weet te houden. Voldoende reden dus om tijdens en na het sporten vooral geen koffie te drinken.

Tip 4: schaf de juiste kleding en dergelijke aan

Als je tijdens de zomer van plan bent om te sporten, is het zaak om je goed voor te bereiden. Eén van de tips die we op dit gebied voor je hebben, is om de juiste kleding aan te schaffen. Als je tijdens de zomer gaat sporten, is het bijvoorbeeld van belang dat de kleding lekker luchtig is. Juist als de kleding luchtig is, voorkom je dat je heel veel zweet tijdens het sporten. Je kunt alsnog veel sporten tijdens het zweten, maar dit zweet kan dan afgevoerd worden.

Daarnaast is het van belang om rekening te houden met jouw persoonlijke wensen. Wil je tijdens het hardlopen in de zomer bijvoorbeeld jouw prestaties in de gaten kunnen houden? Dan kun je een band voor om jouw arm aanschaffen, waar je vervolgens jouw smartphone in kunt stoppen. Je kunt er ook voor kiezen om een speciaal sporthorloge om te doen. Met dit sporthorloge ben je ook in staat om bijvoorbeeld de gelopen afstand af te lezen. Al met al is het van groot belang om de juiste kleding en accessoires te dragen tijdens het sporten in de zomer.

Tip 5: probeer te variëren

Eén van de andere tips die we voor je hebben, is om het sporten zoveel mogelijk proberen te variëren? Wat we hier precies mee bedoelen? Nou, deze tips kent eigenlijk twee kanten:

  • Varieer met de sport zelf. We kunnen je echt adviseren om te variëren met de sport zelf. Dit betekent dat je de ene dag een stuk hard gaat lopen, waarna je de volgende dag bijvoorbeeld een stuk kunt gaan fietsen. Door met de sporten te variëren, hou je het leuk voor jezelf. Bovendien weet je hiermee op verschillende dagen verschillende spiergroepen aan te spreken. Ook dat is belangrijk met het oog op jouw afslankproces.
  • Varieer met de routes die je maakt. Loop je veelvuldig een rondje bij jou in de buurt? Of maak je bij jou in de buurt graag een fietstocht? In beide gevallen is het advies om te variëren met de routes die je maakt. Juist door hiermee te variëren, hou je het leuk voor jezelf. Je voorkomt dat je elke keer hetzelfde ziet of doet, waardoor je het uitdagend voor jezelf houdt. Zeker als het buiten warm weer is, is het belangrijk om op deze manier te variëren.

Al met al is variatie volgens ons erg belangrijk. Mocht je gaan variëren, is het uiteraard ook belangrijk om met bovengenoemde punten/tips rekening te houden. Tijdens de zomer kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

Tip 6: luister goed naar je eigen lichaam

Voor je lichaam en gezondheid is het belangrijk om in beweging te komen. Dit kent echter wel zijn grenzen; deze grenzen worden vanzelf door jouw lichaam aangegeven. Met name tijdens de zomerperiode is het van belang om hier goed naar te luisteren. Waarom? Omdat met name tijdens de zomerperiode jouw lichaam het zwaar kan krijgen én dus tijdig aan kan geven dat het tijd is om te stoppen met sporten.

Voel je je bijvoorbeeld helemaal niet lekker tijdens het sporten in de zomer? Stop dan met de training en ga naar huis. Zorg dat je vervolgens voldoende water drinkt, zodat jouw vochtbalans weer op peil gebracht wordt.

Merk je dat je na elke inspanning veel last van spierpijn hebt? Dat kan met name tijdens de zomer een behoorlijk probleem zijn. Om dit probleem enigszins aan proberen te pakken, is het advies om ook goed naar jouw lichaam te luisteren. Mocht de spierpijn bijvoorbeeld erger worden, is dat een duidelijk teken dat je even jouw rust moet pakken. Jouw rust pakken is tijdens de zomerperiode bovendien ook heerlijk; je kunt dan mogelijk even van het zonnetje genieten. Dat doet ook een hoop goed!

Tip 7: kom nagenoeg elke dag in beweging

Tot slot willen wij je het volgende adviseren: kom nagenoeg elke dag in beweging tijdens de zomer. Normaal gesproken adviseren we je om elke dag te bewegen, maar tijdens de zomer kan het geen kwaad om even een moment van rust te nemen. Je kunt daardoor ook prima bijvoorbeeld 5 dagen in de week sporten en 2 dagen in de week rust nemen. Op die manier kom je alsnog voldoende in beweging, maar je voorkomt dat je jouw lichaam over de klif raakt. Met name tijdens de warme zomerperiode loop je dat risico. Kom in beweging, maar doe dit wel met mate. En met veel plezier!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair