HomeGezondheidFitness & SportTrillende spieren: oorzaak en behandeling

Trillende spieren: oorzaak en behandeling

Trillende spieren, ook wel spiertrekkingen genoemd, komen vaker voor dan je denkt. Je kunt het voelen in je ledematen, maar ook in je gezicht; wie kent nu niet dat ontzettend vervelende gevoel van een trillend spiertje bij je oog of ooglid? En het kan soms een hele dag aanhouden! Vrijwel niemand zoekt er echter iets achter, het is nu eenmaal iets dat ‘soms voorkomt en geen kwaad kan’. Maar is dit echt zo? In principe is de reden achter spiertrekkingen vaak onschuldig. Maar er kan ook sprake zijn van een neurologische aandoening, zoals het benigne fasculatiesyndroom (BFS) en amyotrofische laterale sclerose (ALS). In het laatste geval is het raadzaam advies bij een arts in te winnen, voor zover dat nog niet is gebeurd. Dit artikel is enkel gericht op de meer onschuldige oorzaken van trillende spieren.

Hoe ontstaan trillende spieren?

Dit hangt enigszins af van de plek waar de spier samentrekt. Indien je last hebt van een trillend ooglid, zoals hierboven beschreven, dan wordt dit veroorzaakt door een soort van ‘kortsluiting’ tussen een zenuwvertakking en het ooglid. Hierdoor ontstaan eigenlijk minuscule elektrische schokjes, die in de spiertjes eromheen kunnen worden gevoeld. Zodoende voel je je ooglid ‘trillen’.

Trillende spieren in ledematen ontstaan op een iets andere wijze. Meestal heeft het te maken met een zenuw die op één of andere wijze geïrriteerd is. Daarbij heeft het vaak te maken met een verstoorde balans van elektrolyten. Dit zijn eigenlijk onopgeloste zouten die het lichaam nodig heeft, om elektrische signalen van zenuw naar spier te sturen. Wanneer de samenstelling uit balans raakt, worden de elektrische signalen ook niet goed meer doorgegeven, of op een onregelmatige wijze. Vandaar dat het voelt alsof je samentrekkende of trillende spieren hebt. Het uit balans raken van de samenstelling van elektrolyten gebeurt doorgaans nadat je je flink hebt ingespannen en daardoor hebt gezweet. Hierdoor raak je vocht kwijt en daarmee ook de zouten in het vocht. Een oplossing is het drinken van water of een drankje dat dit gehalte weer aanvult.

Ziekte

Ook wanneer je ziek bent, kan het gehalte aan onopgeloste zouten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan braken en diarree, hierdoor verlies je net als met sporten erg veel vocht. Misschien ben je toevallig bekend met Oral Replenishing Salts, of O.R.S.? Dit zijn zakjes met een nogal zout poedertje, meestal met een smaakje om dit te maskeren, welke er speciaal op zijn gericht het gehalte aan zouten weer te herstellen. Zo helpt dit goedje dus ook goed trillende spieren weer te herstellen.

Stress en vermoeidheid

Zoals met veel andere aandoeningen ook het geval is, heb je tevens kans op trillende spieren wanneer je in een stressvolle periode zit. Je lichaam is dan voor een deel al uitgeput als het ware, waardoor bepaalde basisfuncties wellicht niet meer afdoende functioneren. Ook is de kans groot dat je minder op je eetpatroon let in tijden van stress, waardoor je lichaam bepaalde vitaminen en mineralen te kort komt die broodnodig zijn voor het goed functioneren van je lichaam. Zo kunnen er dus ook deficiënties ontstaan, waardoor je trillende spieren krijgt. Let dus altijd op wat je eet; het zou zomaar ervoor kunnen zorgen dat je klachten vermijd!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair