Hersteltraining is geen training waarbij de spieren opgebouwd worden. Toch is het goed om aan hersteltraining te doen. Het is namelijk letterlijk training die je helpt om te herstellen. Zoals we in het artikel over supercompensatie reeds aangaven, is het goed om ons lichaam te laten herstellen omdat onze spieren zich zo beter kunnen opbouwen. Hoe kunnen we ons lichaam zich beter laten herstellen door middel van hersteltraining?
Hoe doen we aan hersteltraining?
Er zijn verschillende sporten waarbij hersteltraining wordt toegepast. Het is belangrijk dat de trainingsactiviteit bij hersteltraining op een lage intensiteit wordt uitgeoefend en dat de training maximaal 1 uur duurt.
Het effect van hersteltraining
Hersteltraining heeft geen spieropbouwend effect, en dat is belangrijk om weten. Wat is dan wel het effect? Door de lage intensiteit van de oefeningen gaat je lichaam beter herstellen waardoor je vlugger aan de volgende echte training kunt beginnen. Je zorgt er dus voor dat je lichaam eerder klaar is om een trainingsprikkel te ontvangen. De kleinste haarvaten en adertjes van je lichaam worden erdoor opgezet waardoor zuurstof en voedende bestanddelen zoals koolhydraten beter opgenomen zullen worden. Ook zullen afvalstoffen hierdoor beter afgevoerd worden. Normaal is het effect van hersteltraining direct merkbaar en dat is meteen een van de grote voordelen.
Wanneer moet je aan hersteltraining doen?
Het klinkt een beetje paradoxaal, maar hersteltraining wordt het meest gedaan na een grote inspanning zoals een lange toertocht of lange afstandsloop. Het is daarom belangrijk dat dit soort van training op een heel lage intensiteit wordt uitgevoerd, met het oog op het herstel van het lichaam. Het helpt o.a. tegen vermoeide benen na een zware inspanning zoals een wedstrijd en wordt aangeraden omdat in sommige gevallen rust alleen niet voldoende is en het bewezen is dat in het voorkomend geval helpt om op een lager tempo door te gaan om het lichaam de kans te geven om op de plooi te komen.
Bij welke sporten wordt gekozen voor hersteltraining?
Hersteltraining wordt uitgevoerd door sporters die duursporten beoefenen. In de praktijk gaat het over hardlopers, wielrenners, schaatsers en voetballers. Bij sommige sporten wordt gebruik gemaakt van wielrennen voor de hersteltraining (zoals bij het schaatsen en wielrennen), bij andere sporten wordt hardlopen gebruikt (bij hardlopen en voetballen). Het is duidelijk dat voor dit soort van training een schema moet opgesteld worden om het beste resultaat te halen. Dit mag je zeker niet op eigen houtje doen.
Wanneer heb je het goed gedaan?
Er bestaan verschillende maatstaven voor hersteltraining. Vaak wordt gesproken over 75% van het omslagpunt voor de hartslag en 60 tot 90 minuten training om het herstel te bevorderen. Je weet dat het goed zit wanneer je je beter voelt na deze training. Wanneer dit niet het geval is, dan heb je je overtraind en dit is nu net niet de bedoeling. Het is dus heel belangrijk dat je weet dat je het rustig aan moet doen en dat je dit ook in de praktijk zo uitvoert. Alleen daarom is het zo belangrijk dat je hersteltraining onder leiding van een coach uitvoert.