Je weet waarschijnlijk al dat sporten gezond is voor je lichaam. Toch zal het je misschien verrassen dat sporten ook gezond is voor je hersenen en je relaties met anderen. Sporten zou zelfs kunnen bijdragen aan meer succes in je leven.
Sporten is gezond voor je lichaam
Bij de meeste sporten gaat het om een bepaald niveau van lichamelijke activiteit. Bij de ene sport beweeg je wat meer en bij de andere wat minder. Toch gaat het er bij sporten steeds om dat je hart een deel van de tijd sneller pompt.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om wekelijks 2,5 uur matig intensief of één uur en 25 minuten intensief te sporten. Sommige experts stellen dat je iedere dag minimaal 30 minuten zou moeten sporten voor een goede lichamelijke gezondheid. Sporten voorkomt ziekten als diabetes, artritis en hartziekten. Dat maakt sporten heel gezond.
Sporten houdt je mentaal gezond
Sporten is niet alleen gezond voor je lijf, maar ook voor je mentale gezondheid. Zo bevordert sporten een goed humeur. Tijdens het bewegen komen er namelijk in je hersenen stofjes vrij die je een gevoel van geluk en ontspanning geven. Bovendien verminderen de stoffen die stress en depressie veroorzaken. Vooral teamsporten bieden de kans om te ontspannen en je verbonden te voelen met anderen. En verbondenheid maakt nu eenmaal gelukkig.
Naast dat sporten gezond is voor je gemoed, is het ook gezond voor je hersenen. Het houdt namelijk je concentratie scherp, ook als je ouder wordt. Hierdoor blijft je oordeelsvermogen op niveau en kun je ook op oudere leeftijd blijven leren en kritisch denken.
Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh ontdekten dat oudere mensen die aan sport en andere lichamelijke inspanning doen, aanzienlijk minder hersenkrimp hebben dan degenen die minder bewegen. Hersenkrimp is een teken van dementie en de ziekte van Alzheimer.
Om je mentale gezondheid op peil te houden, helpt het vooral om een combinatie van aërobe en spierversterkende activiteiten te doen. Als je dit drie tot vijf keer per week minstens 30 minuten volhoudt, profiteer je het meeste van het gezondmakende effect op je hersenen.
Gezondere relaties
Bij de meeste sporten gaat het om samenwerken in een team. Zelfs individuele sporten, zoals zwemmen, hebben een team-building component. Bijvoorbeeld wanneer een zwemteam gaat zwemmen in een andere stad. Door het teamcomponent kun je meer samenwerkingsvaardigheden, focus en inzet ontwikkelen. Dat kan leiden tot gezondere relaties met anderen. Sporten is om die reden dus ook gezond.
Meer succes
Tal van studies hebben aangetoond dat sporten verband houdt met meer succes op school en in het werk. Onderzoekers ontdekten dat mensen die aan sport deden zelfs meer verdienen dan mensen die niet sporten. Studenten die sporten halen bovendien hogere cijfers, hebben een betere concentratie en een hogere kans om naar de universiteit te gaan. Meer succes op deze gebieden kan weer leiden tot betere resultaten op andere gebieden. Bijvoorbeeld een betere toegang tot gezondheidszorg en meer middelen om met gezondheidsgerelateerde problemen om te gaan. Ook dat maakt sporten heel gezond.