HomeGezondheidFitness & SportWaarom je geen calorieën hoeft te tellen

Waarom je geen calorieën hoeft te tellen

Als jij denkt dat het niet mogelijk is om af te vallen zonder calorieën te tellen, dan heb je het mis. En in dit artikel leer je waarom.

Iedereen die weleens een poging heeft gedaan om af te vallen, heeft van het concept ‘calorieën tellen’ gehoord. Een populair dieet dat hierop is gebaseerd, is het ziekenhuisdieet.

Het is algemeen bekend dat deze aanpak werkt… op de korte termijn. Maar ken jij iemand die succesvol is afgevallen én nooit meer is aangekomen dankzij het tellen van calorieën?

Ik niet…

Het tellen van calorieën is simpelweg geen haalbare oplossing op de lange termijn. En er zijn enkele zeer belangrijke redenen te noemen waarom dit zo is.

Je wordt verleid om ongezonde producten te eten.

Het grootste probleem is dat men tijdens het calorieën tellen vaak vergeet dat het ook belangrijk is om gezond te eten. Wanneer je alleen op calorieën let, is de kans groot dat je – vanwege honger of gewoon trek – kiest voor lekkere maar ongezonde producten met weinig calorieën. Denk bijvoorbeeld aan de frisdranken die gezoet zijn met kunstmatige zoetstoffen: deze bevatten dus geen calorieën uit suiker, waardoor men denkt dat deze frisdranken vrijwel onbeperkt kunnen worden gedronken.

Hetzelfde probleem hebben we wanneer we kiezen voor koekjes of andere snacks met een laag aantal calorieën, welke lekker voor het grijpen liggen in vergelijking tot een gezonde maaltijd die je eerst zou moeten bereiden.

Je calorieën blijven wel laag, maar je geeft jouw lichaam niets om mee te werken. Je voedt je lichaam niet.

Calorieën tellen wordt een obsessie

Wanneer je de hele dag bezig bent met het tellen van calorieën, zijn er drie punten die het meeste in je hoofd rondspoken:

  • Wat ga je straks eten?
  • Wanneer ga je eten?
  • Is er misschien iets met minder calorieën?

Zo wordt het moeilijk om echt te leren genieten van hetgeen dat je eet. Je blijft voortdurend aan eten denken zonder echt verzadigd te raken.

Om niet te vergeten dat het je alleen maar depressief maakt wanneer je, al dan niet per ongeluk omdat je verkeerd hebt geteld, teveel calorieën hebt gegeten.

Een dergelijke obsessie met eten is stressvol, en van stress is het bekend dat dit kan leiden tot gewichtstoename.

Soorten calorieën

Er zijn 3 soorten calorieën: koolhydraten, eiwitten en vetten. Jouw lichaam heeft deze drie soorten calorieën nodig om goed te kunnen blijven functioneren. De koolhydraten voorzien jouw lichaam van energie, net zoals de vetten. Eiwitten zijn belangrijk voor de spieren.

Gemiddeld is de juiste verhouding voor een persoon: 30% koolhydraten, 40% vetten en 30% eiwitten. Afhankelijk van hoeveel calorieën je dagelijks verbrandt (zoals een sporter die per dag veel meer calorieën verbrandt dan iemand met bijvoorbeeld alleen een kantoorbaan) dient deze verhouding te worden aangepast.

 Niet alle calorieën zijn nuttig

Zoals eerder aangegeven, betekent het eten van weinig calorieën niet automatisch dat je ook gezond eet. Denk maar aan het eten van wit brood, koekjes en andere bewerkte producten; deze verhogen je insuline, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat er extra vet wordt opgeslagen. Hoe meer insuline jouw lichaam aanmaakt, hoe meer vet er wordt opgeslagen. Val daarom niet ten prooi aan deze zogenaamde ‘lege calorieën’ en kies liever voor producten met veel vezels die een je voldaan gevoel geven.

Conclusie

Om je gewichtsverlies op de lange termijn weten te behouden, kun je beter niet kiezen voor het tellen van calorieën om mogelijk ten prooi te vallen aan allerlei valkuilen. Kies liever zoveel mogelijk voor vers en onbewerkt voedsel. Dit is veel gezonder en je zit er sneller vol van.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair