HomeGezondheidFlavonoïde heeft een gezond effect op ons lichaam

Flavonoïde heeft een gezond effect op ons lichaam

Flavonoïde

Onze voeding kan grofweg in drie hoofdgroepen worden verdeeld. De macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) en de micronutriënten (vitamines, mineralen) zijn de twee groepen voedingsstoffen die je nodig hebt om in leven te blijven. Daarnaast wordt nog een andere groep onderscheiden, die je niet direct nodig hebt om te overleven maar die wel voorkomt in onze voeding. Daaronder vallen onder andere de fytonutriënten: stoffen, meestal van plantaardige oorsprong, die bijvoorbeeld een rol kunnen spelen bij het voorkomen van bepaalde ziektes.

Flavonoïde is één van de groepen stoffen binnen de fytonutriënten. Andere belangrijke fytonutriënten zijn bijvoorbeeld carotenoïde, ellagzuur en fyto-oestrogenen.

We gaan hier wat dieper in op flavonoïde. Waar zitten deze stoffen in, en wat is het effect van flavonoïde op onze gezondheid?

Flavonoïde in voeding

Flavonoïden komen voor in bijna al ons plantaardig voedsel. Vrijwel alle groenten, vruchten, peulvruchten, granen, specerijen en kruiden bevatten flavonoïde.  Hoge concentraties ervan vind je onder andere in rode wijn, thee, citrusfruit, bananen, blauwe bessen en cacao.
De flavonoïden vormen de belangrijkste plantpigmenten en zijn verantwoordelijk voor de gele of rode en blauwe kleuren van veel plantdelen. Om ze allemaal bij naam te noemen is niet te doen: er zijn ruim 5000 verschillende stoffen binnen deze groep geïdentificeerd.

Flavonoïde en gezondheid

Er wordt volop onderzoek gedaan naar de effecten van flavonoïde en andere fytonutriënten op onze gezondheid.
Zo zijn er aanwijzingen dat flavonoïde een antibacteriële, antivirale en anti-allergische werking heeft. Flavonoïden zouden daarnaast een rol kunnen spelen bij het tegengaan van schimmels in het lichaam, en een gunstige werking hebben bij allergische klachten of problemen met de spijsvertering. Flavonoïde zou een krachtig anti-oxidant zijn. Ook wordt van sommige flavonoïden zelfs gedacht dat ze bepaalde kankercellen tegengaan.

Welke van die beweringen of bevindingen zijn nu waar? Op dit moment kunnen we stellen dat er erg interessante aanwijzingen zijn die een gunstig gezondheidseffect wel aannemelijk maken. Maar echt bewijs ontbreekt nog. In Amerika zijn een aantal voedselproducenten om die reden ook gesommeerd gezondheidsclaims met betrekking tot flavonoïde van hun verpakkingen te verwijderen.
Er moet gewoon nog heel veel meer onderzoek gedaan worden voordat we echt zeker weten welke rol de verschillende flavonoïden in ons lichaam spelen. Je mag daarom best wantrouwig zijn ten opzichte van websites, producten en tijdschriftartikelen waar stellige claims over de werking van flavonoïde worden gemaakt.

Dit betekent trouwens niet dat je alle verhalen over flavonoïde en andere fytonutriënten maar gewoon moet negeren. Al met al zijn de aanwijzingen erg positief en bovendien weten we dat de voedselproducten waar deze stoffen in te vinden zijn, een erg hoge voedingswaarde hebben. Een beetje extra kleur op je bord is nooit weg!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair