HomeGezondheidFrisdrank! Let op je gezondheid. Trefwoord: Frisdrank

Frisdrank! Let op je gezondheid. Trefwoord: Frisdrank

Frisdrank! Let op je gezondheid

Frisdank. Het is waarschijnlijk onmogelijk om iemand te vinden die geen frisdrank kent. Iedereen is met frisdrank opgegroeid en velen kunnen zich waarschijnlijk geen leven zonder frisdrank voorstellen. We drinken het wanneer we uitgaan en nog met de auto moeten rijden. Voor velen is frisdrank dan ook een alternatief voor alcohol. Een heel gamma van frisse, tintelende bruisende drankjes staan synoniem voor plezier.

Suikergehalte

Frisdrank mag dan wel geen alcohol bevatten, het bevat wel enorm veel suiker. Hoewel we suiker nodig hebben om energie op te doen, betekent veel frisdrank drinken in veel gevallen een teveel aan suiker. Dat wil zeggen dat als je er teveel van drinkt, dat je ook automatisch te veel suiker binnenkrijgt dan goed voor je is.

Let op je gezondheid!

Te veel suiker is niet goed voor je gezondheid. Hoewel we allemaal suiker nodig hebben om energie te hebben om te kunnen werken en bewegen, heeft niet iedereen evenveel suiker nodig. Je suikerbehoefte hangt namelijk af van je levensstijl. Zo is het te verklaren dat iemand met een actieve levensstijl, zoals iemand die veel aan sport doet of iemand die zware lichamelijke arbeid verricht zoals iemand die in de bouw werkt, meer suiker nodig heeft dan iemand die vooral zittend werk verricht op kantoor of achter de computer. Veel frisdrank drinken, betekent dat je veel suiker binnenkrijgt. Wanneer je dagelijks frisdrank drinkt, overstijgt je dagelijkse inname van suiker vele malen de dagelijks aanbevolen behoefte aan suiker. Wanneer die suiker door je lichaam niet voldoende verwerkt kan worden omdat je in verhouding te weinig beweegt, dan loop je kans om op lange termijn diabetes te ontwikkelen of andere welvaartsziekten die gerelateerd zijn aan teveel suikerinname zoals obesitas.

Schade aan je tanden

Behalve de hierboven opgenoemde gezondheidsproblemen, kan het hoge suikergehalte in frisdrank er ook voor zorgen dat je schade oploopt aan je gebit. De algemene toestand van je tanden heeft ook een invloed op je algemene gezondheid. Wie namelijk slechte tanden heeft, zal vroeg of laat problemen ondervinden bij het kauwen van voedsel. Slecht gekauwd voedsel heeft een invloed op ons verteringsstelsel en ons metabolisme. Daardoor gaan we minder goed voedingsstoffen kunnen opnemen in ons lichaam, waardoor onze gezondheid er op achteruit zal gaan.

Kinderen en frisdrank

Kinderen houden van frisdrank. Wanneer we kinderen op regelmatige basis frisdrank laten drinken, dan heeft dat ook gevolgen voor hun gebit en hun gezondheid later in het leven. Daarom zouden wij willen adviseren geen of zo weinig mogelijk frisdrank aan kinderen aan te bieden.

Frisdrank en de overheid

Omdat de invloed van frisdrank op de gezondheid van kinderen en volwassenen steeds duidelijker wordt, hebben de overheden van sommige landen reeds maatregelen genomen die de verkoop en consumptie van frisdrank moeten tegengaan. In Hongarije en Finland werd al een suikertaks ingevoerd, België zal volgen in 2016 en in Nederland wordt er heftig discussie over gevoerd. Over de efficiëntie van zulk een taks zijn de meningen echter verdeeld. Het enige wat we je kunnen aanraden is op je gezondheid te letten en de consumptie van geraffineerde suiker zoals in frisdrank zoveel mogelijk te mijden.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair