HomeGezondheidGezond aankomen

Gezond aankomen

In dieetland lijkt alles gericht op afvallen. Op zich is dat niet zo gek natuurlijk, aangezien overgewicht in veel landen één van de grootste problemen is op het gebied van volksgezondheid. Maar dat neemt niet weg dat er mensen zijn die juist aan willen komen omdat ze last hebben van ondergewicht. En gezond aankomen, daar vind je helaas veel minder informatie over. Want hoe doe je dat, gezond aankomen?

Gezond aankomen: een stappenplan

Wil je gezond aankomen, dan is het allereerst belangrijk de oorzaak van je ondergewicht te achterhalen. Allerlei factoren kunnen hierbij een rol spelen: erfelijke factoren (genetische aanleg, lichaamsbouw), lichamelijke factoren (stofwisseling, bepaalde aandoeningen) psychische factoren (stress, een eetstoornis) en zelfs externe factoren (zoals armoede en een tekort aan voeding).
Vooral bij ernstig ondergewicht, of ondergewicht dat op latere leeftijd in korte tijd ontstaat, is het belangrijk bepaalde aandoeningen eerst uit te sluiten. Ga daarom in dat geval eerst bij je huisarts langs en stap niet rechtstreeks naar de diëtist of voedingscoach.

Vervolgens kun je gezond aankomen op verschillende manieren aanpakken. Zowel met extra spiermassa als met grotere vetreserves neemt je lichaamsgewicht toe. Belangrijk is om een goed beeld te hebben van je startpunt: Wat zijn de verhoudingen spier, vet en vocht in je lichaam? Een ervaren trainer of voedingscoach kan je hier uitstekend mee helpen. Je kent misschien al de apparaatjes en weegschalen die deze percentages meten, maar deze geven soms nog wel eens een vertekend beeld. Er gaat niets boven het geoefend oog van de deskundige.

Wil je gezond aankomen, dan moet je een plan hebben. Ook daarbij is deskundige hulp onmisbaar om de juiste balans te vinden tussen eet- en beweegpatroon. Schrik er daarbij niet voor terug om de gemiddelde sportschoolinstructeur links te laten liggen en eens in het fitness en bodybuilding circuit op zoek te gaan naar begeleiding. Ben niet bang dat je dan aan de steroïden moet, of dat je er binnen de kortste keren uit komt te zien als de hulk: die vooroordelen mag je meteen laten varen. Deze mensen zijn nu eenmaal dé experts op het gebied van massa kweken. Wil je gezond aankomen, of dat nu vooral vetmassa of spiermassa betreft, dan vind je hier de kenners. Let er wel op dat je een deskundige, ervaren trainer of coach inschakelt en niet de eerste de beste enthousiasteling.

Gezond aankomen is over het algemeen veel moeilijker dan afvallen. Het is niet alleen een kwestie van andere keuzen maken, maar vaak moet je ook opboksen tegen een genetische aanleg of spijsvertering die tegen je lijkt te werken. Laat je daarom niet te snel ontmoedigen. Gezond aankomen is een kwestie van doorzetten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair