De verantwoorde barbecue

In de zomer hebben we er vaak allemaal veel zin in, barbecueën. Spontaan steken de we vaak de barbecue aan na een lange zomerdag en genieten we van de gezelligheid en het heerlijke eten. Soms samen met ons gezin en soms met familie en vrienden. We toveren de meest heerlijke gerechten van de barbecue en vaak gaat dit ook nog eens vergezeld met een lekker drankje.

Ook komt er vaak eerst lekker brood op tafel met allerlei smeersels, en gebruiken we ook enorm veel lekkere sausjes. Alles is vaak even lekker en meestal heb je niet goed zicht op wat je eigenlijk allemaal eet op dat moment. Een worstje een hamburger, een kipspiesje oh en doe ook nog maar een speklapje. Er komt vaak van alles voorbij en ongemerkt eet je op deze momenten dus best veel. En alles smaakt ook nog eens even lekker waardoor het ook erg lastig is om nee te zeggen en iets over te slaan.

Vaak is het aan het einde van de barbecue zelfs zo dat je helemaal vol zit en je vaak ook juist helemaal niet lekker voelt. Je hebt dan namelijk veel te veel gegeten en ook een stuk vetter dan je misschien gewend bent. Op deze manier is het plezier van die gezellige barbecue dus ook maar van korte duur en dat is eigenlijk ontzettend zonde natuurlijk!

Gelukkig zijn er ook heel veel manieren om van een barbecue te genieten zonder meteen heel je eetschema in de war te gooien. Want ook barbecue gerechten kunnen ontzettend lekker en tegelijkertijd toch ook verantwoord zijn. In deze blog vertellen wij je graag hoe je dat doet en hoe je toch heerlijk kunt genieten van die heerlijke barbecue smaak en de gezelligheid!

Niet alleen maar vlees

Ten eerste is het vaak zo dat mensen bij een barbecue alleen maar een vlees denken, maar niets is minder waar. Wist je dat je ook met groenten heel veel leuks kunt doen op de barbecue, er zijn namelijk ook onwijs veel lekkere groente gerechten waarbij de groenten ook die heerlijke rokerige smaak krijgen waar het allemaal om te doen is!

Zo kun je bijvoorbeeld groentespiesjes maken, dit is heel simpel maar smaakt verrukkelijk! Rijg bijvoorbeeld paprika, ui en champignons aan een spies en kruid deze met wat lekkere verse kruiden, vervolgens even kort grillen op de barbecue en je kan aanvallen! Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan paprika’s of grote champignons gevuld met kaas en allerlei andere groentes. Deze kun je ook heerlijk grillen op de barbecue waarna je kunt genieten van een heerlijke maaltijd!

Het is dus zeker niet altijd zo dat je enkel een lekkere barbecue kunt hebben als er vlees bij komt kijken. Wat vaak wel een slimme tip is, gebruik dezelfde kruiden die je ook voor het vlees zou doen, hierdoor krijg je toch ook deels dezelfde smaak en kun je heerlijk genieten.

Maar vergeet vooral ook de maiskolf niet, dit is misschien wel een van de bekendste barbecue groenten, een heerlijke maiskolf die je lekker laat roosteren op de gril, dat is pas smullen. Maar ook de aardappel hoort zeker in dit rijtje thuis! Deze kun je bijvoorbeeld heerlijk poffen op de barbecue maar je kunt hem ook bakken of grillen en met zeezout besprenkelen! Werkelijk waar een traktatie. Zoals je ziet zijn er dus voldoende mogelijkheden en hoeft een barbecue zonder vlees zeker niet saai te zijn.

Sla de sausjes over

Wat we vaak zien bij een barbecue is dat er heel veel verschillende sausjes bij komen kijken, pindasaus, knoflooksaus, mayonaise, en al deze sausjes bevatten vaak best wel wat calorieen, vandaar dat het dus niet slim is om hier veel van te eten. Op deze manier krijg je ongemerkt heel veel extra binnen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Veel beter is het om wat kruiden te gebruiken, of een klein beetje ketchup, dit is van alle sauzen de beste keuze!

Maar bedenk je ook goed of je al deze sausjes wel nodig hebt? Vaak is het namelijk zo dat je op deze manier alleen de smaak van de saus binnenkrijgt en dat je de smaak van de overige gerechten eigenlijk helemaal niet goed proeft en ergens is dat natuurlijk ontzettend zonde!

Probeer dus een stuk minder sausjes te gebruiken en geniet heerlijk van de verse groenten en de heerlijke pure smaak die deze hebben. Als je dat proeft dan heb je die sausjes eigenlijk helemaal niet meer nodig!

Stokbrood met kruidenboter

Net als in een restaurant beginnen we een barbecue ook vaak met stokbrood met kruidenboter, en ook in dit geval is dat eigenlijk weer heel erg zonde! Doordat je dit namelijk eet zorg je ervoor dat je al vol zit voordat je aan de echte barbecue gaat beginnen! Daarnaast is het ook niet de meest gezonde optie en is het voedsel dat enkel maar vult en je lijf dus niet voedt. Het is dus veel slimmer om dit lekker over te slaan en veel meer van de rest te eten. En als je er dan toch echt zo dol op bent beperk jezelf dan tot een stukje!

Op deze manier zorg je ervoor dat het leuk blijft en dat je jezelf niet helemaal vol eet met stokbrood en daarna eigenlijk geen plek meer over hebt als het echte barbecue eten eraan komt! Ontzettend zonde dus en helemaal niet de bedoeling!

Een drankje erbij

Wat we ook vaak zien bij de barbecue is dat er een lekker drankje bij gedronken wordt, en in principe is daar natuurlijk niets mis mee maar als je een beetje op je voeding wil letten dan is het niet zo slim om biertjes en wijntjes te drinken. En vaak blijft het helaas ook niet bij een glaasje. Hierdoor krijg je al snel heel veel binnen en dat is nu  niet bepaald goed voor je lichaam.

Gelukkig zijn er veel betere opties, wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere kan water op tafel met allemaal smaakjes eraan toegevoegd? Zo kun je bijvoorbeeld denken aan water met munt en heerlijke stukjes vers fruit. Maar ook water met een drupje suikervrije siroop is enorm lekker! Of water met een lekker schijfje verse citroen! Wat is dat toch heerlijk en lekker fris, en het mooiste het is ook nog eens enorm verantwoord!

Niet te veel eten

Bij een barbecue is het ook ontzettend lastig om maat te houden. Eigenlijk komt er in een constante stroom allerlei lekkers van de barbecue af rollen en het kan dan flink lastig zjin om soms nee te zeggen en sommige rondes over te slaan. Maar als je niet oplet eet je voor je het weet veel meer dan je zou willen.

Ook is het zo dat het vaak erg lastig is in te schatten hoeveel je nu precies op hebt, doordat je steeds iets nieuws op je bord krijgt zie je het totaalplaatje niet zo goed en heb je eigenlijk ook geen goed beeld bij hoeveel je nu precies aan het eten bent. Als je achteraf alles op een bord zou leggen zou je daar waarschijnlijk best wel van schrikken en aan een bord ook nog eens niet genoeg hebben.

En vergeet dan ook de sausjes, stokbroodjes en de drankjes niet want ook die moet je er eigenlijk nog eens bij optellen. Alles bij elkaar kun je zo een flinke hoeveelheid eten op hebben en als je aan het opletten bent is dat natuurlijk nu net niet de bedoeling!

Probeer er dus op te letten dat je niet te veel neemt, en spreek vooraf met jezelf een bepaalde hoeveelheid af. Op deze manier houdt je het overzicht en weet je ook beter wat je allemaal binnenkrijgt. Het is erg belangrijk om op deze manier ervoor te zorgen dat je een goede portie eet en niet gaat over eten.

Heerlijk genieten

Maar laten we vooral ook niet vergeten om heerlijk te genieten! De meest heerlijke gerechten komen van de barbecue afrollen en het is vooral heel belangrijk om daar ook echt lekker van te genieten. En zeker als het niet vaak voorkomt dat je gaat barbecueën is er helemaal niks mis mee om wat meer te eten dan normaal. Zolang je het maar een beetje in de hand houd zodat het wel leuk voor jezelf blijft!

Daarnaast is het ook zo dat je door het skippen van het stokbrood en de drankjes ook al heel veel kunt beperken en heel gezond bezig bent! Probeer dus voor jezelf de balans te vinden, en eigenlijk is dit natuurlijk altijd al erg belangrijk. Balans in de hoeveelheid voeding die je tot je neemt en de mate van beweging die je die dag krijgt. Als jij bijvoorbeeld voor of na de barbecue nog een flinke wandeling gaat maken dan is het natuurlijk ook alweer een heel ander verhaal. En zo is er een heleboel wat je gelukkig helemaal zelf in de hand kunt houden en waardoor je toch heerlijk van een gezellige barbecue kunt genieten met al je vrienden en familie! Want dat is uiteindelijk ook erg belangrijk!