Het belang van een cheatday

We horen het vaak voorbij komen als het gaat om het volgen van een dieet, het inpassen van een cheatday. Het lijkt dan ook steeds populairder te worden om een cheatday toe te passen en om ervoor te zorgen dat je een dag in de week optimaal geniet en van alles eet wat je jezelf vervolgens de rest van de week ontzegd.

We horen vaak dat mensen denken dat een cheatday ontzettend goed voor je is. Zo zou het een stimulerende werking op je gewichtsverlies hebben doordat het je lichaam een boost geeft en aanzet tot afvallen. Een cheatday is volgens veel mensen dan ook een echte aanrader als je op je voeding let.

Maar is het ook echt zo dat een cheatday zoveel effect heeft en ervoor zorgt dat je meer en sneller gewicht verliest? Heeft een cheatday daadwerkelijk een goed effect op je stofwisseling en verbranding of is dit enkel een fabeltje? En als je een cheatday wil inplannen om de hoeveel tijd moet je dit dan doen om er effect van te zien? En aal welke voorwaarden moet jouw cheatday dan voldoen?

Dit zijn een aantal vragen waar wij het antwoord op gingen zoeken, wij wilden namelijk heel graag het belang van een cheatday vinden en dit met jullie delen. We nemen je dan ook mee in de wereld van het afvallen en laten jou alle voor en nadelen van een cheatday zien en vertellen jou op welke manier een cheatday voor het beste effect zorgt.

Wat is een cheatday precies

Maar voor we gaan kijken naar het effect van een cheatday leggen we je eerst graag uit wat een cheatday precies is. Een cheatday is namelijk een dag waarop je jezelf qua voeding alles toestaat. Je let dus niet op je dieet maar neemt echt werkelijk alles waar je zin in hebt, ook als dit inhoudt dat het minder gezond voor je is en misschien zelfs erg veel voedingswaarden bevat. Juist dan is het een goed idee om dit product op je cheatday tot je te nemen!

Een cheatday betekend dan ook letterlijk een dag waarop je iets doet wat normaal niet mag, en in dit geval gaat het dus om voeding tot je nemen die normaal niet op je lijstje staat! Dit heeft vervolgens een positief effect op je verbranding en hier kun je dan weer later de vruchten van plukken.

Het voordeel van een cheatday

Een cheatday is dus een dag in de week waarop je niet streng op je voeding let maar waarop je alles eet waar je zin in hebt. Je maakt jezelf even niet druk om het tellen van koolhydraten en neemt gewoon waar je op dat moment trek in hebt. Juist als dit wat meer koolydraatrijke producten zijn is het een goed idee!

Het cheatday heeft namelijk een groot voordeel voor je lichaam, als je langere tijd enkel volgens een strak dieet schema eet dan heb je kans dat je lijf in de spaarstand gaat. En dit is natuurlijk helemaal niet handig. Doordat je lijf in de spaarstand gaat staan er allerlei processen in je lichaam stil en zal je verbranding helaas ook een stuk langzamer gaan verlopen. En laat dit nu net niet de bedoeling zijn. Als je namelijk wil afvallen is het ontzettend belangrijk dat jouw verbranding op peil is, juist door je verbranding zo hoog mogelijk te houden verbrand je meer calorieën en val je dus ook meer en sneller af.

Als jij na enkele dagen heel weinig eten ineens jouw verbranding heel hard aan het werk zet door allerlei dingen te eten die eigenlijk iets minder gezond voor je zijn, dan moet jouw verbranding ineens heel hard aan de slag! En dit is dan weer ontzettend handig want op deze manier verbrand je dus ook in een keer weer heel veel meer calorieën. En ook na je cheatday zal je verbranding nog een tijdje op volle toeren draaien! En hier pluk je dan ook nog langere tijd de vruchten van!

De nadelen van een cheatday

Er zijn echter ook mensen die beweren dat een cheatday vooral veel nadelen met zich mee brengt. Zij geloven niet in het positieve effect ervan en vinden het vooral erg slecht om in een keer zoveel calorieën tot zich te nemen. Zij zijn ervan overtuigd dat ze hiervan aankomen en dat dit dus een negatief effect op het gewichtsverlies wat ze zo graag willen bereiken zal hebben.

Echter is dit nooit bewezen en zijn er meer mensen die juist wel geloven dat een cheatday heel veel effect kan hebben. Uiteraard is het wel voor iedereen weer anders hoe effectief een cheatday voor je zal zijn. Dat komt simpelweg doordat ieder lichaam ook anders is en je van te voren niet kan voorspellen hoe je lijf op een cheatday zal reageren.

Zo kunnen er dus zeker nadelen aan een cheatday kleven maar is het maar de vraag of dit ook voor jou zal gelden. Het beste is om het gewoon uit te proberen en te kijken binnen de periode van een maand wat een cheatday precies met je lijf doet. Op deze manier geef je het voldoende de tijd om te kijken naar de werking ervan!

Hoe gaat een cheatday precies in zijn werk

Als je erover denkt om met een cheatday te gaan beginnen dan laten wij je graag zien hoe dit allemaal in zijn werk gaat! Ten eerste is het heel belangrijk om een dag in de week te kiezen en niet vaker dan dat. Als je namelijk meer frequent een cheatday in last dan gaat het schrik effect voor je lijf verloren en dat is nu juist een grote reden van het succes ervan! Daarnaast kan het vaker houden van een cheatday wel juist voor het aankomen van gewicht zorgen. Eenmaal per week is dus de beste balans en zorgt ervoor dat jij optimaal kan profiteren van jouw cheatday!

Het is dus de bedoeling dat je op deze ene dag in de week alles eet en drinkt wat je lekker vindt. Hierbij hou je geen rekening met voedingswaardes of koolhydraten maar neem je gewoon alles waar je zin in hebt! Dit doe je dan echt ook de hele dag, dus deze ene dag in de week kijk je helemaal nergens naar en eet je alleen maar waar je trek in hebt. Het is wel de bedoeling dat je het echt bij deze ene dag houdt en de volgende dag ga je weer streng verder met het voedingsschema waar je mee bezig was! Op deze manier heeft het namelijk het beste effect.

Je zal op een gegeven moment ook merken dat een cheatday iets is waar je lijf zich op instelt. In het begin zal je er heel erg vol van zitten en na verloop van tijd kun je het eigenlijk best wel goed hebben en loop je als fijn voordeel de rest van de week ook niet rond met een enorm hongergevoel.

Maar waarom is een cheatday dan zo belangrijk

Het belang van een cheatday is dan ook zeker erg belangrijk. Je kunt er met een cheatday dus vooral voor zorgen dat je stofwisseling een enorme boost krijgt en dat je dus sneller gewicht verliest. Een cheatday is dus van groot belang tijdens het afval proces, zeker omdat er anders de kans bestaat dat je enkel gewicht vast blijft houden en dat je lichaam in de spaarstand komt. En dit wil je te allen tijde voorkomen. Als je lijf namelijk in de spaarstand komt zorgt dit ervoor dat het afval proces een stuk langzamer zal gaan, of misschien zelfs tot stilstand komt.

Die spaarstand kan dan ook je afval proces flink ondermijnen en ervoor zorgen dat je niet meer afvalt. Daarom is een cheatday dan ook zo belangrijk op deze manier zorg je er namelijk voor dat het afvalproces goed aan gang blijft en je op een goede manier gewicht verliest.

Een cheatday is de leukste dag van de week

Veel mensen bestempelen een cheatday als de leukste dag van de week! Ze kijken er na dagen afzien qua voeding vaak enorm naar uit om op een cheatday eindelijk weer wat lekkere dingen te mogen eten. Ze kiezen met zorg uit waar ze zin in hebben en vinden het een heerlijk gevoel dat ze eindelijk weer wat lekkers mogen eten!

Dit zorgt er ook voor dat ze op de overige dagen van de week hun dieet heel goed vol houden. Ze hebben namelijk iets om naar uit te kijken en hebben geen voedsel wat totaal verboden is. Het idee dat je dus die ene dag in de week wel bepaalde voedingsmiddelen tot je mag nemen maakt het een stuk makkelijker om ze op andere dagen te laten staan!

En dat is dan ook meteen de succes formule van een cheatday, door je het gevoel te geven dat je mag eten op die ene dag vindt je het niet meer erg om weinig te mogen eten op de andere dagen. Dit zorgt ervoor dat je het dieet als plezierig ervaart en er niet tegenop ziet. En dat is een hele belangrijke factor voor het succes van het dieet!

Wij zouden dan ook zeker iedereen een cheatday aanraden, zorg ervoor dat je op je cheatday de meest lekkere dingen uitzoekt en ga heerlijk genieten van al het lekkers wat je op deze dag tot je mag nemen!