HomeGezondheidGezond EtenOp welke tijdstippen kun je het beste eten?

Op welke tijdstippen kun je het beste eten?

Ben je vol goede moed aan een koolhydraatarm dieet begonnen? Dan merk je al snel dat jouw lichaam zich aan gaat passen aan de vernieuwde inname van voedingsstoffen. Dit merk je in eerste instantie niet alleen aan jouw energielevel, maar ook zeker aan de bijwerkingen.

Met name tijdens de eerste week van een koolhydraatarm dieet kun je last van bijwerkingen krijgen. Welke bijwerkingen dit zoal zijn? Daar lees je meer over in ons artikel over de bijwerkingen van een koolhydraatarm dieet. In dat artikel geven we ook enkele tips over het voorkomen c.q. oplossen van deze bijwerkingen.

In dit artikel willen we graag nog een andere tip aan je voorleggen. Deze tip heeft betrekking op de tijdstippen waarop je tijdens een dag de maaltijden nuttigt. Meerdere onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat juist het tijdstip ook een cruciale rol speelt. Zo is het advies om niet vlak voor het slapen gaan nog een flinke maaltijd te eten. Waarom dat niet aan te raden is? Omdat je lichaam tijdens het slapen niet in staat is om dit eten te verbranden.

Hoe laat kun je het beste ontbijten?

Is het aan te raden om vroeg in de ochtend te ontbijten? Of kun je beter later in de ochtend gaan ontbijten? Over het beste tijdstip voor het ontbijt bestaan de nodige meningen. Zo geven veel experts aan dat het verstandig is om het ontbijt nóóit over te slaan. Zij geven daarbij ook aan dat het tijdstip van het ontbijt niet al te veel uitmaakt, zolang er maar voldoende tijd tussen het ontbijt en de lunch in zit.

Echter is het dieet ‘intermittent fasting’ in de afgelopen periode juist onwijs populair geworden. Bij dit dieet eet je eigenlijk alleen van 12.00 uur ’s middags tot aan 20.00 uur ’s avonds. Gedurende deze 8 uur is het advies om koolhydraatarm te eten. Maar, wat eet je dan vóór 12.00 uur? Juist; dan eet je helemaal niks.

Wat het beste tijdstip voor het ontbijt is, is dus niet met 100% zekerheid vast te stellen. Het is immers niet voor niets dat het intermittent fasting dieet in de afgelopen periode zó populair geworden is. Ons advies is in ieder geval om zelf na te gaan wat jij het prettigste vindt.

Hoe laat kun je het beste lunchen?

Ook bij de lunch geldt dat een en ander afhankelijk van jouw eigen voorkeuren is. Feit is dat het vooral van belang is dat er tussen het ontbijt en de lunch voldoende tijd zit; zo is het niet aan te raden om rond 10.00 uur te ontbijten en vervolgens al om 12.00 uur te lunchen. Nee, zorg er echter voor dat hier enkele uren tussen zit.

Waarom dat zo belangrijk is? Omdat je daarmee de maaltijden goed over de dag weet te verspreiden. Daarmee zorg je er ook voor dat jouw lichaam gedurende de dag voldoende tijd heeft om alle voeding perfect te verteren en te verbranden.

Bij de lunch is het dus zaak om naar het ontbijt én naar het avondeten te kijken. Probeer ervoor te zorgen dat lunch eigenlijk net tussen deze twee maaltijden in komt te zitten, zodat je jouw lichaam alle benodigde tijd geeft voor de verbranding van de voeding.

Hoe laat kun je het beste avondeten?

Heb je nu al zin in die heerlijke maaltijd van vanavond? Dat kunnen wij ons goed voorstellen, maar probeer ook het diner niet al te dicht op de lunch te plannen. In een ideale wereld eet je ook niet ná 20.00 uur ’s avonds, aangezien je lichaam dan onvoldoende tijd heeft om deze grote maaltijd op de gewenste manier te verbranden.

Uiteraard is het bete tijdstip hierbij wel afhankelijk van jouw leefstijl en voorkeuren. Als je bijvoorbeeld tot 19.00 uur ’s avonds moet werken, kun je meestal pas rond 19.30 uur eten. Dat is op zich geen probleem, maar het advies is dan wel om de lunch ook in de loop van de middag pas te nuttigen. Daarmee weet je alsnog de maaltijden over de dag perfect te verspreiden.

Zijn tussendoortjes ook nog aan te raden?

Zo, je hebt in dit artikel veel informatie over de tijdstippen van de drie maaltijden kunnen vinden. Is het tussen deze maaltijden door ook nog mogelijk om tussendoortjes te nuttigen? Ja, dat is zeker mogelijk. Zorg er wel voor dat deze tussendoortjes altijd gezond zijn en binnen het dieet passen. Zo kun je bijvoorbeeld prima voor een gezond stukje fruit als tussendoortje kiezen!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair