HomeGezondheidGezond EtenZonder schuldgevoel uit eten

Zonder schuldgevoel uit eten

Als je graag wat gewicht wil verliezen dan weet je dat je nu eenmaal goed op je voeding moet letten en daarnaast voldoende water moet drinken en goed moet bewegen. Deze drie factoren bij elkaar zorgen er namelijk voor dat je meer verbruikt dan dat er binnenkomt en dat je lichaam gewicht zal gaan loslaten en dat is natuurlijk precies wat je graag zou willen.

Gewicht verliezen is vaak niet iets wat je zomaar even doet, juist niet. Vaak als je kiest voor snel gewichtsverlies dan is dit maar van korte duur en blijvend resultaat bereik je alleen door heel je levensstijl om te gooien en dit kost nu eenmaal tijd. Ondanks dat het iets is waar je altijd veel mee bezig moet blijven is het niet onmogelijk.

Gewicht verliezen is dus een totale levensstijl waarbij je eigenlijk in de basis gewoon heel erg goed voor jezelf zorgt. Je drinkt voldoende water, je beweegt lekker veel en daarnaast eet je zo gezond mogelijk. Juist de bewustwording op al deze gebieden zorgt vaak voor het blijvend verliezen van gewicht.

En deze bewustwording gaat dus altijd door, ook als je bijvoorbeeld een keertje op een feestje bent of uit eten gaat. Vaak is het dan een stuk lastiger om een gezonde keuze te maken maar niet minder belangrijk. Eigenlijk draait het er juist op deze momenten om dat je jouw levensstijl goed volhoudt en dat je zo gezond mogelijk blijft eten en dus gezonde keuzes maakt.

Maar wat zijn nu gezonde keuzes als je buiten de deur eet? Welke keuzes kun je dan het beste maken in een restaurant en hoe zorg je dat je ook zonder schuldgevoel toch lekker uit eten kunt en dan vooral ook kunt genieten? Op al deze vragen gaan wij je antwoord geven in deze blog!

De 20/80 regel

Als eerste beginnen we met het uitleggen van de 20/80 regel, dit is een regel die sommige mensen toepassen op hun voedingspatroon en die ervoor zorgt dat ze 80 procent van de tijd zo gezond mogelijk eten en 20 procent de teugels laten vieren en eten wat ze lekker vinden ongeacht of het heel gezond is. Dit is een voedingspatroon dat voor heel veel mensen werkt en waar ze goede resultaten mee behalen.

Het is met name ook een voedingspatroon dat mensen lang volhouden of eigenlijk voor altijd en dit komt doordat er geen verboden voedsel is. Het is namelijk een stuk beter vol te houden om tachtig procent van de tijd gezond te eten als je weet dat je ook in die twintig procent iets kan nemen wat je heel erg lekker vindt maar wat wellicht iets minder gezond is. Daardoor voelt dit tachtig procent minder zwaar en definitief en is het echt een keuze, en alles wat je vanuit een keuze beslist kun je zelf uiteindelijk langer en beter volhouden!

En binnen de twintig en tachtig procent regel kun je dus ook prima uit eten gaan en in een restaurant gewoon eten waar je zin in hebt, als je ervoor zorgt dat je de rest van die tachtig procent al heel netjes hebt gegeten en dat na het restaurant bezoek ook meteen weer oppakt dan is dat natuurlijk allemaal helemaal prima en kom je echt niet direct aan in gewicht! Een hele mooie manier dus om voor een gezonde levensstijl te zorgen!

Een gezonde keuze

Maar het kan ook zo zijn dat je ook tijdens je restaurant bezoek liever goed oplet en gaat voor een gezonde keuze! Ook dan zijn er gelukkig heel veel manieren waarop je kunt zorgen dat je lekker maar gezond eet en waarbij je dan ook echt niet meteen aan hoeft te komen!

Er zijn dan wel een aantal dingen belangrijk om op te letten. Ten eerste kun je ervoor kiezen om enkel een hoofdmaaltijd te nemen, hierdoor ga je niet dubbel eten maar kies je voor een goed gerecht en hier laat je het bij. Mocht je wel voor meerdere gangen willen gaan probeer er dan bijvoorbeeld voor te zorgen dat een van de drie gangen wellicht wat minder gezond is maar blijf met de overige gangen dan wel heel erg binnen je voedingsschema, op deze manier voorkom je ook dat je gaat over eten en blijf je zo gezond mogelijk!

En we kennen het allemaal wel, dat lekkere mandje met broodjes dat op tafel wordt gezet voordat de gangen worden opgediend in een restaurant, heerlijk en vers geurend brood met lekkere smeerseltjes erbij en verse kruidenboter, het water loopt je werkelijk waar in de mond. Maar toch kun je dit maar beter overslaan. Het is alleen maar extra bovenop de maaltijd die je al gaat eten en vaak is het helaas ook niet zo gezond. Het is zelfs zo dat veel mensen vaak al goed vol zitten van het brood voordat de maaltijd van start gaat en dat is natuurlijk eigenlijk ontzettend zonde!

Het is dus veel beter om ervoor te zorgen dat je dit broodplankje overslaat en daardoor op en top van de andere gangen geniet! Het dient eigenlijk alleen maar als vulling en dat is natuurlijk heel erg zonde.

Een ander punt waar je op kunt letten is de bijgerechten. Vaak als je een lekker stukje vlees of vis besteld dan zitten er allerlei bijgerechten bij, vaak gaat dit om een salade en wat verse groenten maar ook patat of verschillende andere aardappel gerechten en deze zijn natuurlijk een stuk minder gezond. En eigenlijk zou je deze ook maar beter kunnen vermijden. Wij raden dan ook altijd aan om lekker te genieten van de groenten en salade en het vlees en om de patat en de sausjes verder te laten voor wat ze zijn.

En als we dan toch bij de sausjes zijn aangekomen hebben we op dat gebied ook nog wel een fijne tip! Het is namelijk altijd het beste om voor rode sausjes te kiezen. Deze sauzen bevatten namelijk over het algemeen veel minder koolhydraten en vetten dan witte sauzen. Dat komt doordat de basis van rode sauzen bijna altijd tomaat is en die van witte vaak room, slagroom of kaas en dat is natuurlijk een stuk minder gezond, dus mocht je toch een lekker sausje willen ga dan voor de rode variant!

Kies verstandig

Het komt er dus in de basis op neer dat het vooral handig is om verstandig te kiezen. Ook bij het toetje je kunt natuurlijk gaan voor een heel machtig dessert met veel slagroom en chocolade en suiker maar je kunt er ook voor kiezen om iets met lekker vers fruit te nemen of met sorbet ijs, dit zijn vaak lichtere keuzes die een stuk gezonder zijn.

Maar ook hierbij is het vooral weer belangrijk om te kiezen voor wat jij belangrijk vindt, hou jij juist mega veel van een lekker toetje dan kun je natuurlijk ook prima een heel verantwoord voor en hoofdgerecht nemen en wel helemaal voor een lekker toetje gaan en omgekeerd! Het is dus maar net wat voor jouw belangrijk is en waar jij het meeste van kunt genieten!

Uiteindelijk is het vaak ook wel belangrijk om jezelf te bedenken hoe vaak het voorkomt dat je eigenlijk uit eten gaat. Als dit maar heel sporadisch is dan is het wellicht ook helemaal niet nodig om de teugels zo strak te houden en kun je er natuurlijk ook voor kiezen om er gewoon lekker van te gaan genieten zonder allerlei voorwaarden. Maar het kan zeker ook zo zijn dat jullie veel vaker uit eten gaan en dan kan het natuurlijk wel aan te raden zijn om een beetje op te letten en te zorgen dat deze etentjes je gewichtsverlies niet belemmeren of in de war schoppen!

Ook het drinken telt mee

En tot slot is het ook nog belangrijk om te letten op wat je drinkt bij het eten. Als jij er natuurlijk voor kiest om veel alcohol of frisdrank tijdens het eten te nuttigen dan komt dit je gewichtsverlies natuurlijk niet ten goede. Vaak is dit dan al een maaltijd op zichzelf. Veel beter is het dan om voor water te kiezen of eventueel voor een light frisdrank op deze manier maak je een verantwoorde keuze en gaan er niet al heel veel voedingswaarden verloren aan het drinken bij je maaltijd want dat is natuurlijk wel heel erg zonde!

Het drinken telt dus ook zeker mee en ook hierbij is het dus vooral belangrijk om een goede keuze te maken. En uiteraard is een drankje helemaal geen groot probleem het gaat om de optelsom die je uiteindelijk kunt maken. Als je bijna alles neemt en kiest zonder op te letten dan kun je ervan uit gaan dat de weegschaal geen gewenst resultaat zal geven. Maar als je bewuste keuzes maakt en hier een balans in aanbrengt dan is het vaak al een heel ander verhaal. Op deze manier zorg je goed voor jezelf en breng je het proces niet in gevaar uiteindelijk heb je hier veel profijt van en dat is waar het uiteindelijk om draait!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair