Sinds vetrijke producten het etiket ‘slecht voor de gezondheid’ kregen opgeplakt, zijn mensen meer suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen gaan eten. Onderzoek laat nu zien dat vet, zelfs verzadigd vet, niet zo slecht is als we dachten. Bekende voorbeelden van gezonde vetrijke producten zijn vette vis en olijfolie. Ook deze zeven vetrijke voedingsmiddelen zijn eigenlijk ongelooflijk gezond:

  1. Kaas

Kaas is één van de bekendste vetrijke producten met het label ‘ongezond’. Kaas is ongelooflijk voedzaam. Er gaat maar liefst een volle kop melk in een ​​enkele dikke plak kaas. Kaas is rijk aan calcium, vitamine B12, fosfor en selenium, en bevat allerlei andere voedingsstoffen. Het is ook één van de vetrijke producten doe zeer rijk is aan eiwitten. Zo bevat een dikke plak kaas 6,7 gram eiwit. Dat is evenveel eiwit als in een glas melk. Kaas bevat net als andere vetrijke zuivelproducten ook krachtige vetzuren die allerlei gezondheidsvoordelen hebben, zoals een verminderd risico op diabetes type 2.

  1. Avocado’s

Eén van de meest vetrijke producten is avocado. Avocado’s bestaan voor ongeveer 77 procent uit vet. Het belangrijkste vet in avocado’s is enkelvoudig onverzadigd vet. Dit vet heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo helpt het je cholesterol te verlagen, waardoor je minder risico hebt op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn avocado’s een goede bron van vezels en behoren ze tot de beste bronnen van kalium, dat in ons lichaam voor een gezonde vochtbalans en bloeddruk zorgt. Uit onderzoek blijkt verder dat mensen die avocado’s eten minder wegen en minder buikvet hebben.

  1. Pure chocola

Pure chocola is één van die vetrijke producten die niet alleen erg lekker zijn, maar ook nog eens heel gezond. Zo bevat donkere chocolade meer dan 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer, magnesium, koper en mangaan. Pure chocola is ook nog eens rijk aan antioxidanten, die je huid beschermen tegen zonlicht en je bloeddruk kunnen verlagen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die vijf of meer keer per week pure chocolade eten, minder dan de helft zoveel kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten dan mensen die geen pure chocolade eten. Ander onderzoek laat zien dat donkere chocolade je hersenfunctie kan verbeteren. Zorg wel voor pure chocolade met ten minste 70% cacao.

  1. Eieren

Eieren zijn bekende vetrijke producten die ongezond zouden zijn omdat ze veel cholesterol bevatten. Nieuwe studies hebben echter aangetoond dat het cholesterol in eieren bij de meeste mensen geen invloed heeft op het cholesterol in het bloed. Eieren zijn juist super gezond! Ze zitten namelijk boordevol vitamines en mineralen en bevatten ook nog krachtige antioxidanten die de ogen te beschermen. Ook zit er veel choline in eieren. Dit is belangrijk voedsel voor onze hersenen, wat de meeste mensen niet genoeg binnenkrijgen. Eieren eten dus! Omdat ze eiwitrijk zijn en je lang een verzadigd gevoel geven, zijn eieren ook nog eens heel goed als je wilt afvallen.

  1. Noten

Noten zijn vetrijke producten die ongelooflijk gezond zijn. Ze zijn een goede plantaardige eiwitbron en daarnaast rijk aan gezonde vetten, vitamine E, magnesium en vezels. Onderzoek laat zien aan dat mensen die noten eten over het algemeen gezonder zijn en een lager risico hebben op verschillende gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

  1. Kokosnoten en kokosolie

Kokosnoten en kokosolie zijn de meest vetrijke producten op aarde. Ze bestaan voor ongeveer 90 procent uit verzadigd vet. Daardoor kunnen ze je eetlust te verminderen, verhogen ze je vetverbranding en bieden ze tal van anderen voordelen voor de gezondheid. Zo blijken mensen die grote hoeveelheden kokosnoten eten supergezond en hebben ze niet meer hart- en vaatziekten.

  1. Volle yoghurt

Als één van de vetrijke zuivelproducten is volle yoghurt ontzettend gezond. Net als andere vetrijke producten op basis van melk bevat volvette yoghurt belangrijke voedingsstoffen. Je dagelijkse schaaltje yoghurt bevat ook nog eens gezonde darmbacteriën. Deze probiotica kunnen krachtige effecten op je gezondheid hebben. Volgens onderzoek kan yoghurt niet alleen je spijsvertering verbeteren, maar kan het zelfs het hart- en vaatziekten en obesitas helpen bestrijden.

Meer tips voor een gezonde leefstijl? Lees alles over gezonde voeding en ontvang gratis gezonde recepten.