HomeGezondheidGezonde voedingAntioxidanten: wat zijn het en wat doen ze?

Antioxidanten: wat zijn het en wat doen ze?

Je hebt er vast al eens van gehoord of er iets over gelezen: antioxidanten. ‘Rijk aan antioxidanten’ is ook een slogan die veel producenten graag aanhalen in hun reclame. Dus antioxidanten zijn vast goed voor je. Maar wat zijn antioxidanten precies? En zijn ze ook echt altijd gezond voor je?

Antioxidanten: een definitie

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in het lichaam tegengaan. Die vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor onze lichaamsweefsels en dus is het wel zo wenselijk dat ze uit de weg geruimd worden. Dat zegt je waarschijnlijk nog niet zoveel. Want wat zijn vrije radicalen en hoe worden ze onschadelijk gemaakt?

Het blijft een ingewikkeld verhaal, maar je kunt het zo zien: Een vrije radicaal is een stof waarvan de afzonderlijke deeltjes een ‘ongepaard elektron’ bevatten. Zo’n elektron behoort niet tot een paar en heel simpel gezegd, wil het daar wel toe behoren. Om als het ware in balans te komen, gaat zo’n stof met een vrij elektron graag reacties aan met allerlei andere stoffen in de omgeving, zoals de stoffen waaruit onze lichaamsweefsels zijn opgebouwd. En die reacties kunnen inhouden dat de andere stoffen ook veranderen. Ze ‘oxideren’. En dat kan in je lichaam voor schade zorgen. De antioxidanten helpen dit proces, dit oxideren, dus te voorkomen. Vandaar de naam.
Die antioxidanten offeren zich als het ware op door zelf de reactie al aan te gaan met de vrije radicalen. Die kunnen dan niet meer reageren met andere stoffen.

Zijn antioxidanten natuurlijke stoffen?

Antioxidanten kunnen zowel van natuurlijke als van synthetische oorsprong zijn. Dat zegt overigens niets over of ze goed of slecht zijn voor je. Zo komen er in de natuur stoffen voor die zelfs bij heel kleine hoeveelheden dodelijk giftig zijn. En er zijn synthetische stoffen die je kunnen helpen beter te worden wanneer je ziek bent.

Een voorbeeld van een natuurlijk antioxidant is ascorbinezuur, een vitamine C. Als voedingsadditief heeft deze stof het E-nummer E300. (Ook natuurlijke stoffen krijgen namelijk een E-nummer wanneer ze als voedingsadditief gebruikt worden.)
Een voorbeeld van een synthetisch antioxidant is erythorbinezuur, of E315. Deze stof lijkt wat betreft samenstelling en gebruik veel op het natuurlijke ascorbinezuur.

Zijn antioxidanten altijd gezond?

Nu ben je misschien geneigd te denken dat je nooit teveel antioxidanten binnen kunt krijgen. Hoe meer, hoe beter. Maar die vlieger gaat bepaald niet op. Een teveel aan antioxidanten in je lichaam kan in sommige gevallen zelfs weer een negatieve uitwerking hebben op je gezondheid. Het nemen van allerlei supplementen met extra antioxidanten wordt dan ook afgeraden. Een gezonde, evenwichtige voeding bevat voldoende antioxidanten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair